Aydınlı Ayşegül öğretmenin hobisi devecilik görenleri şaşırtıyor

Türkiye'de en fazla devenin bulunduğu yer olan Aydın'da yaşayan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Ayşegül Kaya'nın hobi tutkusu görenleri şaşırtıyor.

Aydınlı Ayşegül öğretmenin hobisi devecilik görenleri şaşırtıyor
Aydınlı Ayşegül öğretmenin hobisi devecilik görenleri şaşırtıyor
GİRİŞ 29.03.2021 12:05 GÜNCELLEME 29.03.2021 12:05

Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Ayşegül Kaya deveciliği bir hobi olarak gördüğünü söyleyerek günün stresini develerle attığını ifade ediyor. Babasının deveci olmasından dolayı çocukluğundan bu yana hayatının deve çiftliğinde geçtiğini belirten Türk Dili ve edebiyatı Öğretmeni Ayşegül Kaya, “Kendimi bildim bileli develerin içindeyim. Çocukluğumuz deve çiftliğinde geçti. Halk arasında herkes devenin kininden söz eder ama pek çok kimse devenin sadakati ve dostluğunu bilmez. Asıl mesleğim öğretmenlik ama develerle vakit geçirmek hoşuma gidiyor” diye konuştu. 

Dedesinin hizmetli, babasının koruma olduğu ilçeye kaymakam oldu

 

Kur’an-ı Kerim’de adı zikredilen nadir hayvanlardan

Devenin aynı zamanda Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de adından zikredilen nadir hayvanlardan biri olduğunu da belirten Ayşegül Kaya, deveyi ‘özel bir canlı’ yapan, en ağır şartlardan bile etkilenmeyen vücut yapısı olduğunu belirtti. Ağız yapısından, işkembesine ve sindirim sistemine kadar develerin çok ilginç özelliklerinin bulunduğunu kaydeden Ayşegül Öğretmen, “Devenin gözleri iki kat kirpiklidir. Kirpikler, kapan gibi iç içe geçerek, gözü şiddetli kum fırtınalarına karşı tam bir korumaya alırlar. Devenin burnu çok sayıda köklere ayrılmış kanallardan oluşur. Yaşadığı sıcak bölgelerde havadaki nem miktarı oldukça azdır. Bu nedenle soluduğu havadaki suyu kaybetmemesi gerekir. İşte bu nedenle devenin burnu çok büyük, kıvrımlı, süngerimsi bir dokuyla kaplıdır.



Develer çok özel canlılar


Kaya konuşmasının devamında: "Deve kıvrımlı süngerimsi burun mukozası sayesinde, havadaki nemin yüzde 66’sını tutabilmektedir. Burnun nemi emme özelliği sayesinde nefes aldığında çölün 40 dereceyi aşan ısısını, 20 dereceye düşürerek akciğerlere yollamaktadır. Deve burnunun bir diğer özelliği ise şiddetli kum fırtınalarına karşı kum girmesini engellemek için tıpkı gözlerini kapatır gibi burun deliklerini de kapatabilmesidir” diyerek vücut yapısının yanında duygusallıkları il de develerin çok özel canlılar olduğunu söyledi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü