Mikrodalga zararlı mı? Mikrodalga kanser yapar mı? Gerçek ortaya çıktı

Mikrodalganın kanser edeceğine yönelik fikirler, neredeyse hepimizin benimsediği bir görüş. Peki gerçekten mikrodalga fırınlar zararlı mı? Mikrodalga gıdaların besin değerini düşürüyor mu? İşte konuya ilişkin tüm detaylar...

Mikrodalga zararlı mı? Mikrodalga kanser yapar mı? Gerçek ortaya çıktı
Mikrodalga zararlı mı? Mikrodalga kanser yapar mı? Gerçek ortaya çıktı
GİRİŞ 10.05.2023 15:34 GÜNCELLEME 10.05.2023 15:34
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yaşam sürdüğümüz teknoloji çağı, birçok şey gibi mutfakta da kolaylık sağlıyor. Çırpma makineleri, blenderler, hamur yoğurma makineleri derken mikrodalga fırınlar son 20 yıldır oldukça popüler oldu.

Kısa sürede gıdaların ısınmasını sağlayan mikrodalga fırınlarda şimdi birçok yemek yapılabiliyor. Hem önceden yapılmış yemeklerin ısınması, hem dondurucudan çıkan besinlerin çözülmesi hem de pratik yemeklerin yapılmasında hızlı çözüm sunan mikrodalga fırınlar nerdeyse her evin olmazsa olmazı haline geldi.

Peki zaman tasarrufu sağlayan bu mikrodalga fırınlar insan hayatını tehdit mi ediyor? Mikrodalga fırın zararlı mı? Mikrodalga fırın kansere sebebiyet verir mi? İşte tüm soruların cevapları...

MİKROLDALGA FIRIN ZARAR VERİR Mİ?

Mikrodalga fırın bilinçli kullandığımız zaman sandığımız kadar da zarar vermemektedir. Hatta bazı uzmanlar, mikrodalganın zararlı olduğu düşüncesini bir şehir efsanesi olarak yorumlamaktadır. Nasıl mı?

Her elektronik ürün gibi mikrodalga fırın da radyasyon yaymaktadır. Ancak bu radyasyon oranı elimizde tuttuğumuz telefonlardan ya da karşısına geçip oturduğumuz televizyonlardan daha fazla değil. Ayrıca bir odun fırınının besine verdiği zarar neyse mikrodalga fırının da besine verdiği zararın aynı olduğu savunulmaktadır. Sadece dikkat edilmesi gereken konu mikrodalga fırın çalışırken çok da yakın temasta bulunmamak. 

Öte yandan bu fırınların radyo dalgalarını dışarıya çıkamayacak biçimde tasarlandığı bilinmektedir. Fırın çalışır durumdayken de kapak açılmadığı için insan, aktif frekanslar ile temas etmemektedir. 

Ancak, mikrodalga fırının radyasyonunun olumsuz etkisi bazı durumlarda ortaya çıkabilir. Eğer fırında herhangi kırılma veya camında oluşan çatlaklar insan sağlığını tehdit etmektedir. 

MİKRODALGA FIRIN GIDALARIN BESİN DEĞERİNİ AZALTIR MI? 

Besinlerin, özellikle de sebzelerin ısıya maruz kaldığında besin değerleri azalmaktadır. Yani ocağın üstünde ya da normal bir fırında pişen birçok besinin değeri ısı ile temas edince bir miktar kayıp yaşanmaktadır. 

Birçok uzman, mikrodalga fırının, özelliği gereği yemeğe daha kısa süre ve daha az ısıya maruz bırakmaktadır. Bu bilgiden yola çıkarak, mikrodalganın zararlı olmadığını, hatta bazı besinler için daha faydalı olduğunu ifade etmektedir. 

Diğer yandan bitki ve sebzelerin bu fırınlarda pişirilmesi yerine diğer yollarla pişirilmesinin daha faydalı olduğu bilinmektedir. Çünkü, bitkisel ürünlere besin değerini veren bileşenler kendi içerisinde yer almaktadır. Bu fırınlar, besinlerin içinde bulunan suyu titreştirerek ısınmasını sağladığından dolayı vitamin kaybı yaşanabilmektedir. Ama tabi domates gibi besleyiciliği ısı ile artan sebzeler bu kapsama dahil değildir. 

Bazı besinlerin ise mikrodalgaya girdikten kısa bir süre sonra besin değerinin çok ciddi derecede azaldığı bilinmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre, sarımsak mikrodalgaya girdikten sonraki bir dakika içinde tüm faydalı besin değerini kaybederken, diğer fırın veya tencerede pişmesi durumunda bu süre 45 dakikaya kadar uzuyor.

Pirince göz atıldığında ise bu durumun tam tersi tespit edilmiştir. Yapılan bir araştırma sonucuna göre, pirincin mikrodalga ile pişirme sonrasında vitaminlerin korunma oranının  diğer pişirme yöntemlerine göre, daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. 

Mikroldalga fırında tavuklu pilav nasıl yapılır? 10 dakikada mikrodalgada tavuklu pilav tarifi...Mikroldalga fırında tavuklu pilav nasıl yapılır? 10 dakikada mikrodalgada tavuklu pilav tarifi...

Yine patates üzerine yapılan bir çalışmada, buhar, kaynatma ve mikrodalga yoluyla pişirme gerçekleştirilmiştir. Sonuçlara bakıldığında fenolik bileşiklerin mikrodalga ile daha iyi korunduğu saptanmıştır. 

MİKRODALGA KANSER YAPAR MI?

İngiltere Kanser Araştırma Derneği'nin yaptığı araştırma neticesinde mikrodalganın kanser yapmadığı saptanmıştır. 

Ancak, mikrodalgada yemek ısıtılırken plastik kaplar tercih edilirse kansere götüren nedenler doğmaktadır. Çünkü ısıya maruz kalan plastik bir üründe BPA denilen organik bileşik ortaya çıkmaktadır. Bu madde kişiyi kanser edebilecek kadar zararlıdır. 

Ancak cam kaplar ya da porselen tabaklar tercih edildiğinde kansere sebep olacağına dair bir bulgu bulunmamaktadır. Diğer yandan mikrodalga kullanırken melamin kapların da tercih edilmemesi önerilmektedir. 

Diğer yandan bu fırınların kansere yol alabileceği, hatta hormonal bozukluklara sebep olacağını savunanlar da bulunmaktadır. 

YORUMLAR 1
  • Ali 10 ay önce Şikayet Et
    Yanlis bütün tespitler bu uzmanlar ne uzmani uzaydanmi geldi Mikro dalga yani Mikro dalgalarla pisiyen sey nasil saglikli olur pirisrilen hersey isitilan da olsa SOK yasiyor nasil bir Sok ayni suyu Sok isitmada isitirsaniz ayni onun gibi bunun neresi saglikli olur hele birde yemegi Mikro dalgadan hemen sonra yemesen o yemek artik yenmez ama normalinda ne kadar isitirsn isit..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…