Kışlık tarhana nasıl yapılır? Köy tarhanası hamuru tarifi...

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde büyük bir etkiye sahip olan tarhana çorbası, yazdan hazırlanıp tüm kış afiyetle tüketilen en sağlıklı çorbalardandır. Mevsimsel hastalıklara karşı vücut direncini yükselttiği gibi zengin besin değerleriyle birçok hastalığın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Peki ev yapımı kuru tarhana nasıl yapılır?

Kışlık tarhana nasıl yapılır? Köy tarhanası hamuru tarifi...
Kışlık tarhana nasıl yapılır? Köy tarhanası hamuru tarifi...
GİRİŞ 08.09.2022 14:17 GÜNCELLEME 08.09.2022 14:17

Geleneksel tariflerin en sağlıklı ve besleyici hali olan tarhana çorbası, yazdan hazırlanıp güneşte kurutulduktan sonra tüm kış hastalıklara karşı bağışıklığın güçlenmesi için bol bol tüketilir. Tarhana, birbirinden sağlıklı ürünleri karıştırılıp mayalanması için bekleterek güneşte kurutarak hazırlanır. Tarhana, mayalanarak hazırlanan bir besin olduğu için doğal prebiyotik kaynağı olduğundan mevsimsel hastalıklardan korumanın yanında kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. 

Bağışıklık sistemini güçlendiren tarhana çorbasının faydaları nelerdir? Bağışıklık sistemini güçlendiren tarhana çorbasının faydaları nelerdir?

Kışlık Ev Tarhana Nasıl Yapılır?

Malzemeler

  • 2 kg domates

  • 2 kg kırmızı biber

  • 2 kg kuru soğan

  • 1 kg haşlanmış nohut

  • 1 kg yoğurt

  • 1 demet taze nane

  • 1 demet maydanoz

  • 4 yemek kaşığı tuz

  • 4 kg un

  • 1 tatlı kaşığı kuru maya

Fasulye turşusu nasıl yapılır? Fasulye turşusu erimeden nasıl hazırlanır? Fasulye turşusu nasıl yapılır? Fasulye turşusu erimeden nasıl hazırlanır?

Ev Tarhanası Hazırlanışı

Domates, kırmızı biber, maydanoz, tane nane ve soğan yıkanıp ayıklandıktan sonra iri iri doğranır. Haşlanmış nohut ve doğranan sebzeler büyükçe bir tencere eklenir ve 1-2 su bardağı su eklendikten sonra kısık ateşte pişirilmeye bırakılır. Sebzeler iyice pişip yumuşadıktan sonra püre halime getirmek için blenderden geçirilir. Elde edilen püre soğumaya bırakılır. 2 saat kadar bekletilen püre büyükçe bir kazana alınır ve üzerine yoğurt, ılık suda eritilmiş kuru maya ve tuz ila edilerek iyice karıştırılır. Bu aşamadan sonra en önemli ve dikkat edilmesi gereken azar azar un ekleyerek yoğurma aşamasıdır. Poğaça hamuru kıvamına gelene kadar yavaş yavaş yoğurulur ve üzeri kapatılarak 3-4 gün bekletilir. 

Tarhana hamurunun mayalanması için bekletirken her gün günde 2-3 defa yoğurulması gerekir. 4 günün sonunda mayalana tarhana, temiz bir bezin üzerine yumruk büyüklüğündeki bezeler halinde yayvan bir şekilde koyarak güneşin altında kurutmaya bırakılır. Kuruma süresi takribi 3-4 gün olan tarhanalar gün içinde birkaç kez ters düz edilerek tam olarak kuruması sağlanır. 

Kuruyan tarhanaların toz haline gelmesi için robottan geçirilir. Tüm tarhanaları robottan geçirdikten sonra bez torbaların ya da cam kavanozların içinde nemsiz ve rutubetsiz yerlerde muhafaza edilmesi gerekir. Afiyet olsun…

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mısır: Arap dünyasında Filistin için hareketlilik var
Aliyev planı deşifre ederek 3 ülkeyi işaret etti: Ciddi önlemler almak zorunda kalacağız