Konya'da anne ve kızları ata tohumuyla fide üretiyor, taleplere yetişemiyor

Konya'nın Sarayönü ilçesine bağlı Doğu İstasyon Mahallesi'nde 82 yaşındaki anne Havva ve kızları Zeliha ve Hatice Küçükyangöz geçimlerini 60 yıldır özenle korunan ata tohumlarıyla üretilen fidelerden sağlıyor. Fidelere yoğun talep var.

Konya'da anne ve kızları ata tohumuyla fide üretiyor, taleplere yetişemiyor
Konya'da anne ve kızları ata tohumuyla fide üretiyor, taleplere yetişemiyor
GİRİŞ 28.05.2021 11:05 GÜNCELLEME 28.05.2021 11:07
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Bahçelerinde üretim yapan 82 yaşındaki Havva ile 43 yaşındaki kızı Zeliha ve 41 yaşındaki kızı Hatice Küçükyangöz, yarım asırdır geçimlerini fidecilikten sağlıyor. Henüz tohumları toprakla buluşmadan müşterisi hazır olan fideler, yetiştikten sonra bir ay içerisinde satılıyor. Bin metrekarelik bahçede ilaç ve kimyasal gübre kullanılmadan, yetiştirilen, genetiği değişmemiş fideler, hobi ya da ticari amaçlı sebze üretenlere özlenen aroma ve lezzetleri sunuyor. Kentte yoğun ilgi gören fideler, Türkiye'nin birçok bölgesinin yanı sıra Almanya'ya da gönderiliyor. Hatice Küçükyangöz, annesinin gençliğinde başlattığı işi, daha fazla alanda kardeşiyle devam ettirdiğini söyledi

Ölmeye yüz tutmuş baba mesleği kepenek ustalığını 30 yıldır yaşatıyor!Ölmeye yüz tutmuş baba mesleği kepenek ustalığını 30 yıldır yaşatıyor!


Yarım asırdır fide yetiştiriyorlar

Ninelerinden ve dedelerinden kalan tohumları kaybetmeden yarım asırdır fide yetiştirdiklerini belirten Küçükyangöz, "Şubat ayında hazırlıklara başlıyoruz. Yerlerini hazırlayıp ekiyoruz. Mayıs'ta da satıyoruz. Hepsi satılıyor. Çok müşterimiz var. Hepsi de memnun oluyor." diye konuştu. Bu yıl satışa İstanbul'a gönderdikleri 6 bin fide ile başladıklarını dile getiren Küçükyangöz, Ankara, Antalya, Adana gibi birçok ilin yanında Almanya'ya da az miktarda fide gönderdiklerini aktardı.

Bu tohumlar annem evlendiğinden beri var

Bahçede yaklaşık 30 çeşit fide ürettiklerini ifade eden Küçükyangöz, şunları kaydetti: "Bu tohumlar annem evlendiğinden beri var. Hep aynı tohumlardan üretiyoruz. Başka tohum karıştırmıyoruz. Çünkü hazır ekilenler ilk yıl olur, ikinci yıl ürün vermez. Sadece bitkisi büyür. Bu ata tohumları her yıl aynı ürünü verir. Doğal tohum, genleriyle oynanmadığı için hastalık da yapmaz. Bir de lezzeti çok güzel oluyor. Herkes çok beğeniyor. Biz kendimiz de beğeniyoruz. Kendi ürettiklerimizi yiyip içiyoruz." dedi.

İnsanlar özlediği lezzetlere ulaşıyor

Devamlılık için ürettikleri sebzeler olgunlaşınca en güzellerini ayırdıklarını anlatan Küçükyangöz, uygun koşullarda kuruttukları tohumları keselerde gelecek yıla sakladıklarını anlattı. Fidelerinden yetişen sebzelerin lezzetine, aromasına ve müşterilerinin olumlu tepkilerine dikkati çeken Küçükyangöz, "Ürettiğimiz fidelerin her şeyi doğal olunca sebzesi de çok lezzetli oluyor. Herkes 'özlediğimiz domates kokusunu, lezzetini sizinkilerde aldık' diyor. Hem insanlar doğal besleniyor hem de biz rızkımızı kazanıyoruz." dedi.



Başka fidelerde aynı lezzeti bulamıyoruz

Müşterilerden Muammer Akhançer de 10 yıldır başka bir yerden fide almadığına değinerek, şöyle konuştu: "Annemizin, babamızın eskiden yetiştirdiği sebzelerin lezzetini bu fidelerde buluyoruz. Diğer fidelerde aynı lezzeti bulamıyoruz. Bunlar kendi anaç tohumlarından ürettikleri için eski lezzetleri veriyor. Her yıl buradan alıp ekiyoruz. Yetiştirmelerini dört gözle bekliyoruz. Böyle başka yapan da yok. Bunu devam ettirdikleri için kendilerine teşekkür ediyoruz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • Zeliha ve hatice 2 yıl önce Şikayet Et
    Üreticiye ulaşmak için no 0543 471 00 50
    Cevapla
  • Ceyhun 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet satın alıp, tohum üretimi yapmalı. İsrail tohumlarını istemiyoruz.
    Cevapla
  • Demir Ersoy 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet istediğin kadar Ata tohumu üretip dağıtıyor senin haberin yok ata tohumu üretiminin başında da meşhur bitki Uzmanı İbrahim Saraçoğlu var bedava binlerce tohum dağıtılıyor
    Cevapla
  • hilal71 2 yıl önce Şikayet Et
    neden her yıl tekrar alıyorlarmış anlamadım.bir kere ata tohumdan yetişmiş fide alırsın ürünün sonunda tohuma bırakırsın.böylece bir sonraki yıl tekrar almana gerek kalmaz
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Hibrit tohum dan alamazsın Ata tohumun dan her sene alırsın iyi oku
    Cevapla
  • enes 2 yıl önce Şikayet Et
    maşallah
    Cevapla
  • ramazan 2 yıl önce Şikayet Et
    üreticiye nasıl ulaşabiliriz
    Cevapla
  • Elifnaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Benim teyzem oluyor kendisi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor