Van'da yaşayan 81 yaşındaki Mehmet Kuşman Dünyada Urartuca yazabilen tek insan!

Van'da yaşayan 81 yaşındaki Mehmet Kuşman Çavuştepe kalesinde 58 yıl bekçilik yaptı. Kuşman bu sayede Dünyada Urartuca bilen 12, Türkiye'de ise yedi kişiden biri oldu. Ayrıca Kuşman dünyada Urartuca yazabilen tek kişi unvanını taşıyor.

Van'da yaşayan 81 yaşındaki Mehmet Kuşman Dünyada Urartuca yazabilen tek insan!
Van'da yaşayan 81 yaşındaki Mehmet Kuşman Dünyada Urartuca yazabilen tek insan!
GİRİŞ 11.06.2021 16:52 GÜNCELLEME 11.06.2021 16:52
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Van'da yaşayan Mehmet Kuşman askerliğini bitirdikten sonra, Hakkâri karayolu üzerinde bulunan ve M.Ö. 764-734 yıllarında Urartular tarafından yapılan Çavuştepe Kalesi'nde bekçi olarak görev yaptı. İlkokul mezunu olmasına rağmen, bölgeye kazı çalışması için gelen hocalardan ve verdikleri kitaplardan Urartu alfabesini öğrendi. 43 yılı kadrolu, 58 yıldır bekçilik yapan Kuşman, bir yandan da gelen gruplara rehberlik yaptı. Kuşman, 11 çocuğunu bekçilik maaşı ve Urartuca figürler ile yazıları işlediği taş takıları satarak okuttu. 2'si şirket kurdu, ikisi öğretmen, ikisi devlet memuru oldu. Biri ise Urartuca'nın peşine düştü.

Asgari ücretle çalıştıkları işlerinden istifa edip kendi işlerinin patronu oldular!Asgari ücretle çalıştıkları işlerinden istifa edip kendi işlerinin patronu oldular!

 

PİKNİĞE BİLE GİTMEDİM

Kuşman: "Hayatım boyunca, bir kez olsun pikniğe dahi gidemedim. Çocuklarımı çok zor şartlar altında okutup bu yaşa getirdim. Eşim de çocukların okuyup hayatlarını kurmasından dolayı çok mutlu. Biraz hasta ama yine de mutlu bir hayatı var. Yavuz ve Ayten, gittikleri Hollanda'da kurdukları şirketlerini yönetiyor. Ensar ve Ersin öğretmen oldu. Merak sardığı Urartuca'yı da öğrenen Erzen ise sosyal güvenlik kurumunda müdür muavini. Oğlum Lokman zabıt katibi. Afet, hem edebiyat hem de halkla ilişkiler okudu. Şükran, Keziban ve Nurten ise liseyi bitirip evlendi. Onlarla gurur duyuyorum" dedi.

 

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 14
  • nimet 2 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah öğrenmek isteyen biri çıkar da bu bilgi kayıp olmaz..
    Cevapla
  • 01adana 2 yıl önce Şikayet Et
    one laa
    Cevapla
  • 01adana 2 yıl önce Şikayet Et
    one laa
    Cevapla
  • adanalı 2 yıl önce Şikayet Et
    artık kendı kendıne konussun. ne onemlı bır dilmişbe
    Cevapla
  • A. S. T 2 yıl önce Şikayet Et
    ODTÜ akademisyenleri 119 gündür bahçede eylem yapıyor. ve bunlar devletten maaş alıyor. gitseler bu adamdan ders alsalar. urartucayi akademik olarak kitaplara koysalar. vatana millete hayırlı işler yapsalar ne olurdu sanki.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!