Evde yavru kedi nasıl beslenir? Evde kedi bakımı...

Alışkanlıklarını sahiplerinin verdikleri eğitime göre edinen yavru kedi bakımı biraz daha büyümüş kedilere göre daha kolaydır. Girdikleri yeni ortamdan ilk günler biraz korkup ürkse de zaman içinde alışmaya ve yeni evlerini benimsemeye başlarlar. Peki yeni doğan yavru kedi evde nasıl bakılır? İşte evde kedi bakmaya başlayanların dikkat etmesi gerekenler...

Evde yavru kedi nasıl beslenir? Evde kedi bakımı...
Evde yavru kedi nasıl beslenir? Evde kedi bakımı...
GİRİŞ 27.10.2020 09:02 GÜNCELLEME 27.10.2020 09:02
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Eve yeni bir kedinin dahil olması, ev halkı için alışması zor bir süreç olduğu kadar kediler için de zordur. Yeni bir yaşam alanına dahil olan kedilerin ortamı benimsemeleri biraz zaman alabilir. Özellikle evde bulunan diğer evcil hayvanlarla tanıştırma süreci ertelenerek ilk etapta kedinin yeni ortamına alışması beklenmelidir. Hem kedinin yaşamaya başladığı evi çabucak benimsemesi hem de ev sahibinin daha rahat edebilmesi için yemek, uyku ve tuvalet gibi temel ihtiyaçları karşılarken dikkatli ve özenli davranılması gereklidir. Bu ihtiyaçların karşılanmasında ne kadar özverili davranılırsa kedilerin yeni yaşam alanlarını benimsemesi ve rahat etmesi o kadar çabuk olacaktır. 

YAVRU KEDİ BAKIMI

Yavru kediler, çevresindeki her şeyi fazla büyük gördüklerinden ürkek ve güvensiz hissederler. Yavru kedilerin kendilerini daha güvende ve rahat hissetmelerini sağlamak için daha az eşyanın olduğu bir yerde rahat edebileceği bir yatak hazırlanması gerekir. Bu üzeri kapalı bir sepet, yumuşak bir minder olabilir. Yataklarını benimseyen ve kendini oraya ait hisseden kediler daha huzurlu hissederler. Yavru kediye mama verirken daha önce yemeye başladığı mamadan devam edilmesi gerekir. Hem evin hem de mamanın aynı anda değişmesi kedilerin tedirgin olmasına neden olduğundan aynı mamanın bir süre daha verilmesi tavsiye edilir. İlk birkaç gün eski mamayla devam ederken sonraki günler uygun görülen mama ve eski mama karıştırılarak verilir ve zamanla eski mamanın oranı azaltılarak yavaş yavaş yeni mamaya geçilebilir. Yavru kedilerde mama seçerken kedinin daha sağlıklı gelişmesine etki edecek kaliteli mamaların tercih edilmesine dikkat etmek gerekir.

YAVRU KEDİLERDE TUVALET EĞİTİMİ

Yavru kediler tuvalet eğitimlerini genellikle annelerinin izledikleri yolları izleyerek benimsediklerinden dolayı zor bir eğitim süreci olmaz. Ancak, annesi olmayan kedileri sahiplenen kişiler için tuvalet eğitimi vermek biraz daha zahmetli olabilir. Yavru kedilere tuvalet eğitimi verirken evin yalnızca bir odasında yaşamasına izin verilmesi gerekir. Yavru kediler için kum seçerken olabildiğince sade ve gösterişsiz kum kapları seçilmelidir. Kediler henüz neyin ne olduğunu anlamadıkları için kocaman, üstü kapalı ve fazla renkli kum kabından ürkebilirler. Doğru kum kabını seçtikten sonra kum kabının nereye konulması gerektiği de çok önemlidir. Kediler yemeklerini yedikleri yerlerde tuvaletlerini yapmadıklarından dolayı kum kabının yemek yediği alandan biraz uzağa konulması gerekmektedir. Yemeğini yiyen ve uykusunu alan kedilerin sahipleri tarafından kumlarının üzerine konarak tuvaletleri yapması beklenir. Her saat aynı işlem yapılır ve zamanla kedi tuvalet eğitimini tamamlamış olur. Burada yavru kedi sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli şey ise kedi kumuna tuvaletini yaptıktan sonra aşırı tepki vermemeye dikkat edilmesidir. Aşırı tepkiden korkan yavru kedi tuvaletini yapmak için kumunu kullanmaktan kaçınır. 

YAVRU KEDİLERDE GÖZ BAKIMI

Yeni doğan kedilerde genellikle ilk 20 gün görülen göz akması, çapaklanması ve kapanması anneleri tarafından yalanarak temizlenmektedir. Annelerinden ayrı kalan yavru kedilerin gözleri çapaklanır ve gözlerin sahipler tarafından temizlenmesi gerekir. Annesinin yalayarak temizlediği kedilerin gözleri temizlenmemesi durumunda akar ve kapanır. Gözlerini açamayan kedilerin göz enfeksiyonları düzenli olarak temizlenerek tedavi edilmesi gerekir. Veterinere danışarak gözlerin hangi ilaç ve malzemeyle temizlenmesine karar verilir. 

SOKAK KEDİSİ BAKIMI

Sokaktan sahiplenen kedilerin herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığını anlamak için ilk olarak veterinere götürülmesi tavsiye edilir. Sağlık kontrolleri sağlanan kedilerin ev ortamına alışması için kendisine özgür bir alan verilmesi tavsiye edilir. Zaten kendi alışkanlıkları olan sokak kedilerine tuvalet alışkanlığı kazandırmak da biraz sabır gerektirmektedir. 

KEDİ TÜYLERİ

Sağlıklı beslenen ve herhangi bir rahatsızlığı olmayan kediler çok fazla tüy dökmezler. Kediler yılda 2 kez tüy değiştirirler ancak ev kedilerinin süreleri daha fazla olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı ev kedilerinin sık sık taranması ölü tüy ve derilerden temizlenmesi gerekir. 

YORUMLAR 4
  • parazit öyle 2 ay önce Şikayet Et
    benim kedim var
    Cevapla
  • malajdndjhndhd 2 yıl önce Şikayet Et
    ben 1 ay için bir kedi sahiplenmeyi düşünüyorum. Eğer annem de kediyi severse hep bizimle kalacak umarım güzel bir sahip olurum.
    Cevapla
  • muhammed 3 yıl önce Şikayet Et
    iyi inşalllah annem bakmama izin verir
    Cevapla
  • Hazal 3 yıl önce Şikayet Et
    Vallab bende 1 tane kedi var ama bende bakmayi bilmiyorum
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TBMM’de bir araya geldiler! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel ile görüşme tarihini duyurdu
Başkent'te kazanan çıkmadı! İlk finalist Dolmabahçe'de belli olacak