Bisiklet seçiminde dikkat edilmesi gereken püf noktalar! Yanlış seçim sizi bisikletten soğutabilir...

Hem spor yapmak hem de keyifli zaman geçirebilmek için bisiklet oldukça alternatif bir araç olarak öne çıkıyor. Özellikle yaz tatillerinde ebeveynlerin çocuklarına verebileceği hediyelerden biri konumunda. Ancak bisikletler sadece çocuklara değil, yetişkinlere de hitap ediyor. Büyük şehirlerdeki trafikten kaçınmak isteyenler, çareyi bisikletlerde buluyor. Bisikletler ise kendi aralarında türü ve çeşidi olarak farklılık gösteriyor. Yeni nesil elektrikli bisikletler, şehir bisikletleri, yol ve dağ bisikletleri bilinen türler arasında. Peki, doğru seçim yapmak isteyen bireyler hangi adımları dikkate alınmalı?

Bisiklet seçiminde dikkat edilmesi gereken püf noktalar! Yanlış seçim sizi bisikletten soğutabilir...
Bisiklet seçiminde dikkat edilmesi gereken püf noktalar! Yanlış seçim sizi bisikletten soğutabilir...
GİRİŞ 07.06.2022 13:22 GÜNCELLEME 07.06.2022 13:23

Oldukça eski bir tarihi olan bisikletler, günümüz dünyasında spor amaçlı ve ulaşım amaçlı kullanılıyor. İyi bir bisiklet tercihi ise, kişinin bisiklete olan sevgisini; bağlılığını ve gelişimini doğrudan etkilemektedir.

Doğru bisiklet tercihinde kişinin kendine sorması gereken bir takım sorular ve cevaplar bulunuyor. Bunlar arasında, “Bisikleti hangi amaçla kullanacağım?”, “Yaşadığım bölgeye en uygun bisiklet hangisi?” ve “Hangi bisiklet benim için en ideal olanı?” soruları öne çıkıyor.

Şehir bisikleti

Bu soruları en iyi şekilde cevapladıktan sonra sizin için en iyi olan bisikleti bulmanız oldukça muhtemel. İyi bir bisikletin kişinin sağlık sistemini olumlu yönde etkileyeceği, sağlık sorunlarına karşı daha güçlü bir bağışıklık sistemi geliştireceği ve doğru kas gelişimiyle kuvvetine kuvvet katacağı bilinen bir gerçek. İşte, adımlar halinde en iyi bisiklet seçimi yapma rehberi…

KULLANIM AMACI

Bisiklet almak için sizi tetikleyen birçok gerekçe olabilir. Bazen en yakın arkadaşınızın ulaşım maksatlı bisiklete geçmesi dahi size bu yönde cesaret verebilir. Veya ebeveynsinizdir ve çocuğunuza karne hediyesi olarak bisiklet almayı düşünüyorsunuzdur.

Bisiklet süren çocuk

Tüm bunları istek olarak sıraladıktan sonra sıra geldi kullanım amacını cevaplamaya. Yani, “Bisikleti hangi amaçla kullanacağım?” sorusuna en uygun cevabı bulmaya.

Eğer dağlık alanlarda, arazilerde ve ağaçlık parkurlarda bisiklet kullanmak istiyorsanız dağ bisikletleri üzerine yoğunlaşmanız gerekiyor.

Dağ bisikleti

Bu bisikletlerin tekerlek boyutu, gidonu; hacmi ve kadro boyutu alışılagelmiş bisiklet türlerinden taban tabana farklı olduğu söylenebilir. Özellikle amortisör yapısıyla dağlık alanlarda olabilecek en kolay kullanımı sağlamaktadır.

Şehir içinde bisiklet kullanacaksanız, bu kez şehir bisikletleri öne çıkıyor. Şehir bisikletlerinin tekerlek boyutları, dağ bisikletleriyle yol bisikletlerinin ara boyutu olmakla beraber, ağırlığı da benzer orantıda seyrediyor.

Teknolojinin gelişmesiyle beraber şehir içi bisikletlere elektrikli bisikletler (e-Bike) alternatif oldu. Fakat her iki türün de kendi içinde farklılıkları, avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Özellikle “Yaşadığım bölgeye en uygun bisiklet” ve “Hangi bisiklet benim için en ideal olanı?” başlıkları incelendiğinde bu farklılıklar kolaylıkla görülebilmektedir.

