Uzmanından sahte bal uyarısı: Hiç arı görmeden üretilen ballar var

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi piyasada ucuza satılan sahte balların insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek bazı balların hiç arı görmeden üretildiğini de ekledi.

Uzmanından sahte bal uyarısı: Hiç arı görmeden üretilen ballar var
Uzmanından sahte bal uyarısı: Hiç arı görmeden üretilen ballar var
GİRİŞ 02.01.2022 14:26 GÜNCELLEME 02.01.2022 15:26
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Dünyada bal üretiminde önemli bir sırada yer alan Türkiye'de en çok bal üretiminin yapıldığı Ordu'da geçtiğimiz sezon bal üretimi yüzde 45 azaldı. Gerçek bal üretiminin düşük olması, piyasada sahte balların artmasına neden oldu. Arıcılar, gerçek balların ucuza satılamayacağını, arı ile temas etmeden bal diye üretilen bazı gıdaların ise sağlıksız olduğunu belirtiyor.

Köpek saldırısı sonucu 60 dikiş atılan 8 yaşındaki Mert iyileşti ama travmayı atlatamadıKöpek saldırısı sonucu 60 dikiş atılan 8 yaşındaki Mert iyileşti ama travmayı atlatamadı


 
İNSANLAR ZEHİRLENİYOR

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, balda yüzde 45’lik bir rekolte kaybı olmasının, sahtecilerin iştahını kabarttığını söyledi. Market raflarında kilogramı 30 liraya satılanlar bal olmadığını söyleyen Çiftçi, “Biz, arıcılar olarak balın bizden çıkışı 35 lira. Bu arıcılardan alınmış bir bal olsa gerçekçi bir fiyatı olur. Ben, 30 liraya satılanlar bal olmadığını, insanların zehirlendiğini düşünüyorum” dedi. 
 


HİÇ ARI GÖRMEMİŞ BALLAR VAR

Sahte bal üretimi ile arıcıların emeklerinin çalındığına dikkat çeken Çiftçi, “Bakanlığımız denetimlerini arttırıyor, bundan sonra da daha sıkı denetim olacaktır. Bizim arıcılarımızdan alınan fiyatlara bazı yerlere bal satışı yapılıyor, bunların bal olmadığı zaten aşikar. Hiç arı görmemiş ballar var. Burada en çok arıcılarımızın emekleri çalınıyor, ne yazık ki sahtekarlar bizden bir adım önde gidiyor. Bunun önüne geçilmeli diye düşünüyorum. Bazı firmalar var, arıcılarımızın ürettiği ballar kayıt altına alınırsa, sahtekarların da önüne geçilmiş olur. Bu konuda bakanlığımızın biraz daha desteğini bekliyoruz” şeklinde konuştu. 


 
SAHTE BAL TEBLİĞİNE UYDURUYORLAR

Sahte bal üretimi yapanların hem tebliğe uydurduklarını hem de ucuz fiyata sattıklarını kaydeden Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, “Sonuçta bizim kaynağımız ve Ordu’da 10 bin 500 aile geçimini arıcılık ile sağlıyor, Türkiye’de 82 bin arıcı ailesi var. İnsanların hem kazancı arttırılmalı, hem de insanların zehirlenmesi önlenmeli. Bu konuda gerekli duyarlılığın gösterileceğine inanıyorum. Sahte balı biz için içerisinde olduğumuz için tadından ve kokusundan anlarız ama sahtekarlar bal tebliğine de uyduruyorlar. Market raflarında 30 liraya bal olmaz, insanların bunu alıp tüketmemeleri gerekiyor. Balları bilindik yerlerden almaları gerekiyor. Bakanlığımız tarafından patentli markalar var, birlik arıcılarımızdan alınmasını öneriyorum” ifadelerine yer verdi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 9
  • prof 2 yıl önce Şikayet Et
    devlet denetlemediği müddetçe insanlar daha çok hastalanır veya zehirlenir.
    Cevapla
  • Emekli 2 yıl önce Şikayet Et
    Firmalar iç anadolu bölgesinde eylül ayında tenekesi 26-27.kg gelen arının ürettiği ayçiçek balını 550. TL aldılar,piyasada o ballar satılıyordur.
    Cevapla
  • fahri 2 yıl önce Şikayet Et
    ya abicim. bu işin içinde olan sizsiniz. en iyi siz anlarsınız. yani sizi arıcılar başkan seçmiş. topu biz müşterilere atmayın. sizin göreviniz böyle yapanlar varsa ifşa etmeniz. herkes laf olsun haber olsun diye konuşuyor kimse görevinin ne olduğunu bilmiyor. eğer bildigi halde firma veya üretici ifşa etmiyorsa sorumlusu. o vebalin altındadır.
    Cevapla
  • fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    insanların kazancı arttırılmalı diyorsunuz da arıcıların kazancından bahsediyorsanız şöyle söyleyeyim her satıcı kazancının düşük olduğunu arttırılması gerektiğini düşünüyor da bu maaşlı çalışanların kazancı devletin iki dudağı arasında kalıyor ama üretici tüccar vs herkes kazancı düşdükçe zam yapıyor bu zamlar ise maaşlı tüketicinin önüne zamlı şekilde sunuluyor maaşlı tüketici sizin bu pahalı pahalı sattığınız ürünleri alamıyor sorun burada işte. bu noktada daha ucuza satan sahtekarlar çıkıyor ve biz tüketiciler kesemize uygun diye bunların ürettiklerini yemek durumunda kalıyoruz. peki burada kim suçlu?
    Cevapla
  • sebahattin 2 yıl önce Şikayet Et
    başkan siz üyelerinizin nasıl bal ürettiğine bakın.içlerinde şekersiz bal üretene raslamadım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'na tebrik
Helikopterler, zırhlı araçlar ve ağır silahlar... Ülke çetelere savaş ilan etti