Payitaht Abdülhamid dizisinden ders niteliğinde ibretlik sahneler

Osmanlı Devleti'nin zor dönemlerinde 33 yıl tahtta kalan Sultan 2. Abdülhamid, vefatının 105. yılında yad ediliyor. Bu vesileyle TRT 1 ekranlarının reyting rekorları kıran Payitaht Abdülhamit dizisinden Abdülhamid'i anlatan birkaç sahne...

GİRİŞ 10.02.2022 15:56 GÜNCELLEME 10.02.2022 16:02
Bu Habere 67 Yorum Yapılmış

TRT 1 ekranlarında yayınlanan ve Sultan 2. Abdülhamid Han'ın hayatını konu alan Payitaht Abdülhamit yayınlandığı dönem reyting rekorları kırarak pek çok kişinin tarihe ilgi duymasına ve kendi geçmişini en gerçekçi haliyle öğrenmesine olanak sağlamıştır. İşte Payitaht Abdülhamid dizisinin en çarpıcı sahneleri;

Sultan 2. Abdülhamid kimdir?Sultan 2. Abdülhamid kimdir?

ÇOK KONUŞULAN FIRINCI SAHNESİ

Günümüzde de çokça var olan fırsatçıları konu alan bu sahnede tebdil-i kıyafetle halkın arasına karışan Sultan Abdülhamid ile ekmeğe zam yapan fırıncı arasında ilginç bir diyalog gerçekleşiyor. 100 yıl evvel 1. Abdülhamid'in kafasına göre  zam yapan 3 fırıncıyı meydanda sallandırdığını söylemesi üzerine fırıncı Abdülhamid'i kızdıracak bir cevap veriyor. 

TÜYLERİ DİKEN DİKEN EDEN PEYGAMBER SAHNESİ

Cuma selamlığında halk Sultan Abdülhamid Han'a ulaştırılmak üzere arzuhallerini yazıp veriyordu. Hünkarın huzurunda arzuhalleri okuyan paşanın bir tanesini okumadığını fark eden ve arzuhali yazanın orada olduğunu duyan Abdülhamid, vatandaşı huzuruna çağırıyor ve hiç beklemediği bir şey duyuyor. Hünkarın kendisine borcu olduğunu söyleyen vatandaşın söyledikleri Abdülhamid'i hayrete düşürüyor. Vatandaş rüyasında gördüğü Peygamber Efendimiz'in Abdülhamid'den 'Hamidimiz' diye bahsettiğini ve önceki gece ilk kez her gece getirdiği Salat-ı Selam ve zikri unuttuğunu söyleyince Sultan borcunu fazlasıyla ödedi.

HER ZAMAN DEVLETİMİZİN YANINDAYIZ

Sultan Abdülhamit dönemi Osmanlı'nın en zor dönemlerinden biriydi. Tahtta kaldığı 33 yıl boyunca uyguladığı siyasetle devleti ayakta tutmayı başardı. Maddi olarak zorlandığı dönemde esnafa, vatandaşa uzattığı yardım eli hiçbir zaman karşılıksız kalmadı. Halk her zaman devletin yanında oldu. Bu sahnede askerler Selimiye Kışlası'nda görevli askerler için kumaş satan esnaftan tüm mallarını istiyor ve esnaf hem tüm mal varlığını hem de parasını devlete bir an düşünmeden heba ediyor.

RÜYAMIZI ÇALDILAR

Her daim yenilikçi ve uyguladığı siyasetle 33 yıl boyunca devleti ayakta tutan Abdülhamid Han Osmanlı Devleti'nin Batı medeniyetinin ürettiği silahlar yerine kendi silahlarını üretmesi gerektiği, fen, tıp, ziraat, maliye mektepleri açılması, teknolojik ilerlemenin ve eğitim ne denli önemli olduğuna dair kendi bakanlarına muhteşem bir ders verdi. Devrinde batı tarzı eğitimi yaygınlaştıran Abdülhamid Han, bayındırlık, tarım ve birçok alanda da yeniliğe imza attı. Bugünde ayakta olan Şişli Etfal ve Darülacaze gibi kurumları kurdu. Hicaz demiryolu hattını hayata geçirdi ve borç batağındaki devleti işler hale getirdi. 

NEREDE BİR MUHTAÇ GÖRSE YANINDA OLURDU

Sultan Abdülhamid'e sarayına kapanmış memleketten bihaber dediler, oysa o her an memleketin refahını düşünüyordu. Ona eli sıkı diyorlardı, oysa o yalnızca israftan uzak biriydi. Nerede bir muhtaç görse kimliğini gizleyip yanında olurdu. 


 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 67
  • buharalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Ellerinden öpmek nasip olur İNŞAAALŞAH
    Cevapla
  • Neco 2 yıl önce Şikayet Et
    Mekanı cennet olsun
    Cevapla
  • aaa 2 yıl önce Şikayet Et
    padişahım çok yaşa
    Cevapla
  • Kazım 2 yıl önce Şikayet Et
    Mekanı cennet olsun inş :(((
    Cevapla
  • Murat gözükara 2 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetle anıyoruz.. Allah senin yolundan bizi ve neslimizi ayırmasın...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yunan şarkıcı Marina Satti, İsrailli yarışmacı Eden Golan'ı mimikleriyle protesto etti
İstanbul ve 13 il için peş peşe uyarılar! AKOM saat verdi! Hava durumu...