Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken diş fırçalanır mı?

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte oruç tutacak Müslümanların en fazla araştırdığı şey ise orucu bozan durumlardır. Bunlar arasında en çok sık sorulan soru ise diş fırçalamanın orucu bozup bozmadığıdır. İşte Diyanet'in görüş ve yanıtlarına göre diş fırçalamak orucu bozar mı bozmaz mı?

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken diş fırçalanır mı?
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken diş fırçalanır mı?
GİRİŞ 24.04.2020 10:13 GÜNCELLEME 24.04.2020 10:13
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İslam dünyasının büyük bir heyecanla beklediği Ramazan ayı, beraberinde de bir sürü soruyu getirmekte. Özellikle günlük hayatta düzenli olarak yapılan bazı alışkanlıkların orucu bozup bozmadığı merakla araştırılmaktadır. En çok merak edilen ve araştırılan ise oruçluyken diş fırçalamanın orucu zedeleyip zedelememesidir. Diyanet işleri ve diğer İslam bilginlerinin cevaplarına göre ‘diş fırçalamak orucu bozar mı?’

 

 

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Her Müslüman’ın üzerine vazife olan oruç tutmak, bazı hassasiyetler barındırmaktadır. Bundan dolayı kabul edilmesi ve şüpheye düşmemesi için dikkat edilmesi gerekmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığının ve alimlerin ifadelerine göre oruçluyken diş fırçalamak, boğaza su kaçırmadan ağızda su çalkalamak orucu bozmaz, abdest alırken de bu durum geçerlidir. Fakat diş fırçalamak, macunun ve suyun boğaza kaçma ihtimali göz önünde bulundurularak orucu zedeleyeceği belirtilmektedir. Bundan dolayı da sahurdan önce ve iftardan sonra fırçalanması önerilmektedir. Eğer oruç tutarken diş fırçalamak zorunda kalınırsa dahi, macun sürülmeden fırçalanması tavsiye edilir. Yani din bilginlerinin önerisi üzerine oruçluyken diş fırçalamak, orucu bozma riski taşıdığı için fırçalamamaya özen gösterilmesi gerektiği eklenmektedir.

YORUMLAR 1
  • xyz 4 yıl önce Şikayet Et
    Yine mi her yıl yine aynı muhabbet
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye karşı ne yapacaklarını şaşırdılar: Erivan ve Atina’ya silah tedariği!
Üsküdar’da feci olay: Beton pompası apartmanın üzerine devrildi! 2 balkon çöktü