Bozkır Aslanı Cealeddin Harzemşah kimdir? Celaleddin HArzemşah'ın savaşları...

Moğollara karşı büyük bir direniş gösteren Türk tarihinin en cesur kumandanlarından olan Celaleddin Harzemşah, Harzemşah devletinin son hükümdarıdır. Harzemşah devletinin bozulan idari yapısına rağmen büyük bir başarı elde eden Celaleddin Harzemşah, Moğolların durduran en güçlü sultanlardan biri olarak tarihe geçti. Peki Celaleddin Harzemşah kimdir?

Bozkır Aslanı Cealeddin Harzemşah kimdir? Celaleddin HArzemşah'ın savaşları...
Bozkır Aslanı Cealeddin Harzemşah kimdir? Celaleddin HArzemşah'ın savaşları...
GİRİŞ 21.05.2021 15:45 GÜNCELLEME 21.05.2021 15:46

Harzemşah Devletinin son hükümdarı olan Celaleddin Harzemşah, 1220 yılında Harzemşah Devletinin başına geçerek Moğollara karşı çetin mücadelelere girdi. 1231 yılında savaş meydanında şehit düşen Celaleddin Harzemşah, çok küçük yaşlardan itibaren siyasi, dini ve idari eğitimler aldı. Celaleddin Hazemşah babası Alaüddin, Moğollara karşı mücadele ederek yayılmalarına engel oldu. Babasının izinden giden Celaleddin Harzemşah, Moğollarla mücadeleye devam ederek ‘yenilmez’ olarak anılan Noyan’ın ordusunu bertaraf etti. 

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey kimdir? Osman Gazi ve kazandığı savaşları...

Celaleddin Harzemşah Kimdir?

Asıl adı Mergüberti olan sultan Türk İslam tarihinin en cesur ve gözü kumandanlarından birisidir. Moğollara karşı Türkiye Selçuklularıyla ve Eyyubilerle iş birliği yaparak daha fazla ilerlemelerine engel oldu. Babasının vefat etmesinden sonra bazı beyler sultan olmasını istemeyerek Celaleddin Harzemşah’a suikast düzenledi. Arkasından yapılan tüm planların üstesinden gelerek tahtı elde eden sultanın en büyük hedefi Moğolların daha fazla yağma ve talan yapmasına engel olmaktı. Doğu Anadolu bölgesinden Anadolu topraklarına giriş yapan ve Gürcü ve Ermenilerden oluşan 40.000 kişilik orduyu bertaraf ederek ilerlemesini sürdürdü.

Nizamülmülk kimdir? Nizamülmül nasıl öldü? Nizamülmülk'ün Hasan Sabbah ile mücadelesi...

İslam kumandı olarak tarihe geçen Celaleddin Harzemşah, Müslümanlara karşı zulüm yapan her milletle mücadele etti. Özellikle Moğol ve Gürcülerle çok çetin mücadele halindeydi. Moğollar, Celaleddin Harzemşah’ı Ortadoğu’ya girmelerinde en büyük engel olarak görmekteydi. Siyasi ve idari anlamda maruz kaldığı zayıflıklara rağmen savaş meydanlarında çok önemli başarılar elde etmiştir. Cengaver bir komutan olan Celaleddin Harzemşah aynı zamanda alimlere büyük ehemmiyet verirdi. Sarayında çevresinde asker ve idareciler kadar alimlerin de olmasına özen gösterirdi. 

Türk-İslam tarihinin en cesur komutanlarından olan Celaleddin Harzemşah, 1231 yılında Moğollarla girdiği savaşta saldırıya uğrayarak şehit düştü. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!