Bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenler: İdeal bir bilgisayarın özellikleri nasıl olmalı?

Dünya tarihini değiştiren teknolojik yenilikler arasında gösterilen bilgisayarlar, günümüzün en kullanışlı ve en konforlu araçları arasında yer alıyor. Bilgisayarlar sayesinde sunum yapılırken, yeni projeler geliştirilebiliyor. Oyun oynanıyor, müzik dinleniyor ve tüm bunların dışında gün içerisinde yaşanan hikâyeler haber sitelerinden takip ediliyor. İşte, öğrenciler ve yetişkinler için birbirinden güzel bilgisayar önerileri ve bilgisayar alımında dikkat edilmesi gereken hususlar…

Bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenler: İdeal bir bilgisayarın özellikleri nasıl olmalı?
Bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenler: İdeal bir bilgisayarın özellikleri nasıl olmalı?
GİRİŞ 07.06.2022 17:34 GÜNCELLEME 07.06.2022 17:34

Ofiste, iş yerlerinde, okullarda hatta kafe ve restoranlarda bilgisayarlarla karşılaşabilirsiniz. Artık yeni sayılamayacak kadar eski olan bu teknolojik aygıtlar, hayatımızın bir parçası konumunda. Bilgisayarlar sayesinde en yeni oyunlar oynanabiliyor, sunum hazırlıkları yapılıyor, proje ve çizim işlemleri gerçekleştiriliyor, internette sörf yapılabiliyor. Lakin bilgisayar alım süreci biraz sancılı olabilir. Bu noktada kişinin kendi ihtiyaçlarını belirlemesi ve cihazı hangi amaçla kullanacak olması oldukça önemli. İşte, her kesimden insan için ideal bir bilgisayarın özellikleri ve satın alım işlemleri sırasında dikkat edilmesi elzem olan noktalar…

Bisiklet seçiminde dikkat edilmesi gereken püf noktalar! Yanlış seçim sizi bisikletten soğutabilir...Bisiklet seçiminde dikkat edilmesi gereken püf noktalar! Yanlış seçim sizi bisikletten soğutabilir...

BİLGİSAYARIN PARÇALARI

Bilgisayar teknolojisinde henüz yolun başındaysanız önceliğiniz parçaları tanımak olmalı. Tıpkı bir araç veya bir mülk alındığı esnada, o mülkün veya aracın özellikleriyle nasıl ilgileniyorsanız, bilgisayar alımında da benzer bir tutum izlemeniz tavsiye ediliyor. İşte, günümüz bilgisayarlarında yer alan parçalar:

  • Anakart

  • RAM

  • Kasa

  • Güç kaynağı

  • İşlemci

  • Sabit sürücü

  • Ekran kartı

Bir bilgisayar, yukarıdaki maddelerde de görüldüğü haliyle 7 farklı parçadan oluşmaktadır. Bu parçaların her biri cihaz içerisinde farklı rol ve görev üstlenirken, bir noktada birbirleriyle bağlantılıdır. Bu sebeple, bilgisayar parçalarını tanımanız; yolun yarısını tamamlamanız anlamına gelecek.

ANAKART

Anakart, bir bilgisayarın en temel parçasıdır. Bilgisayarın tüm malzemeleri, parçaları bu kart üzerinde monte edilmiş haldedir.

Bilgisayar anakartı

Üstelik BİOS (Basic İnput Output System) da yine anakartta yer alır. BİOS ise, basit haliyle bir bilgisayarın çalışmasındaki temel yazılımdır. Uzmanlar, anakart tercihinde USB girişi fazla olan anakartları tavsiye ediyor.

İŞLEMCİ (CPU)

İşlemci, basit tanımıyla bilgisayarın beynidir. Diğer adı CPU’dur. Bu terimin İngilizcedeki açılımı “Central Process Unit”tir. İşlemci, bilgisayar üzerindeki tüm programların çalışmasından sorumludur.

