Tokat'ta yol yapımında kullanılan taşın milyonlarca yılda oluştuğu tespit edildi!

Tokat’ın Almus ilçesinde yollara dolgu yapmak için kullanılan malzeme olan akik taşının milyonlarca yılda oluşan değerli bir taş olduğu tespit edildi. Milyonlarca yılda oluşan bu taşların işlenerek ekonomiye kazandırılması için çalışma başlatılırken bölgeye de ayrı bir değer katacağı söyleniyor.

Tokat'ta yol yapımında kullanılan taşın milyonlarca yılda oluştuğu tespit edildi!
Tokat'ta yol yapımında kullanılan taşın milyonlarca yılda oluştuğu tespit edildi!
GİRİŞ 11.02.2021 12:07 GÜNCELLEME 11.02.2021 16:31
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Tokat bölgesinde 8 yıldır kalsedon ve türevi olan akik ve süs taşları ile ilgili bilimsel çalışmalar yapan Kimya Mühendisi Ümit Ulus, Almus Barajı çevresinde akik taşının çıktığı bölgeyi keşfetti. Yıllardır yol yapımında dolgu malzemesi olarak kullanılan kaya parçalarının milyonlarca yılda oluşan yarı değerli taşlar olduğu anlaşıldı. Almus Belediyesi tarafından Türk Patent Enstitüsünde tescili yaptırıldı. Halk arasında ''Ölümsüz Taş' adıyla da bilinen akik taşlarının işlenerek ekonomiye kazandırılması için harekete geçildi.


 
Yol yapımında kullanılıyordu, milyonlarca yılda oluştuğu tespit edildi

Almus Belediye Başkanı Bekir Özer, akik taşının nasıl keşfedildiğini dile getirerek, “Biz normalde bu kayaları kırarak yola alt zemini iyileştirmek için seriyorduk. Ama günün birinde Ümit Ulus diye bir arkadaşımız geldi. Başkanım siz ne yapıyorsunuz? ‘Burası maden, ocak’ dedi. Tabii bizim bir şeyden bilgimiz yok. Taşları tanıtarak bizi o uyandırdı. Bizde yeri tespit ettikten sonra, şu anda MTA Türk patent enstitüsünde taşlarımızı da tescil ettirdik, çalışmalarımıza başlayacağız” dedi.


 
Atölye kurmaya hazırlanıyorlar

Başkan Özer, ilçede bir atölye oluşturma çabası içinde olduklarını belirterek, “Bunun bir maliyeti var. Belediyenin gider bütçeleri belli. Biz kendi gücümüzle bunu yapamıyoruz. O yüzden destek de bekliyoruz. Yani bizi bu işi seven, taşı seven hemşerilerimizden, iş adamlarımızdan bu işe gönül vermiş kişilerden makine ve ekipman konusunda az çok destek bekliyoruz” diye konuştu. 


 
30 ülkede çıkıyor, bu özelliği ile tek

Özer,  Almus'ta çıkan akik taşının dünyanın 30 ülkesinde çıkan akik taşının hiçbirine benzemediğinin altını çizerek, "Birinci neden renk ve renk cümbüşlerinin geçişleri. İkincisi kılcal damarlarının oluşumu, üçüncüsü de içerisindeki kurtçuklar. Bizim taşımıza en yakın benzeyen taş Fas'ta çıkıyor. Ama onların içerisinde kılcal damarlar ve kurtçuklar yok. Biz bunları takı tasarımda kullanabiliriz ama bu şekilde güzel çıkmış işlenmiş bir taşı kesinlikle takıda yüzükte, kolyede, küpede kullanmıyoruz. Bunlar çünkü koleksiyonluk, müzelik taşlardır. Bu taşları keserken kenarlarından kırılmalar oluyor, çatlamalar oluyor. Küçük parçalara ayrılıyor. O küçük parçalardan yapıyoruz biz bunu. Yoksa şu şekilde bütün çıkmış bir taş kesinlikle ve kesinlikle tak tasarımda kullanılmaz. Bu koleksiyonluktur, müzeliktir” ifadelerini kullandı. 



Taşlar sanat eserine dönüşecek

Teknoloji Tasarım Öğretmeni İlker Kalyon ise yarı değerli taşlarla ilgili atölye çalışmalarına destek olmaya çalıştıklarını dile getirerek “Kurulacak olan atölyelerde çok fazla ön planda olmayan, bilinmeyen tasarımlara yöneleceğiz. Ortaya çıkan tasarımlarla Almus ilçemizin sosyal, kültürel ekonomik durumuna katkı sağlamaya çalışacağız. Burada görmüş olduğunuz taşlar milyonlarca yıldır bitkilerin, hayvanların kalıntılarından fosillerinden oluşmuş” dedi.



Milyonlarca yılda oluşan bu taşlar bölgeye değer katacak

Görsel Sanatlar Öğretmeni Metin Durmuş, yarı değerli taşların sanat eserine dönüşeceğini ifade ederek, “Bir resim öğretmen olarak aklıma gelen bu taşlardan mesela bir tablo oluşturmak. Arkasından ışık vererek evlerimizde, iş yerlerimizde dekoratif süs eşyaları olacağı kanaatindeyim. Milyonlarca yılda oluşan bu taşlar işlenerek bölgeye ayrı bir değer katacak" şeklinde konuştu. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 11
  • Ankarali 3 yıl önce Şikayet Et
    Oğlum o akıl taşı yola döşenirmi lan
    Cevapla
  • mert 3 yıl önce Şikayet Et
    lan oglum sanami düstü akil vermek kendine sakla!!!
    Cevapla
  • Yorumcu 3 yıl önce Şikayet Et
    Universitelerin hepsine siyaset fakultesi açılsın. Siyaset yapmaya kalkan öğrenciyi hoop siyaset fakultesine kaydırsınlar.
    Cevapla
  • Kenan 3 yıl önce Şikayet Et
    Karşımıza tek tük çıkıyordu baraj kenarında .bizde taş diyorduk.ne bilelim ekonomik değeri olduğunu.
    Cevapla
  • ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    ünilere bak okuyan dolu ama neyse
    Cevapla
  • Ziya 3 yıl önce Şikayet Et
    Üniversiteler ne iş yapıyor,ülkemizde bunca zenginlikleri keşfedemiyorlar,sürekli hazır işler ve siyasetle uğraşırlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'i korku sardı: Netanyahu her kapıyı çalıyor Biden sessiz...
Başkan Erdoğan o tarihi bekliyor! 'Rapor' gelince...