Müslüm Gürses hayatını kaybetti

Ünlü Sanatçı Müslüm Gürses tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

GİRİŞ 03.03.2013 11:20 GÜNCELLEME 03.03.2013 16:54
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Geçen yıl kasım ayında geçirdiği by-pass ameliyatının ardından yoğun bakımda tedavisi devam eden sanatçı Müslüm Gürses, tedavi gördüğü Memorial Şişli Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

Cuma günü durumu ağırlaşan Müslüm Gürses'in öldüğüne yönelik iddialar ortaya atılmıştı. Haberler, hastane doktorları tarafından yalanlanmıştı.

Gürses'in doktorları geçen hafta cuma günü yaptıkları açıklamada, sanatçının durumunun kritik olduğunu bildirmişti.

Ancak tüm Türkiye'nin umutlu bekleyişi, bu sabah saatlerinde gelen haberle son buldu.

Gürses'in doktoru Deniz Şener, sanatçının vefat ettiğini açıkladı.

Gürses'in cenazesi yarın Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenecek törenin ardından Teşvikiye Camii'nden son yolculuğuna uğurlanacak. Gürses'in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verilecek.

DOKTORU: MÜSLÜM BABA'YI KAYBETTİK

 Memorial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Deniz Şener, sanatçı Müslüm Gürses'in sabah saatlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı.Şener, Müslüm Gürses'in vefatıyla ilgili hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

''Müslüm Baba'yı maalesef kaybettik. Ailesinin, dostlarının, tüm sevenlerinin, Türkiye'nin, hepimizin başı sağolsun. Zor bir süreçti. Bu sabahleyin tansiyonu düştü. Kalp durması gelişti. Yapılan müdahalelere rağmen, maalesef sabah saatlerinde kaybettik. Muhterem Hanım'a başsağlığı dileklerimizi iletmek için kendisini bekledik. Ona başsağlığı dileği ilettikten sonra da size bu açıklamayı yapıyoruz. Bu uzun süreci birlikte yaşadık. Söyleyecek bir şey yok. Allah sevenlerine sabır versin ve hepimizin başı sağolsun.''

Şener, sabah 08.30 sıralarında problemlerin başladığını kaydederek, ''Tansiyon düşmesi ve müdahaleler başladı. Yaklaşık 1 saat kadar önce de kaybettik maalesef. Allah rahmet eylesin'' dedi.

GÜRSES'İN HAYRANLARI HASTANEYE AKIN ETTİ

Tedavi gördüğü İstanbul Memorial Hastanesi'nde bu sabah saatlerinde hayatını kaybeden arabesk müziğinin önemli ismi sanatçı Müslüm Gürses'in ölüm haberiyle hayranları hastaneye akın etti. Hastaneye gelen bir kadın hayranı gözyaşlarına hakim olamadı.

Sevgi Ayaş adlı kadın, sanatçının vefatıyla ilgili olarak, "Aynı bir çocuğum gibi, evladım gibi seviyordum. Allah geride kalanlara, ailesine sevdiklerine sabır versin" derken, bir başka hayranı da, sanatçının şarkısını okuyarak "Ölümünle herkesi vurdun ama şarkılarınla vurmadın. Biz seni dinlemeye müziğinle devam edeceğiz" diye konuştu.

SANATÇI DOSTLARI VE SEVENLERİ HASTANEYE KOŞTU

Sanatçı Hakkı Bulut, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden arabesk müziğinin önemli isimlerinden Müslüm Gürses'in ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Ziyaret sonunda bir açıklama yapan Bulut, "Bir sanatçı arkadaşımı, bir dostumu kaybetmenin büyük üzüntüsünü yaşıyorum. Bir süre önce Londra'da bir konser verdik. Durumu çok iyiydi. Türkiye'ye gelir gelmez hastaneye kaldırıldı. Ettiğimiz dualar bu kadar, kabul olmadı. Allah'tan kendisine huzur diliyorum. İnşallah ebedi hayatta huzur bulur.

Her gün beraber değildik ama Gürses'le tanışıyorduk. Hiçbir zaman mutluluk görmedi. İnşallah ebedi mutluluğa erişir. Türkiye'nin, sanat dünyasının ve hepimizin başı sağolsun. Bir çınar daha devrildi gitti. Hayatta kader diye bir şey vardır. Ömrü bu kadardı" diye konuştu. Bu arada sanatçının ölüm haberini alan çok sayıda hayranının hastane önündeki bekleyişi devam ediyor. Ellerinde Müslüm Gürses'in resimlerini taşıyan hayranları sanatçı için "Müslüm baba sen bizim herşeyimizsin" şeklinde slogan attılar.