İşlemci

Bu parça, yazılım ve donanım arasında bir nevi köprü görevi kurup, bilgisayarın yöneticisi konumunda bulunur. Günümüz piyasasında Intel ve AMD adlı iki farklı işlemci bulunuyor. Her iki işlemci markasının birbirine kıyasla avantajları ve dezavantajları vardır. 

RAM

RAM veya Random Access Memory, bilgisayarın geçici süreliğine depolama alanı olarak geçer. Bu açılımın Türkçesi, “Rastgele Erişilebilir Bellek” şeklindedir. Bu birim üzerinde bilgiler, kodlar ve yazılımlar geçici süreliğine depolanıp silinir.

RAM (Random Access Memory)

Asıl depolama, SSD veya HDD olarak geçen sabit sürücüler üstünde yapılır. Günümüzde 2 GB, 4 GB, 8 GB, 16 GB ve 32 GB’lik RAM’ler vardır. Bu hacim büyüdükçe bilgisayarın iş yapma hızı da artar.

KASA

Kasa deyince insanın aklına direkt masaüstü bilgisayar kasası gelebilir. Fakat dizüstü bilgisayarların dış cephesindeki metalik yapı da kasa olarak geçer.

Masaüstü bilgisayar kasası

Kasanın temel mantığı, bilgisayarın önemli parçalarını korumak ve muhafaza etmektir. Kasa boyutu, genişliği ve dayanıklılığı fiyatını da doğrudan arttırıp azaltabilir. Uzun ömürlü bir kullanım için alüminyum ve çelikten yapılmış kasalar idealdir.

GÜÇ KAYNAĞI (PSU)

İngilizcede kullanıldığı şekliyle PSU (Power Supply Unit), ülkemizde güç kaynağı olarak bilinmektedir. Bu ünite sayesinde bilgisayarın içerisindeki parçaların enerji ihtiyaçları karşılanıyor.

Güç kaynağı

Sadece bilgisayarlarda değil, açılış evresinde enerjiye ihtiyaç duyan tüm cihazlarda güç kaynağı ünitesi bulunuyor. PSU, enerji ihtiyacında rol üstlendiği gibi enerji dağılımında da öne çıkmaktadır.

SABİT SÜRÜCÜ (HDD ve SSD)

Sabit sürücü, bilgisayardaki veri depolama işlemlerinin yapıldığı birimdir. Programlar, resimler, oyunlar ve yeni verilerin tamamı sabit sürücüde depolanır. Günümüzde HDD ve SSD şeklinde iki farklı disk bulunuyor. HDD, plaka şeklinde olmakla birlikte çalışma anında içerisinde bir CD döner. Bu yüzden ince bir ses çıkarır.

SSD (Soldaki) ve HDD (Sağdaki)

SSD ise, HDD’ye kıyasla çok daha küçük ve çok daha kullanışlıdır. Sırf bu yüzden, SSD ile donatılmış bir cihazın hızı, HDD’yle donatılmış bir cihazdan daha yüksektir. Ancak, SDD’nin fiyatı HDD’ye göre çok daha pahalıdır. Günümüz bilgisayarlarında fiyatı aşağı çekebilmek için düşük bir SSD ile yüksek boyutta HDD kullanılıyor.

EKRAN KARTI

Ekran kartı, İngilizcede “Graphic Card” olarak da kullanılıyor. Bu parça sayesinde, bilgisayardaki ses ve görüntüler, monitör aracılığıyla seyredilebilir. Ekran kartının kalitesi ne kadar artarsa, görüntü kalitesi de dolaylı olarak artar. Bilgisayar kullanımı daha keyifli hale gelir.

MSİ marka ekran kartı

Özellikle üç boyutlu oyunlarda ekran kartının önemi ortaya çıkıyor. Kaliteli bir ekran kartı kullanıcılara yüksek FPS (Saniyelik Görüntü Sayısı) sunarken, düşük ekran kartında bu sayı azalmaktadır. Oyun bilgisayarları ve kurgu-montaj bilgisayarlarındaki ekran kartının yüksek olması bizzat uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

Ekran kartıyla beraber bilgisayarda yer alan parçaların önemli bir bölümünü tanıdınız. Peki, ideal; uzun ömürlü ve kullanışlı bir bilgisayar nasıl olmalı?

