Sakaryalı çiftçi annesinin istediği 5 bin liralık makineyi alamayınca 100 liraya kendisi yaptı

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde yaşayan 26 yaşındaki çiftçi Kadir Aydın annesinin istediği 4- 5 bin lira fiyatla arasında satılan mısır taneleme makinesini alamayınca hurda malzemeden 100 TL'ye kendi makinesini yaptı.

Sakaryalı çiftçi annesinin istediği 5 bin liralık makineyi alamayınca 100 liraya kendisi yaptı
Sakaryalı çiftçi annesinin istediği 5 bin liralık makineyi alamayınca 100 liraya kendisi yaptı
GİRİŞ 02.01.2021 12:28 GÜNCELLEME 02.01.2021 12:28
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sakarya'nın Kaynarca ilçesi Ortaköy Mahallesi’nde çiftçilik yapan Kadir Aydın, her yıl ektiği ve kurutarak tane yapıp sattıkları mısırı tanelerine ayıran bir makine satın almak için internetten araştırma yaptı. Makinenin 4-5 bin lira arasında olduğunu gören ve fiyatı çok bulan Kadir Aydın, hurda malzemeden kendi makinesini yaparken, sadece bazı parçalar için 100 lira harcadı.

Kadir Aydın makineyi satın alamayınca hurda parçalardan yaptığını belirterek, "Anadolu’da patos makinesinin olmadığı yerlerde mısırı çuvala koyup sopayla döverek tanesini ayırırlar. Ben de internetten bir araştırma yaptım. Makinenin fiyatını araştırdım. 4 bin ile 5 bin lira arası bir fiyata geliyordu. Ben de almak istemedim ve kendim yapmaya çalıştım" dedi.

"Bir tek kasnak ve rulmana para verdim"

Sadece bazı parçalar için 100 TL harcadığını ifade eden Kadir Aydın, "Hurdalıkta bulduğum tarım araçlarının parçalarından bir makine yaptım. Süt makinesinin motorunu taktığımız makinede varil ve zincir gibi hurdalıktan alınan malzemeleri kullandım. İçine zincir sistemi bağladık. Milin dönmesiyle birlikte zincirler mısıra vurduğunda mısırı tanelerine ayırıyor. Posasını ise sağlam bırakıyor. Bu şekilde eleme işlemini yapıyor. Bu makinenin bana 100 lira gibi bir maliyeti oldu. Çünkü malzemelerin birçoğunu kendi araçlarımızdan ve hurdalıktan bulduğumuz için uyguna geldi. Bir tek kasnak ve rulmana para verdim ve maliyeti de 100 lira oldu" diye konuştu. 

Annesi makine için oğluna teşekkür etti

Eskiden mısırları elleriyle ufaladıklarını söyleyen anne Havva Aydın (52) ise, “Eskiden mısırları bu şekilde ufalıyorduk. Allah razı olsun, oğlum bana bir makine yaptı. Teşekkür ederim, sağ olsun" dedi. 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 2
  • Yakub 3 yıl önce Şikayet Et
    Annesini razı eden işte böyle Allah cc razı olsun duasını alır. Allah cc razı oldumu Cennetime gir der Rabbimiz cc. Yaratılış gayemiz halifelik, kulluk yapmak ve salih ameller işlemek ne güzeldir. Selam olsun
    Cevapla
  • Aksaray68 3 yıl önce Şikayet Et
    Icindeki pas nolcak koc
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!