55 yıllık mesleğine Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde yeniden döndü!

Bursa'da yaşayan 68 yaşındaki yorgan ustası Ali Topkara 13 yaşında çırak olarak başladığı mesleği sayesinde 55 yıldır geçimini sağlıyor. Kısa bir süre ekonomik şartlar nedeniyle bıraktığı yorgancılık mesleğine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 meslek kolunu vergiden muaf tutması sonucu döndüğünü söyleyen Topkara "Allah onu memleketimizin başından eksik etmesin" dedi.

55 yıllık mesleğine Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde yeniden döndü!
55 yıllık mesleğine Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde yeniden döndü!
GİRİŞ 11.02.2021 16:29 GÜNCELLEME 11.02.2021 16:34
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Trabzonlu olup 1953 yılında Adapazarı  Hendek İlçesinde dünyaya gelen ve 1966 yılında İznik'e yerleşen Ali Topkara 13 yaşında çırak olarak bu mesleğe başladığını ve tam 55 yıldır yorgan ustalığı yaptığını belirtti. Yünlerin içinde büyüdüğünü ve yünleri yorganlara ilmek ilmek işleyerek modellediklerini dile getiren Topkara, ''Yıllardır süre gelen Ekim ayının ilk günleri yapılan İznik Panayırı bizim vazgeçilmezimizdir. Yüzlerce yorgan dikerek İznik Panayırı diğer panayırlarda satışlarımızı yaptık. Çocuklarımızı bu meslekle okutup baş göz edip evlendirdik. Ailemizin geçimini bu meslekle kazandık ve kazanmaya devam ediyoruz” dedi.



Erdoğan sayesinde mesleğe geri döndü

Yorgancılık zanaatını bir süre ekonomik koşullar nedeni ile bırakıp kapattığını belirten Yorgan Ustası Ali Topkara, "Cumhurbaşkanımız 20 tane meslek dalını vergiden muaf tuttuktan sonra yeniden bu mesleğe başladım. Allah ondan razı olsun. Memleketimizin başından eksik etmesin" dedi.



“Biz bu yünleri döverek büyüdük"

Yorgan Ustalığının inceliklerini ve yapımını paylaşan Ali Topkara, “Hendek doğumluyum.1966 yılında ve 13 yaşında İznik'e yerleştik. İznik'e gelmemizin sebebi ise İznik Tarihi bir yer. Doğal güzelliklerinin yanı sıra Ulemalar şehri olduğu için İznik'i tercih ettik. Yorgan Ustası Osman Bahçekapılı'nın yanında çıraklığa başladım. Çıraklık döneminde diğer çıraklarla kim daha çok ve güzel yapacak diye yarış ederdik. Sabır, Azim, Dikkat isteyen bir meslek yorgancılık. Bu zanaat için Yün, İğne, İplik, Makas, Yüzük, Makine, Sopa, Astar bezi ve benzeri birçok malzeme olmazsa olmazımızdır. Yünleri sopa ile döver ilmek ilmek, desen desen yorganlara işlerdik. Soğuk bölgelerde yaşayanlar yün yorgan, Sıcak bölgelerde yaşayanlar pamuk ve elyaf yorganlar dikiyoruz. Şükürler olsun Rızkımı geçimimi buradan sağlıyorum. Bu zanaatı devam ettirmek için hala mücadele ediyorum. Yanımda Üç çırak yetişti ama onlar bu zanaatı sürdürmedi. Bu zanaatı ne zahmetler içinde yaz, kış demeden İznik Panayırı başta olmak üzere Göynük, Nallahan, Geyve panayırlarına yüzlerce yorgan hazırlayıp satıyorduk. Bu meslek Fabrikalardan sonra artık bitme noktasına geldi. Bizler bu zanaatın son kuşaklarıyız. Şükürler olsun yıllardır güneşi üzerime doğdurmam ve işimize besmele ile başlar, nasibimizde, rızkımızda ne varsa ona razı oluyoruz. Sabır ve dikkat çok önemlidir. Gerek dikiş makinesi gerekse yün açma makinesi hata kabul etmez. Eskiden Düğün çeyizlerine, sünnet ve lohusalıklara model model ürünler üretiyorduk. İznik'te eskiden dört yorgancı vardı şimdi iki kişi kaldık. Gençlerimize şunu tavsiye ederim. Bizler son kuşaklarınız bu mesleği öğrensinler. Kendilerini geliştirerek bu mesleği yapsınlar" dedi. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 8
  • temel 3 yıl önce Şikayet Et
    güzel bir karar, bu gibi bir cok meslek yok oluyor. bu kardesimizede bol helal kazanclar. burada bir seyi söylemek istiyorum, karadeniz halki, herseyi devletten beklemez, yaylalarinda, suyunu kendi getirir, yolunu, köprüsünü kendisi yapar hatta teleferikle ulasimi bile becermis, hafif silah bile üretir, gemicilikte, insaat ve firincilikta meshurdur mesela bir of ilcesi vardir en alimide, en zalimide ( mafya babasi ) oradan cikar. bu kardesimizde trabzon asilli bir zanaatkar.
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Ancak güçlülükte göreceli bir kavramndır. Kime neye göre güçlü. Senin güçlü dediğin ülkler salgında birbirlerinin maskelerini çaldılar, ölüleri bırak hastane koridorlarını ,konteynırlarda ,bakımevlerinde kaldı koktu. New York semalarında kokudan akbabalar uçmaya başladı. Her şey para mı nerede kaldı sosyal devlet, bu hususta Devletime laf söyletmem.
    Cevapla
  • Doğru söz 3 yıl önce Şikayet Et
    Tarihe geçer artık.Ula vergiler anamızı ağlattı.Biraz hükümet olarak üretim yapında milletin cebinden elinizi çekin artık
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Bak doğrusöz bey "güçlü devlet kavramını" da biliyon da ,Türkiye Cumhuriyetinin neredeyse 2001 yılına kadar gelişmekte olan ülkeler kategorisinde olduğunu niye bilmiyon acaba. Biliyorsun da fesatlıktan mı söylemiyorsun. Şunun şurasında G20 içerisine girmemiz on yıl bile olmadı . Ama yine de güzel bir şey ülkeni güçlü devlet kabul edip o ülkelerle mukayese etmen .
    Cevapla
  • Doğru söz 3 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkür ederim ahmetcim cahilim işte idare et.üretimime belki senin yaşın yetmeyebilir.güçlü devletlerin yönetimine bakarsan neyi nasıl ürettiğini ve halkının refahını ekonomik olarak mutluluğunu görürsün tamammı akıllı kardeşim
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Hatırlatayım Hükümetler üretim yapmaz, Eleştireyim derken cehaletini ortaya saçmışsın. Herşeyi devlet yapsın sende ense yap he mi. Çalış biraz çalış, çalışan kazanıyor. Her şeyi ayağına hazır bekleme. Gerekirse işi de kendin üretecen.
    Cevapla
  • Coskun 3 yıl önce Şikayet Et
    Elinin emeği ile yapılan her zanaattan vergi sıfırlanmalı. Makina ile rekabet zaten zor.
    Cevapla
  • MEHMET FATİH 3 yıl önce Şikayet Et
    Hem Reis'e Hem Ustaya Helal olsun....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması