600 yıllık tarifleri günümüze taşıyor

Kadıköy’de esnaf olan Ali Güler Osmanlı’da kalma şerbet tariflerini tercüme ettirip, 600 yıllık tatları sofralara taşıyor.

600 yıllık tarifleri günümüze taşıyor
600 yıllık tarifleri günümüze taşıyor
GİRİŞ 18.04.2021 10:40 GÜNCELLEME 18.04.2021 10:47
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Kadıköy’de esnaf olan Ali Güler isimli vatandaş, yıllar önce bir arkadaşının Osmanlı sarayında aşçıbaşı olarak çalışan dedesinden kalma tarif defterini kendisine hediye etmesi sonrası tercüme ettirerek, 48 çeşit şerbeti özel tarifleriyle hazırlayıp günümüze taşımaya başladı. Güler, özellikle Ramazan ayının da gelmesiyle birlikte hazırladığı şerbetleri ferahlamak isteyenlerin beğenisine sunuyor. Ali Güler’in en büyük amaçlarından birisi de 53 yıl önce dedesi, amcası ve babası tarafından açılan dükkanda, Osmanlı mutfağından çıkan tariflerle unutulan şerbet kültürünü yaşatmaya çalışmak.  

9 yıldır erkeklere taş çıkarıyor

“BU DEFTER HAZİNE"

48 çeşit şerbet üretimi yaptığını belirten Ali Güler, “Yıllar önce bir arkadaşım, bana bir defter getirdi. Bu defter senin hakkın diyerek bana hediye etti. Bana hediye edilen defterin ne olduğunu sorunca ise arkadaşımın babasının dedesinden kalan ve Osmanlıca yazılmış şerbet tariflerinin yer aldığını söyledi. Defteri aldıktan sonra yıllarca hiç kullanmadım. Aradan geçen uzun bir süre sonra başka bir arkadaşım, bana demirhindi şerbeti getirdi. Bana hediye gelen şerbet sonrası defter aklıma geldi. Osmanlıca yazılan tarifleri iki kişiye tercüme ettirdim. Bir baktım ki defter hazine” dedi.

Askerlik yaparken gördü, hobi olarak başladı! Taleplere yetişemiyor

 “PÜF NOKTASI 38 ÇEŞİT BAHARAT”

Şerbetlerin lezzetlerinin yanı sıra şifa kaynağı da olduğunu belirten Güler, “Osmanlı şerbetlerinin püf noktası içerisinde 38 çeşit baharat olmasıdır. Osmanlı mutfağı en az yemekleri kadar şerbetleri adına da ayrı bir zenginlik taşıyor. O dönemde her çiçeğin her bitkinin neredeyse şerbeti yapılmış. Ayrıca bu şerbetler her biri ayrı şifa deposu. 600 yıldan bahsediyoruz. Kültürümüze sahip çıkmış olsaydık, bugün dünyada Osmanlı şerbetlerinin bir namı olacaktı. Evlerde gazlı içecekler nasıl tüketiliyorsa, bir o kadar da şerbetler tüketilirdi. Bu nedenle biz de 600 yıllık şerbet kültürümüzü gerçek tarifleriyle üreterek yaşatmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 10
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen bu servetleri dünya pazarına aç kardeşim cococola Pepsi fanta gibi yap dünyaya sat kucik düşünme hem oamliyi tanitirsin hemde is as saglarsin küçük düşünme...yaparsın inşaallah
    Cevapla
  • Ergün 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir gecede silinen tarih Osmanlı!..... içine aldığın gizlenen yahudi tohumları seni paramparça etti Osmanlı! peygamber Ümmeti ne halde Osmanlı ... ümmet eline bakar olmuş Osmanlı...
    Cevapla
  • Ergün 3 yıl önce Şikayet Et
    Harf devrimi diye tutturan zat , neden GÖKTÜRK ALFABESİ DEĞİLDE LATİN ALFABESİNİ İNSANLARA ZORLA DAYATTIRDI acaba?... bir düşünün!... ee tabiki okuyamazsin... Kazım karabekir İslam temelli bir parti kuruyor onuda bu zat engelliyor bir düşünün neden!
    Cevapla
  • cahil kaldık 3 yıl önce Şikayet Et
    sanki yabancı dil de tercüme yaptırdın. ben bedava okurdum sana cahil bırakanlar utansın
    Cevapla
  • Güral 3 yıl önce Şikayet Et
    Fiyatı az düşür litrelik satışa başla sürümden kazan viral olsun her eve...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye, İsrail ile olan tüm ticaretini durdurdu
S&P, Fed'in ilk faiz indirimini aralıkta bekliyor