Kesme tahtası nasıl temizlenir? Ahşap kesme tahtasını limonla temizleme yöntemi...

Mutfaklarda en çok kullanılan kesme tahtası doğru şekilde temizlenmezse bakterilerin çoğalmasına neden olmaktadır. Sağlık açısından da riskli bir durum olan kesme tahtaların doğru şekilde dezenfekte edilmemesi kesme tahtalarının çabucak eskimesine neden olmaktadır. Peki kesme tahtaları nasıl temizlenmelidir? İşte ahşap kesme tahtasının temizleme yöntemleri

Kesme tahtası nasıl temizlenir? Ahşap kesme tahtasını limonla temizleme yöntemi...
Kesme tahtası nasıl temizlenir? Ahşap kesme tahtasını limonla temizleme yöntemi...
GİRİŞ 10.07.2020 12:13 GÜNCELLEME 10.07.2020 12:13

Yemek pişirirken ve salata yaparken sıklıkla kullanılan kesme tahtasının mutfaktaki kullanım alanının önemi kadar temizliğine de çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Bıçak darbeleriyle deforme olan kesme tahtasının doğru temizlenmemesi durumunda bakteri oluşumuna neden olduğu bilinmektedir. Yemek pişirirken ve salata yaparken kesme tahtasının kullanılmasının ardından hemen temizlenmesi ve kurulanması gerektiği belirtilmektedir. 

KESME TAHTASI NASIL TEMİZLENİR?

Mutfakta en çok kullanılan ürünlerin başında gelen kesme tahtasının doğru malzemeden üretileni seçip, kullanımının hemen ardından da temizlenmesi gerekir. Kesme tahtasının kullanımının ardından hemen temizlenmemesi durumunda bakterilerinin çoğalarak tahtanın sağlıksız bir hal almasına neden olur. Kesmen tahtası seçerken ilk dikkat edilmesi gereken hijyen yerine pratiklik göz önünde bulundurulduğundan daha çok ahşap tercih edilmektedir. Ama en sağlıklısının cam olduğu da belirtilmektedir. Kesme tahtası doğru temizleme yöntemleri:

1- Kesme tahtasıyla yapılacak işler bittikten hemen sonra yıkayıp kurutmak yapılması gereken ilk ve en önemli adımdır. Temiz ve kuru bir bezle kuruttuktan sonra dikey olarak bırakılmalıdır. Bu sayede yemek artıklarının bıçak izlerinin aralara girip tahtanın içerisinde bakteri oluşumunu biraz olsun engelleyecektir. 

2- Kesme tahtasının kullanılmasının ardından sirke ile temizleyerek tahtada kalan bakteri ve kalıntıların dezenfekte edilmesi sağlanabilir. Böylece bir sonraki kullanımda sebze ve meyvelerin daha sağlıklı tüketilmesi sağlanabilir. Sirke ile iyice temizlendikten bol su ile durulayıp kurutulması ihmal edilmemelidir. 

3- Kesme tahtasının daha steril ve temiz bir hale getirmek için kesme tahtasının üzerine biraz karbonat serpiştirilir ardından sıcak su ve süngerle temizlendikten sonra bol su ile durulanıp kurutulur. 

4- Durulanıp temizlenen kesme tahtası oksijenli su ile ıslatıp birkaç dakika bekletilir ve temizlendikten sonra kurutulup kaldırılabilir.

5- Kesme tahtası limon kullanarak da steril bir hale getirilebilir. Islatılan tahta dilimlenmiş limonla temizlenerek dezenfekte edilebilir. Limonla temizlenen kesme tahtasını yıkayıp kuruladıktan sonra dikey olarak muhafaza edilebilir.

6- Uzun zaman kullanılan kesme tahtasının temizlenmesi için deforme olan yüzeyinin zımpara ile zımparalamak daha kalıcı ve uzun süreli bir çözüm sağlamaktadır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
"Engelliyim, gidecek yerim yok" diyen adam ölü bulundu
Rus askerler akın akın gidiyor