Lahana turşusu yapımı püf noktaları nelerdir? Kıtır kıtır lahana turşusu yapımı...

Kış aylarında yemeklerin yanından eksik edilmeyen lahana turşusu lezzetlinin yanında oldukça sağlıklı bir besindir. Sonbahar aylarında kurulmaya başlayan lahana turşusunun tam kıvamında olması için birkaç basit püf noktaya dikkat etmek yeterlidir. Peki erimeyen lahana turşusu nasıl yapılır? Ev yapımı lahana turşusu yapımı...

Lahana turşusu yapımı püf noktaları nelerdir? Kıtır kıtır lahana turşusu yapımı...
Lahana turşusu yapımı püf noktaları nelerdir? Kıtır kıtır lahana turşusu yapımı...
GİRİŞ 27.10.2021 09:48 GÜNCELLEME 27.10.2021 09:48
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kış ayların yemeklerin yanında bolca tüketilen turşu, mevsiminde yetişen ürünlerin daha uzun vadede ve sağlıklı şekilde tüketilebilmesi hazırlanmaktadır. Lahana turşusu, az malzemeyle oldukça kolay hazırlanabilmektedir. Lahananın kendi besin değerleri ve sağlığa olan faydalarının yanında bir de fermente edilerek tüketilmiş olması bağışıklık sisteminin ciddi şekilde güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Lahana turşusunu hazırlarken lahanaların erimemesi ve tam kıvamında olması için bazı önemli püf noktalar bulunmaktadır. 

Biber turşusu nasıl yapılır? Kıtır kıtır ev yapımı biber turşusu tarifi...

Lahana Turşusu Nasıl Hazırlanır?

Malzemeler:

  • 1 top (orta boy) beyaz lahana

  • 3 baş sarımsak

  • 1 çay bardağı kaya tuzu

  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu

  • 2 çorba kaşığı nohut

  • 1 avuç maydanoz

  • 2 su bardağı üzüm sirkesi

  • Su

Karışık turşu nasıl yapılır? Turşu erimemesi için yapılması gerekler

Lahana Turşusu Nasıl Kurulur?

Lahana turşusunu hazırlarken ilk olarak lahana ve maydanozlar özenle yıkanıp 10 dakika kadar sirkeli suda bekletilir. İyice temizlenip yıkanan lahanalar küçük parçalara bölünerek kesilir ve turşu kabının içerisine lahanaları koymadan önce nohutlar eklenir. Ardından bir miktar lahana bir miktar sarımsak şeklinde bidon dolana kadar devam edilir. Bidon doldurulduktan sonra en üste maydanozlar eklenir. Sarımsak, maydanoz ve lahanalar bidona doldurulduktan sonra turşu suyu hazırlanmaya başlanır. Kaya tuzu, limon tuzu, sirke ve su derin bir kapta tuzlar çözülünceye kadar karıştırılır. Hazırlanan su turşu bidonuna doldurulur ve kapağı sıkıca kapatılır. Turşunun tam kıvamında olması için 20-25 gün kadar bekletilir. 25 günün sonunda tüketilmeye başlanabilir.

Kornişon salatalık turşusu nasıl yapılır? Ölçülü salatalık turşusu tarifi...

Lahana Turşusu Yapımı Püf Noktaları Nelerdir?

Lahanaların erimemesi ve kıtır kıtır olması için lahanaların ezik ve çürük olmamasına dikkat edilmesi tavsiye edilir. Lahanaların doğru şekilde seçilmesinin ardından sirke ve tuz oranını tam tutturmak gerekir. Sirke ve tuz da keskin yapılara sahip olduğundan dolayı lahanayı eritip yumuşamasına neden olabilir. Sirke ve tuzun ölçülü ve doğru miktarda kullanılmasının yanında turşunun hazırlandığı bidon da çok önemlidir. Genellikle cam kavanozlarda daha lezzetli ve sağlıklı hazırlandığından dolayı plastik şişler yerine cam kavanozlarda hazırlanması tavsiye edilmektedir. 

YORUMLAR 4
  • Makbule yanardag 3 yıl önce Şikayet Et
    Asit dediginiz ne asiti ?
    Cevapla
  • esentepe03 3 yıl önce Şikayet Et
    tursuya tuzdan baska bir sey katilmaz sadece biber ,lahana ,taze fasulye gibi olan sebzeler icin bir miktar sarimsak yeterlidir sadece icine koyacagimiz teneke.fici ve benzerleri icin bir miktar asit konur o kadar asit tursuyu bozmamalk icindir ve yedigimiz ictigimiz herseye konur sadece miktarini bilmek latim mesela örnek vereyim 1,5 litre suya 100 gr.tuz ve 15 gr asit yeterlidir ben kendim yapip satiyordum tursuyu acinca biberler kehribar gibi citir citir olur salatalik ve digerleride öyle sadece kirmizi pancar ve taze fasulye biraz haslanarak konur afiyet olsun.
    Cevapla
  • samet 3 yıl önce Şikayet Et
    Her zaman derim. Kıtır kıtır bir turşu sadece bol limon ve tuzla yapılır.Sirke,fermentasyonu çabuk artırıp hızlandırsa da turşuyu papara gibi yumuşatır.Dolayısıyla bidon tükenmeden son kalan turşular yenmeyecek kadar yumuşar ve bozulur.Meşhur Türk filmindeki kavga gibi ben limondan yanayım.Biraz çok beklerim ama daha leziz ve kıtır kıtır bir turşu yerim.
    Cevapla
  • Sel 3 yıl önce Şikayet Et
    E keşke limonu nasıl koyduğunuzu da belirtseymişsiniz, kabuklu mu yoksa sadece suyunu mu ve ne ölçüde olduğu gibi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu