Ramazan ayında hangi zikirler çekilmelidir? Ramazan ayı boyunca çekilmesi önerilen tespihler

Allah rızası için yapılan tüm ibadetlerin kabul edildiği mübarek Ramazan ayında, Kuran-ı Kerim okumak ve namaz kılmak dışında faziletli olan bazı zikir ve tespihler bulunmaktadır. 'Kalplerin ancak Allah'ı zikretmekle huzur bulur' inancını başta Peygamber Efendimiz (s.a.s) olmak üzere birçok alim aktarmaktadır. İşte Allah'ın rızasını kazanmak için Ramazan ayı boyunca yapılması önerilen bazı zikir ve dualar...

Ramazan ayında hangi zikirler çekilmelidir? Ramazan ayı boyunca çekilmesi önerilen tespihler
Ramazan ayında hangi zikirler çekilmelidir? Ramazan ayı boyunca çekilmesi önerilen tespihler
GİRİŞ 29.04.2020 09:03 GÜNCELLEME 29.04.2020 09:03

Zikir, Allah’ın hatırlanması olarak kabul edilmektedir. Kalp ve dil ile Allah’ın ismini zikrederek O’na şükür ve tevazu ile yaklaşmaktır. Allah’ın merhametinin yeryüzündeki tüm canlıların üzerine indiği Ramazan ayında Allah’ın zikrederek günah ve haram işlerden uzaklaşmaya çalışmak Allah’ın rızasını kazanmak için yapılabilecek en güzel ibadetlerdendir. Allah’ı sıklıkla zikretmenin önemi Kuran-ı Kerim’in Bakara Suresi 152. ayetinde şöyle ifade edilmektedir: ‘Öyleyse siz beni zikredin ki ben de sizi anayım.’ Günahlardan pişman olup zikir ve tespihlerle tövbe ederek Allah’a yönelmek bu önemli ayda yapılması gereken ibadetlerdendir.

RAMAZAN AYINDA ÇEKİLECEK TESPİH VE ZİKİRLER

Allah’ı zikretmek için Ramazan’ın beklenmesi veya herhangi bir durumun olmasını beklemek doğru değildir. Allah, her Müslüman kişi tarafından zikredilerek anılması gerekir. Zikir çekmek, insanları günlük hayatın içine çektiği alışılagelmiş günah işlerden uzaklaştırmak ve tekrar Allah’a yönelttiği için çok faziletli bir ibadettir. Ancak, Ramazan ayında Allah’ın merhameti ve rahmetinin yeryüzünde bütün canlıların üzerine indiği inanıldığı için ibadetlerin yapılması konusu daha hassastır. Oruç tutmak sadece bütün gün yeme-içme eyleminden uzak durmak olmadığı gibi, nefsin terbiyesi, günahların affedilmesi için sunulan bir fırsat ayıdır. Namaz kılmak ve Kuran-ı Kerim okumak dışında yapılması önerilen çok faziletli zikirler bulunmaktadır. Din alimlerinin tavsiyesi üzerine okunması faziletli olan teşbih ve zikirler şöyledir:

1: يَا اَرْحَــــمَ الرَّاحِمِيــــــن  

(Ya Erhamerrahimin)
‘Ey acıyanların en merhametlisi’ anlamına gelen zikir Ramazan ayının ilk 10 günü okunması önerilir. Her gün en az 100 defa okunan bu zikir, dünya işlerinin bir kenara bırakılarak Allah’ın rızasını kazanmak için kalben söylenmesi tavsiye edilir.

2: يَا غَفَّــــــــارَ الذُّنُــــوبِ

(Ya Gaffaraz Zunub)
‘Ey tüm günahları çoktan bağışlayan’ anlamına gelen zikir, Ramazan ayının ikinci 20 gününde okunması önerilir. Günahların affedilmesi ve Yüce Allah’ın merhametine nail olmak için her gün en az 100 defa okunması tavsiye edilmektedir. 

3: يَا مُعْـتِـــــقَ الـرِّقَــــابِ

(Ya Mutikar Regab)
‘Ey boyunları cehennemden azad eden!’ anlamına gelen zikir, Ramazan ayının son 10 günü okunmaktadır. En az 100 defa zikredilmesi gereken bu dua, kalben edildiği takdirde Allah’ın rızasını kazanacağına delalet etmektedir.

4: أَسْتَغْفِرُ اللّٰهَ الْعَظِيمَ الَّذ۪ي لٰا اِلٰهَ اِلَّا هُوَ الْحَيَّ الْقَيُّومَ وَأَتُوبُ اِلَيْهِ تَوْبَةَ عَبْدٍ ظَالِمٍ لِنَفْسِهِ لَا يَمْلِكُ لِنَفْسِهِ ضَرًّا وَلَا نَفْعًا وَلَا مَوْتًا وَلَا حَيَاةً وَلَا نُشُورًا

(Estağfirullah el azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etûbu ileyh tevbete abdin zalimin linefsihi ila laymlikü linefsihi sarra ve la nefa ve la mevta ve la hayatvve la nuşura)
‘Kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayan, Hay ve Kayyum olan O büyük Allah-u Teala’dan mağfiret talep ederim. Kendisi hakkında ne bir zarara ne de bir faydaya, ne ölüme, ne de yaşamaya ve ne de dirilmeye malik olmayan, (günahlar işleyerek) kendisine zulmetmiş bir kulun tövbesiyle O’na tövbe ederim’ anlamına gelen istiğfar, günahların affedilmesi için Ramazan ayı boyunca zikredilmesi önerilmektedir. 

5: لٰا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ

(La ilahe illallah)
‘Allah’tan başka ilah yoktur’ anlamına gelen zikir ise zikirlerin en kıymetlisi olarak görülür. Allah’ın varlığını ve birliğine vurgu yapmaktadır. Allah’ın rızasını ve merhametini kazanmak için Ramazan ayında ve diğer tüm ay ve günlerde söylenmesi çok faziletlidir.

6:سُبْحَانَ اللَّهِ وَبِحَمْدِهِ سُبْحَانَ اللَّهِ العَظِيمِ 

(Sübhanallahi ve bihamdihi sübhanallahi'l azim.)
‘Allah’ı hamd ile tespih ederim, büyük Allah’ı teşbih ederim’ anlamına gelmektedir. Buhar’nin naklettiği Hadis-i Şerife göre Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in her gün okumasını tavsiye ettiği zikir olarak bilinmektedir. Allah’ın yüceliğinin ve büyüklüğünün dile getirildiği zikir, Allah’ın rızasını kazanmak ve merhametine nail olmak için okunması din alimlerince önerilmektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti