Aman dikkat: Asla boyanmaması gereken 5 şey

Asla boyanmaması gereken şeyleri sizler için derledik. İşte eskiyen eşyalarınızda değişiklik yaparken asla boyanmaması gereken 5 şey…

Aman dikkat: Asla boyanmaması gereken 5 şey
Aman dikkat: Asla boyanmaması gereken 5 şey
GİRİŞ 07.08.2023 17:16 GÜNCELLEME 07.08.2023 17:17

Ev dekorasyonunda eski eşyalara yeni bir soluk getirilsin diye bazı eşyaların rengini boya kullanarak değiştirmek basit ve eğlenceli bir yöntemdir. Özellikle yıpranmış ve eskimiş ev eşyalarını boyamak onlara yeni bir görünüm kazandırmanın en uygun maliyetli seçeneğidir.

Tüm yüzeyler boyayı aynı derecede kaldırmaz ve bazı eşyalar boyama için uygun değildir. Ev dekorasyonunda ve eşya yenilemede asla boyanmaması gereken bazı şeyler bulunur. Bir sonraki kendin yap projenize başlamadan önce bu şeyler hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Asla boyamamanız gereken 5 şey

İşte ev dekorasyonunda değişiklik yaparken asla boyanmaması gereken 5 şey…

ASLA BOYANMAMASI GEREKEN 5 ŞEY

  • Mutfak Fayansları

Asla boyamamanız gereken 5 şey

Mutfak dekorasyonunu daha az maliyet ile büyük oranda değiştirmenin en basit yollarından biri fayansları boyamak olarak düşünülebilir. Ancak bu iş sanıldığı kadar kolay ve doğru bir işlem değildir. Mutfak fayansları asla boyanmaması gereken şeyler arasında yer alır.

Boyanın yapışması için uygun gözenekli alanlara ihtiyaç var ve mutfak fayansları bu gözenekli alanı karşılayamaz. Bunun yanı sıra, mutfak fayansları suya ve ısıya en sık maruz kalan yerler arasındadır. Bu gibi durumlar boya her ne kadar fayansa yapışsa da tutunmasını engeller ve zaman içinde soyulma yapabilir.

Mutfak fayansları asla boyanmaması gereken şeyler arasında yer almasının bir diğer sebebi de mutfak fayanslarını çoğu zaman kimyasal temizlik malzemeleri ile temizlenmesidir. Kimyasal temizlik malzemeleri boyanın renginin solarak kötü bir görüntüye kavuşmasına sebep olur.

Asla boyanmaması gereken şeyler arasında ilk sırada yer alan mutfak fayanslarınızı daha uygun maliyetle kaplama fayanslar kullanarak değiştirebilir, mutfağınıza yeni bir soluk getirebilirsiniz.

  • Sofra Ürünleri

Asla boyamamanız gereken 5 şey

Tabak, kâse, fincan gibi sofra ürünlerini zaman içerisinde aşınma ve yıpranmasını kapatmak için boyama fikri cazip gelebilir. Ancak, sofra ürünleri de asla boyanmaması gereken şeyler arasında yer alır.

Boya, insan sağlığı için oldukça tehlikeli bir maddedir. İçerdiği toksik kimyasallar sebebiyle yutulduğunda insan sağlığını tehlikeye atar. Sofra ürünleri için kullanılan boyalar normal boyalardan farklı, mikrodalga ve bulaşık makinesine girmeye uygundur.

  • Ahşap Zeminler

Asla boyamamanız gereken 5 şey

Ahşap zeminler, asla boyanmaması gereken şeyler arasında yer alır. Ama yine de boyama yapılacaksa profesyoneller dâhil ahşap hakkında birden fazla detaya hâkim olması gerekir. Ahşap zeminlerin görünümünü iyileştirmek için boyama işleminden fazlası gerekebilir. Boyanacak alanın zımparalanması, çatlaklarının doldurulması ve sızdırmazlık gibi birçok aşaması bulunur.

Ahşap zeminleri boyamak, öncelikle onların doğal güzelliklerini bozar. Aynı zamanda uzun yıllar dayanıklılığı için tercihe dilen ahşabın dayanıklılığının kaybolmasına sebep olur. Bunların yanı sıra boyanan ahşap zeminler fazla ayakaltında bir yerde ise zamanla soyulma yapar. Boyanın etkisiyle birlikte çatlama ve aşınma da yapabilir.

Ahşap zeminler, bu kadar hassas yapıda olması sebebiyle asla boyanmaması gereken şeyler listesinde yer alır.

  • Elektrikli Ev Aletleri

Asla boyamamanız gereken 5 şey

Elektrikli ev aletleri de, asla boyamamanız gereken şeyler arasında yer alır. Bu ev aletleri boya tutucu özellikte yapılmamıştır ve zaman aşınma ve yıpranma gösterebilirler. Elektrikli ev aletlerini asla boyanmaması gereken şeyler arasında olmasının diğer nedenleri ise çoğu boyanın ısıya dayanıklı ve gıdaya uygun olamaması da büyük bir etken olarak gösterilebilir.

  • Menteşeler ve Kapı Kolları

Asla boyamamanız gereken 5 şey

Menteşeler ve kapı kolları da asla boyanmaması gereken şeylerden bir diğeridir. Boya sertleşip kuruduğunda üzerinde bıraktığı katman eşyaların donanımın işlevselliğini etkileyebilir, yapışkan olmasına sebep olabilir.

Asla boyanmaması gereken şeylerden biri olan menteşeler ve kapı kolları aktif olarak kullanıldığı için boyandığında soyulma ve dökülme yapabilir. Bu da yenilenen donanımın tekrar sorun oluşturmasına ve ekstra bir maliyete kapı açar.

Boyalı yüzeyler diğer yüzeylere oranla kiri daha fazla gösterdiği için boyanan menteşe ve kapı kolları parmak izlerini ve lekeleri çok net bir şekilde gösterecektir. Menteşeler ve kapı kollarını boyamak yerine yenisiyle değiştirebilirsiniz. Eğer boyamanız gereken bir durum ise sprey boya tercih edebilirsiniz.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
13 ilde nefes kesen operasyon: 3 ayrı organize suç örgütü çökertildi
Otoyol ve köprü geçiş ücretleri değişti! Yeni fiyatlar bu gece yarısı yansıtılacak