BİLGİSAYAR SEÇİMİ

Teknolojideki fiyatlar, ürünlerde yaşanan değişimler göz önünde bulundurulduğunda kalitesiz bir cihaz almaktansa, kaliteli bir cihaz alıp uzun yıllar boyunca kullanmak daha mantıklı olanıdır. Bu etapta markadan bağımsız hareket edilmesi gerekiyor. Çok iyi markaların düşük özellikteki cihazları, yüksek özelliklere sahip herhangi bir markadan daha kısa ömürlü olabilir.

Bunun için ilk olarak bilgisayarı ne için istediğinizi ve ne amaçla kullanacağınızı cevaplayın. Bilgisayarla üç boyutlu oyunları yüksek çözünürlükte mi oynamak istiyorsunuz? Yoksa ofis programları ve internette gezinebilmek için mi bu yönde bir talebiniz var? Veya video düzenlemeleriyle uğraşmanızdan ötürü uzun süre iş yapacak bir cihaz mı arıyorsunuz? Bu soruları cevapladıktan sonra aklınızdaki bilgisayara dair net bir izlenime sahip olacaksınız.

Eğer niyetiniz yüksek boyuttaki oyunları en yüksek çözünürlükte oynamaksa, ekran kartı; sabit sürücü diski, işlemci ve RAM’e öncelik vermeniz gerekiyor. Tüm bu maddeler bilgisayarın fiyatını doğrudan ikiye, üçe; hatta dörde, beşe katlayabilir.

Aynı marka, aynı model bir bilgisayarın fiyatında özellik kaynaklı büyük değişimler yaşanmaktadır. Oyun bilgisayarları gibi video düzenleme işleri için de ekran kartı yüksek bilgisayarlar önerilmektedir.

Bilgisayarı sadece internette gezinmek, ofis programlarını kullanmak ve sunum dosyaları hazırlamak için almak istiyorsanız, giriş düzey bir cihaz işinizi görebilir.

Apple Macbook Air marka dizüstü bilgisayar

Bilgisayar seçimindeki diğer adım da, cihazı nasıl kullanacağınızdır. Seyahatlerinizde, işe giderken veya okula bilgisayarla gitmek istiyorsanız dizüstü bilgisayar almanız öneriliyor.

Güç kaynağı taşınılabilir olan bu cihazlar, günümüzde 1 kilogramın altına düşmüş vaziyette. Özellikle yeni çıkan sırt çantalarıyla dizüstü bilgisayarlar kolaylıkla taşınabiliyor.

Dell marka All İn One bilgisayar (Hepsi Bir Arada)

Bunun dışında All İn One olarak geçen “Hepsi Bir Arada” bilgisayarlar da son dönemin en popüler cihazları arasında. Sadece ekran, klavye ve fareden oluşan bu cihazlar, bilgisayarın ihtiyacı olan tüm parçaları monitörde topluyor. Fakat taşıma durumu, dizüstü bilgisayara kıyasla çok daha zor.

Masaüstü bilgisayar

Yüksek özelliklere sahip bir bilgisayarı görece düşük fiyata almak istiyorsanız, bu kez masaüstü bilgisayar önerisi öne çıkıyor. Masaüstü bilgisayarların tek dezavantajı taşıma, yani hareket ettirme olmakla beraber; dizüstüne kıyasla çok avantajı olabiliyor. Aynı özelliğe sahip bir laptop daha pahalıyken, masaüstü daha uygun fiyata bulunabiliyor.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bedeni eridi, azmi sapasağlam... Ebu Ubeyde’de 200 günde büyük değişim
Ürünlerinde dışkı çıkan Nestle’nin bebek mamasında yeni skandal!