Çorumlular odun ateşinde 8 saatte pişen keşkek için patent başvurusu yaptı!

Çorum'un İskilip ilçesinde Ramazan aylarının vazgeçilmezi olan, odun ateşinde 8 saatte pişirilen ve UNESCO'nun ‘Somut olmayan kültürel miras’ listesinde yer alan Ramazan keşkeği için patent başvurusu yapıldı.

Çorumlular odun ateşinde 8 saatte pişen keşkek için patent başvurusu yaptı!
Çorumlular odun ateşinde 8 saatte pişen keşkek için patent başvurusu yaptı!
GİRİŞ 11.02.2021 10:43 GÜNCELLEME 11.02.2021 16:31
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Çorum mutfağının meşhur lezzetlerinden olan Ramazan keşkeği, hem özel günlerin hem de Ramazan ayının vazgeçilmez yemeklerinden biri. İskilip Belediye Başkan Ali Sülük, bu vazgeçilmez lezzete patent almak için Türk Patent Kurumu’na başvuru yapıldığını belirtti. Manevi ve kültürel değerlere sahip çıktıklarını ifade eden Başkan Sülük, “İlçemizin zengin mutfak kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alan, İskilip Ramazan keşkeğimiz için patent başvurusunda bulunuyoruz. Daha önce patentini almış olduğumuz İskilip dolması ve turşunun ardından İskilip Ramazan keşkeğimiz için başvuruda bulunduk. Patent başvuru işlemini tamamladıktan sonra, patentimizi alarak ilçemizin yemek kültürünü dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. İlçemize özgü lezzetler ve ürünler için gerekli patent çalışmalarını yapıp, ilçemizin tanıtımına katkı sağlayacağız” dedi.

Odun ateşinde 8 saatte pişiyor

Güveçlerde hazırlanan bu yöresel lezzet, odun ateşinde tam 8 saat pişiriliyor. 1 su bardağı keşkeklik yarma, 1 yemek kaşığı tereyağı, 350 gram dana eti, 1 kuru soğan, 1 tatlı kaşığı salça, yeteri kadar tuzu çömleğin içine koyan ustalar, daha sonra bu lezzeti sabah saatlerinde odun ateşiyle yakılmış fırına veriyor. Akşam saatlerine kadar fırında pişen keşkek, 8 saatin sonunda yemeye hazır hale geliyor. Güveçte servis edilen Ramazan keşkeği olmazsa olmaz İskilip turşusu eşliğinde yeniliyor.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 3
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Eşimin işi dolayısıyla 2 senedir Çorum/İskilip teyiz. Ramazanda keşkek yemek nasıp oldu. Keşkek ramazan çıkana kadar her iftar sofrada olan bir yemek. Keşkeği güzel yapan birinin elinden yerseniz çok güzel bir yemek ama keşkek konusunda beceriksiz birinin elinden yerseniz hiç ama hiç beğenmezsiniz. Ben ikisini de tattım,aradaki lezzet farkı inanılmaz. Suyu fazla koyup salçayı ve tuzu az atınca bebek mamasına dönüyor.
    Cevapla
  • Dündar 3 yıl önce Şikayet Et
    Çorumun keşkeği,konyanın etli ekmeği ,kastamonunun pastırması gibi bu güzel lezzetleri korumak hepimizin bir vatandaşlık görevidir
    Cevapla
  • Kastamonu 3 yıl önce Şikayet Et
    çok haklısın kardeşim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan, Özgür Özel ile görüşecek! Tarih belli oldu
Süper Lig'de teknik direktör kıyımı! İnanılmaz rakam...