Milli Yas nedir? Milli Yas (Ulusal Yas) ilan edilince ne olur, en son ne zaman edildi?

Milli Yas nedir aramaları yapılıyor. Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 7 günlük Milli Yas ilan edildi. Bu olay sonrasında Milli Yas, vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Peki Milli Yas nedir? Milli Yas (Ulusal Yas) ilan edilince ne olur, en son ne zaman edildi?

Milli Yas nedir? Milli Yas (Ulusal Yas) ilan edilince ne olur, en son ne zaman edildi?
Milli Yas nedir? Milli Yas (Ulusal Yas) ilan edilince ne olur, en son ne zaman edildi?
GİRİŞ 16.02.2023 13:14 GÜNCELLEME 16.02.2023 13:14
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bütün ülkede ve dış temsilciliklerde 12 Şubat 2023 tarihine kadar ilan edilen Milli Yas vatandaşlar tarafından merak edildi. Türkiye ve dünya gündeminde bulunan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki Kahramanmaraş merkezli deprem sebebiyle 10 şehirde birçok bina yıkıldı. Tüm ülkenin seferber olduğu çalışmalar sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Yas ilan edildiğini söyledi. Peki Milli Yas nedir? Milli Yas (Ulusal Yas) ilan edilince ne olur, en son ne zaman edildi?

MİLLİ YAS (ULUSAL YAS) NEDİR?

Milli Yas ya da diğer adıyla Ulusal Yas, bir ülkenin büyük bölümünde gerçekleştirilen yas tutma ve anma eylemlerinin yapıldığı günlere denir.

MİLLİ YAS İLAN EDİLİNCE NE OLUR?

Milli Yas günlerinde o ülkedeki ya da başka bir yerden getirilen önemli bir kişinin ya da kişilerin vefatı, cenazesi ya da bunların yıl dönümü sebebiyle hükümet tarafından ilan edilir. 

Bunlar dışında ülkede yaşanan doğal afet, felaket, kaza, facia, savaş ya da terör saldırısı sonrasında da Ulusal Yas ilan edilir.

Ulusal Yas günlerinde bayraklar yarıya indirilir, saygı duruşu yapılır.

ULUSAL YAS GÜNLERİNDE BAYRAK NEDEN YARIYA İNDİRİLİR?

Bayrağın yarıya indirilmesi ilk olarak 17. yüzyılda yapılmıştır. Bazı kaynaklarda bayrak indirmenin sebebinde "görünmez bir ölüm bayrağına" yer açmak anlamı ifade edilmektedir.

Türk bayrağı, her 10 Kasım saat 09.05 ile gün batımına kadar yarıya indirilir. Bunun dışında hükümet, Türk siyasetindeki önemli figürlerin anısına saygı için ya da Ulusal Yas ilan dildiğinde bayrağı yarıya kadar indirme kararı almıştır.

Bu kadar alındığında tüm hükümet binalarında, okullarda, askeri üslerde, ofislerde bulunan bayraklar yarıya indirilir. Ama Ankara Büyük Millet Meclisi'ndeki bayrak, hangi durum olduğu fark etmeksizin asla yarıya indirilmez. Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarında bulunan bayrak ise bir tek 10 Kasım yıl dönümlerinde yarıya indirilir. Yarıya çekilecek bayrak ilk olarak en yükseğe çıkartılıp daha sonraya direğin yarısına indirilir.

MİLLİ YAS EN SON NE ZAMAN EDİLDİ?

Milli Yas en son, 2016 Atatürk Havalimanı saldırısında hayatını kaybeden insanlar için 29 Haziran 2016 tarihinde Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir günlük olarak ilan edilmişti.

Nur Saydan Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Nur Saydan
YORUMLAR 4
  • Levrock 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben ulusal yasta bütün eylence mekanlarinin kapali oldugunu saniyordum, yanlis biliyormusum.
    Cevapla
  • abdullah ünal 1 yıl önce Şikayet Et
    onlar hem içerler hem muhalefet ederler
    Cevapla
  • zafer gülten, 1 yıl önce Şikayet Et
    elimde yetkim olsa,deprem bölgesinde millet kan ağlarken ,eğlence yerlerinde eğlenenleri,zengin olupda yardımı esirgeyenleri -vatan haini- ilan eder,Türk vatandaşlığından çıkarırım.
    Cevapla
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Milli yasta herkes diline sahip çıkmalı. Saygı ve sevgi dili hakim olmalı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Alçakça anlaşmayı duyurdu!
Haftaya damga vuran pozisyonun VAR kayıtları açıklandı