Müslüm Gürses - Tanrı İstemezse şarkısı için TIKLA

Müslüm Gürses - Unutamazsin şarkısı için TIKLA

Müslüm Gürses - Hasret Rüzgarları şarkısı için TIKLA

MÜSLÜM GÜRSES KİMDİR?

Bugün hayatını kaybeden Müslüm Gürses, Şanlıurfa'da 1953 yılında doğmuştu.

Müslüm Gürses, (d. 7 Mayıs 1953, Fıstıközü, Halfeti - Şanlıurfa, Türkiye) Türk ses sanatçısı. Gerçek adı Müslüm Akbaş'tır.

Son yıllarda bazı pop ve rock tarzındaki parçaları da repertuarına katarak Nilüfer'in Olmadı Yar isimli şarkısını, Teoman'ın Paramparça ve Tarkan'ın İkimizin Yerine adlı çalışmalarını da seslendirdi.

1979 yılında ilk defa İsyankar filmiyle kamera karşısına geçen Gürses, toplam 38 sinema filminde rol almıştır.
7 Mayıs 1953'de Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi'nin Fıstıközü köyünde kerpiç bir evde dünyaya geldi. Annesinin adı Emine'dir. Babası Mehmet Akbaş rençberlik yapar, türkü söylemeyi sever, bağlama çalardı. Akbaş çiftinin Müslüm'den sonra Ahmet ve Zeyno adında bir erkek, bir de kız çocukları oldu.

Müslüm Gürses'in çocukluğunun ilk yılları Şanlıurfa'da geçti. Gürses üç yaşındayken ekonomik nedenlerden dolayı ailecek Adana'ya göç ettiler.

Sanat yaşamının ilk yılları

Müslüm Gürses, şarkıcılığa 1965 yilinda, kücük yaşta Adana'da bir çay bahçesinde şarkılar söyleyerek başladı, ayni zamanda Halkevine de gitti. Terzi çıraklığı ve kunduracılık yaptı, o yıllarda bir gazinoda sahneye çıktı. Ayrica ilkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, 1967 yilinda Adana Aile Çay Bahçesi'nde düzenlenen yarışmaya katıldı ve birinci oldu. Sesiyle küçük yaşlarda dikkat çeken Gürses kendisiyle yapılan bir röportajda o dönemle ilgili olarak şunları söylemiştir: "İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana'da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu'nda sanatçı oldum".

Soyadını da orada çalışırken "Gürses" olarak değiştirirler. 1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosunda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söyledi. 1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45'likleri çıkarmaya başladı. İlk plağı 1968 tarihli "Emmioğlu/Ovada Taşa Basma" plağıdır ve Ömür Plak , Adana basımıdır. Ömür Plak ile toplam 4 adet 45'lik yaptı.

İstanbul'a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya 'nın sahibi oldugu Sarıkaya Plak ile 2 adet 45'lik Plak yaptı: "Giyin Kusan Selvi Boylum/Hayatımı Sen Mahvettin" ile "Gitme Gel Gel/Haram Aşk".

Daha sonra 1969 yılında yine İstanbul'da Palandöken firması ile çıkış parçası olan "Sevda Yüklü Kervanlar"ı içeren "Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma" isimli 45'lik Plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırmıştır.

Gürses, bu plaktan sonra askerliğini yaptı, tekrar İstanbul'a gelerek aynı firmada plaklarını çıkarmaya devam etti. Palandöken firması ile tam 13, sonra Bestefon firmasi ile tam 4, daha sonra Hülya Plak ile tam 15 ve nihayet Çın Çın Plak ile tam 2 adet 45'lik plak yaptı.

Dinleyici kitlesi Müslüm Gürses'in dinleyici kitlesi birçok araştırmaya konu olmuştur. Doktora tezleri dahi yazılmıştır (Mesela 2002/ Bağlam Yayıncılık : Caner Işık / Nuran Erol , " Arabeskin Anlam Dünyası ve Müslüm Gürses Örneği "). 1999 yılında Müslüm Gürses' in o dönemde 15 yıl boyunca albümlerini çıkardığı Elenor plak firmasıyla yolları ayrıldı.

