Kornişon salatalık turşusu nasıl yapılır? Ölçülü salatalık turşusu tarifi...

Türk mutfak kültürünün en sevilen lezzetlerinden biri olan salatalık turşusu özellikle kış aylarında bol bol tüketilmektedir. Sağlığa olan faydalarının yanında hazırlanışı oldukça pratik olan salatalık turşusu, birkaç malzemeyle yapılabilmektedir. Ancak salatalık turşusunun erimemesi için bazı önemli püf noktalara dikkat etmek gerekmektedir. İşte tam kıvamında ölçülü salatalık turşusu tarifi...

Kornişon salatalık turşusu nasıl yapılır? Ölçülü salatalık turşusu tarifi...
Kornişon salatalık turşusu nasıl yapılır? Ölçülü salatalık turşusu tarifi...
GİRİŞ 02.12.2020 09:17 GÜNCELLEME 02.12.2020 09:17
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

En çok sevilen turşulardan biri olan salatalık turşusu, salatalıkların bol bol yetiştiği günlerde hasat edilerek hazırlanmaya başlamaktadır. Mevsiminde taze taze tüketildiğinde oldukça sağlıklı ve faydalı olan salatalığın kış aylarında da tüketilebilmesi için fermente edilerek turşusu hazırlanmaktadır. En zengin probiyotik kaynağı olan salatalık turşusu, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruduğu için birçok besine göre daha fazla besin değerlerine sahiptir. Birkaç basit malzemeyle hazırlanan turşunun tam kıvamında olması için bazı önemli püf noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. 

SALATALIK TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

2 kg salatalık, ya da turşuluk kornişon salatalık
7-8 diş sarımsak
1 çorba kaşığı nohut
2 tatlı kaşığı limon tuzu
1 çay bardağı kaya tuzu 
1 tutam maydanoz
2 su bardağı üzüm sirkesi
Su

SALATALIK TURŞUSU NASIL HAZIRLANIR?

İlk olarak salatalıklar bol su ile iyice temizlenir ve 5 dakika kadar sirkeli suda bekletilir. Salatalıklar tam olarak temizlendikten sonra turşu sularının içine işleyebilmesi için çatalla bazı yerleri delinir. Turşunun hazırlanacağı kaba ilk olarak nohutlar konur ardından sırasıyla bir miktar salatalık bir miktar sarımsak şeklinde kap dolana kadar devam edilir. Son malzeme olarak da maydanozlar eklenir. Malzemelere turşu bidonuna doldurulduktan sonra turşu suyu hazırlanmak üzere kaya tuzu, limon tuzu, sirke ve su iyice karıştırılır. Tuzlar eriyene kadar karıştırmaya devam edilir ve turşu bidonunun içine eklenir. Kapağı sıkıca kapattıktan sonra birazcık sağa sola çevirerek karıştırılır. Hazırlanan turşu 20-25 gün kadar bekletilir ve 25 günün sonunda tüketilmek üzere servis edilebilir. 

SALATALIK TURŞUSUNUN ERİMEMESİ İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Turşu hazırlanırken kullanılan malzemelerin çürük ve ezik olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Sebzelerin ezik ve çürük olması turşunun çabucak bozulmasına ve lezzetsiz olmasına neden olmaktadır. Turşu yaparken plastik bidon, şişe ve kapta değil de cam kavanozlarda hazırlanması tavsiye edilmektedir.  Turşunun lezzetini oluşturan tuz, sirke ve limon gibi keskin malzemelerin de ölçülü ve dikkatli kullanılması gerekmektedir. Limon, sirke ve tuzun keskin malzemeler olması sebzelerin zarar görmesine neden olduğundan ölçüden kaçmadan kullanılması gerekmektedir.

YORUMLAR 3
  • Dilek 3 yıl önce Şikayet Et
    Aşırı sirke olmuyomu
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    3 tatlı kaşığı limon tuuzyla 3 bidon turşu olur
    Cevapla
  • Meliha 3 yıl önce Şikayet Et
    Insanlari yanlış bilgi vetliyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'nin 'özgürlük' anlayışını Siyonistler belirliyor!
Mahalle kafeleri Çırağan'la yarışıyor - 27 Nisan günün gazete manşetleri