Elektrikli arazi bisikleti

Bisiklet alternatifleri incelendiğinde son olarak yol bisikleti karşımıza çıkıyor. Daha çok bisikletle farklı şehirlere seyahat etmek isteyenlerin, yarışmalara katılanların ve bisikletle gün içerisinde onlarca kilometre yapan bireylerin kullandığı bir türdür.

Bu türün tekerlekleri, tüm bisiklet türleri arasında en ince olanıdır. Kadro boyutu ve gidonu da diğer türlere nazaran farklıdır. En önemlisi hafiftir. Karbon yapısı ve ağırlığıyla şehirlerarası yolculuklarda kolay kullanım olanağı sağlar.

UYGUNLUK

Herkesin yaşadığı bölge aynı yüzölçümüne, fiziksel özelliklere sahip olmayabilir. Kimileri düzlük alanlarda yaşarken, kimilerinin yaşadığı yerler yokuşlarıyla, rampalarıyla öne çıkar. Bu nedenle, bisiklet seçimi yaparken yaşadığınız bölgeyi de iyi tanımlamanız gerekiyor.

Eğer düz bir bölgede yaşıyorsanız kullanacağınız bisikletin çok vitesli olmasına gerek olmaz. Fazla vites kadro boyutunda ağırlık oluşturacağı için vites sayısının azlığı işinize yarayabilir.

Fakat yaşadığınız bölge rampalarıyla hatırda kalmışsa, küçük diş seçimi sizi rahat ettirecektir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir başka husus da, gidondaki vitesin özellikleridir. Kolay değiştirilebilen vitesler, hiç de azımsanmayacak kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

Bisiklet süren çocuklar

Eğer yaşadığınız bölgenin çok yokuşlu olduğunu, vitesli bir bisikletle bu yokuşu kolay kolay aşamayacağınızı düşünüyorsanız, bu kez elektrikli bisiklet üzerine yoğunlaşabilirsiniz.

Elektrikli bisikletler, normal bisikletlere kıyasla daha maliyetli bir türdür. Fakat hafif rampalarda kendi kendine, dik yamaçlarda da bir nevi destek vererek yolculuk etmenizi sağlar.

İDEAL BİSİKLETİ SEÇME AŞAMASI

Bisikleti ne amaçla kullanacağınız sorusunu ve yaşadığınız bölgeye en uygun olan bisikleti belirleme adımlarını tamamladıktan sonra sıra geldi ideal bisikleti seçme aşamasına.

Bisiklet seçim aşaması, alım sürecinin en önemli basamağıdır. Çünkü doğru seçim yapıldığı takdirde kişinin bisiklete olan bağlılığı artar, kas gelişimi doğru şekilde seyreder ve kısa sürede bisikletten soğumaz.

Ancak yanlış bir seçim de tüm bu maddeler taban tabana zıt bir şekilde seyreder. Bu sebeple, bisiklet alınırken boyutlara ehemmiyet verilmesi gerekiyor.

Kişinin kol uzunluğu, iç bacak uzunluğu ve kilosu, bir bisiklet seçiminin en önemli adımlarıdır. Fakat genel olarak iç bacak uzunluğu baz alınarak uygun kadro boyutundaki bisikletler temin edilir.

75 santimetrelik iç bacak uzunluğuna sahip bireyler için S beden, 85 santimetreye M beden, 90 santimetreye L beden, 90 santimetre ve üstü uzunluklar için XL beden öneriliyor.

Kadro boyutunu ayarladıktan sonra, konforlu bir sürüş deneyimi için sele seçimini, gidonu, tekerlek ve jantları, maşa ve amortisörü ve son olarak bisiklet bagajını inceleyebilirsiniz.

KATLANABİLİR BİSİKLET

Özellikle yetişkinler arasında yaygınlaşan en önemli bisiklet türü ise, katlanabilir bisikletler. Artık elektrikli modelleriyle de öne çıkan bu bisikletler, toplu ulaşım araçlarına kolaylıkla entegre olabiliyor.

Katlanabilir bisiklet

Burada kadro boyutu için, yani doğru kullanım için sele boyutu ve gidon boyutu yüksek tutuluyor. Bu sayede yanlış kas gelişimi engellenmeye çalışılıyor. 

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
IMF'den Türkiye açıklaması