Ocak 2006'da Gönül Teknem adlı albümü Seyhan Müzik etiketiyle raflardaki yerini almıştır. Gürses'in, 2006'da yazar Murathan Mungan'la ortak projesi "Aşk Tesadüfleri Sever" Pasaj Müzik etiketiyle müzik marketlerdeki yerini aldı. Mungan'ın sözlerini yazdığı, David Bowie'den Garbage'a, Leonard Cohen'den Jane Birkin'e birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları seslendirdi. Sonra 2009 yılında yine ayni firmadan çarpıcı bir albüm "Sandık" ile Müslüm Gürses sahnelere geri döndü.

2010 yılında Kasım ayında yeniden Pasaj Müzik ile "Yalan Dünya" isimli bir albüme imza atmıştır.

FİLMOGRAFİ

Müslüm Gürses 38 filmde oynamıştır.

Bu filmler şunlardır:

Ağlattı Kader - 1984
Amerikalılar Karadeniz'de
2 - 2007 Anlatamadım - 1983
Balans ve Manevra - 2005
Bağrı Yanık - 1980
Beleşçiler - 1986
Bir Akıllı Bir Deli - 2002
Bir Yıldız Doğuyor - 1984
Çare Sende Allah'ım - 1984
Çığlık - 1986 Dertler İnsanı - 1990
Dünya Boştur - 1990
Esrarlı Gözler - 2008
Garibanlar - 1984
Güldür Yüzümü - 1985
Hasret - 1980 İkizler - 1985
İsyankar - 1979
İtirazım Var - 1980
Kader Rüzgarı - 1986
Kısmetin En Güzeli - 1986
Kul Kuldan Beter - 1985
Kul Sevdasi - 1980
Küskünüm - 1986
Muhabbet Kuşları - 2002
Mutlu Ol Yeter - 1981
Oğlum - 1987
Ömerçip - 2002
Seher Vakti - 1986
Sev Yeter - 1984
Sevmemeli - 1988
Şov Bizinıs - 2011
Talihsizler - 1987 Töre - 1986
Yalnızlık Korkusu - 1988
Yaranamadım- 1985
Yıkıla Yıkıla - 1986
Zeytin Gözlüm - 1980

 

 

 

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 25
  • muhammet Özkan 11 yıl önce Şikayet Et
    ölümsüz insan yoktur ama bazı kişilerde ölümsüz olmayı başarır. herkesin gideceği yer orası ve bir kişi daha oraya gitti baba gibi adamdı... ALLAH RAHMET eylesin aile ve dostarına sabır versin
    Cevapla
  • Talha 11 yıl önce Şikayet Et
    Kapansın camiler açılsın meyhaneler diyen bu değilmiydi?. Babanız görür şimdi caminin kapanıp meyhanenin açılması ne demek oluyormuş....
    Cevapla
  • Mehmet Çik 11 yıl önce Şikayet Et
    Şu bir gerçek!. Doktorlarımızda sorumsuzluk var. Acile gidiyorum can çekişen hastalar var ve doktor kapris yapıyor. Bakmıyorum diyor. İnsana değer vermiyorlar. Zaten hastahaneye gidin yatıyorsanız. Temzilikçilerden veya güvenlikten her an fırça yiyebilirsiniz. Müslüm Gürses mikrop kaptı ve öldü. Doktorların sorumsuzluğu yüzünden.
    Cevapla
  • Samet Kiraz 11 yıl önce Şikayet Et
    müslüm babam da gitti. diğer yarımızda sende kaldı be babacım, bir sen vardı halimizden anlayan derdimizi bilen sen de gittin, yüce rabbim mekanını cennet eyler inşallah:((
    Cevapla
  • hayatı61tarafa 11 yıl önce Şikayet Et
    karadağlı sen ne hassas şeymişsin öyle. baba amca dayı deriz,hayırdır dedikte sen niye rahatsız oldun onu anlamadım neyse senle değerli zamanımı harcamayacağım,çok sevdiğimiz MÜSLÜM "BABA"mızı kaybettik sevenlerinin başı sağolsun seni unutmayacağız....."Kokun sinmiş suyuna taşına toprağına bu şehirde ne varsa hepsi sana benziyor"zaten unutmak ne mümkün....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Joe Biden'a büyük şok! ABD tarihine geçti! En düşük...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti