En küçük büyükşehiri uçuracak dev projeler

AK Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Enver Yılmaz, 2 Mart'ta Ordu'da bölgeyi kıskandıracak dev projeleri açıklayacağını ve büyükşehirin Ordu'ya neler kazandıracağını anlattı.

En küçük büyükşehiri uçuracak dev projeler
En küçük büyükşehiri uçuracak dev projeler
GİRİŞ 18.02.2014 09:00 GÜNCELLEME 28.02.2014 09:15

Emrah Yeşilduman'ın haberi...

AK Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Enver Yılmaz, Haber7'yi ziyaret etti. Yılmaz, projelerini ve 30 Mart'tan sonra Ordu için neler planladıklarını anlattı. AK Parti hükümetinin Ordu'ya yaptığı en büyük yatırımı açıklayan Enver Yılmaz, büyükşehrin Ordu'ya getireceği avantajları sıraladı.

İşte Enver Yılmaz'ın Haber7'ye özel yaptığı açıklamalar:

TÜRKİYE'NİN EN KÜÇÜK BÜYÜKŞEHRİ

Büyükşehir Ordu için ne ifade ediyor? Büyükşehir Ordu'ya ne getirecek?

Ordu Mart 2013 tarihinde büyükşehir oldu. Seçimlere bir yıl kala seçim kanunlarında değişiklik yapılamıyordu. Malum Ordu bu süre zarfında büyükşehir oldu. İlginç bir diğer özellik ise İstanbul Türkiye'nin en büyük büyükşehri, Ordu ise en küçük büyükşehri. 30. sıradayız sıralamada. Nüfus olarak en küçük büyükşehir. Türkiye'de 81 il var ama Ordu çoğu alanlarda ilk 30'a giremiyor. Ancak Ordu büyükşehir sıralamasında Türkiye'nin ilk 30 şehri arasına girdi. Dolayısıyla Ordu'yla ilgili siyasi bir tercihte bulundu. Bu siyasi tercihte bulunulmasının en büyük nedeni de Başbakanımızın tercihi. Bu anlamda hükümetimize ve Başbakanımıza teşekkür ediyorum.

AK Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Enver Yılmaz, Haber7 Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan, Haber7 Yayın Koordinatörü Osman Ateşli ve Haber7 editörü Emrah Yeşilduman ile birlikte haber merkezinde soruları yanıtlarken...

BÜYÜKŞEHİR ORDU'YA NELER KAZANDIRACAK?

Ordu'nun büyükşehir olması öncellikle kanunlardan kaynaklanan bir takım imtiyazlara doğal olarak getiriyor. Tek elden bir yönetim bir bütün şehir ve bir büyükşehir olacak. O dağınık bölgeyi biz artık tek elden yöneteceğiz. Öncelikle imar düzenlemesini tek elden yapacağız. İlçeler ile koordinasyon halinde bütçe tamamen tek elden yönetilecek, hizmet tamamen tek elden yönetilecek, İtfaiye hizmetleri tek elden, çöp hizmetleri tek elden, su işleri tek elden, ulaşım hizmetleri tek elden yönetilecek. Ordu'yu yeniden planlayarak hükümet ile koordinasyon halinde 30'undan itibaren devir alır almaz 1. ay 2. ay 6. ay eylem planı çerçevesinde yapılacakları da ortaya koyuyoruz. Dolayısıyla öncelikle bir mantık değişikliği olacak. Büyükşehir kanunu illere getirilen çok büyük bir imtiyazdır. Göç verme durur ikinci yıldan itibaren geriye göç başlar. Büyükşehir kanunundan dolayı sanayi tesisi ile üretilen arsalarla birlikte yatırımcıya yol gösterir. Bu anlamda da büyükşehirler bir göçü engeller, iki sanayiciyi çeker, üç yatırımı çeker. Birinci dönemden itibaren de alt yapıya ilişkin ne kadar hizmette eksiklik varsa hepsini sonuna kadar gidermiş olur. Dolayısıyla sadece modelin kanunla büyükşehir sıfatı kazanmasıyla Ordu'ya yılda 200 trilyon ek ödeneğin girmesi demek. Ordu'daki hizmetlerin tek elden yönetilmesi demek. Sadece İstanbul'da 880 bin Ordulu var. Avrupa'da ciddi Ordulu var. Totale baktığınız zaman Ordu'da 750 bin Ordulu var ama 1,5 milyon da Ordu dışında var. Zaten Ordu kafa itibariyle büyükşehir olmuştu. Ordu'ya dünyadan bakar olmuştu. İstanbul'daki Ordulular İstanbul modelini gördükten sonra iliyle ilgili eski sistemden karamsardı. Bir ilçeye gittiğinde hizmet eksikliğini görüyordu. Şimdi onların görmüş olduğu modeli biz aynen Ordu'ya uygulayacağız.

ORDU'YA YAPTIĞIMIZ EN BÜYÜK YATIRIMIMIZ

Eylül ayında açılacak olan Havaalanı Ordu'ya ne kazandıracak?

Yine ilklere imza atan bir il olduk. Denizi doldurmak itibariyle Avrupa'da ve Türkiye'de bir ilk. 300 trilyon maliyetinde devasa bir prestij yatırım. Görsellerini gördüğünüz zaman zaten Türkiye'nin teknolojide geldiği noktayı görüyorsunuz. Yüzde yüz Türk ürünü. Açıldığı zaman Ordu, Orta Karadeniz'de ulaşımı en rahat illerden bir tanesi olacak. Havaalanı ulaşım ve turizm alanında en büyük sıkıntımızı giderecek.

Ama Ordu'ya yaptığımız en büyük yatırım havaalanı değil. 300 trilyonluk bir yatırım havaalanı, İnşallah eylül ayında hizmete açacağız. Karadeniz sahil yolunun bitmeyen tek bölümü Ünye çevreyolunu hizmete açtık. Yaklaşık 14 km'lik bir alan. İki tane tünelle geçiyor. Ordu yine Türkiye'de bir ilke imza attı. Türkiye'de en fazla tüneli olan iliz. 18.5 km tünelleri olan bir iliz. Ünye çevreyolu da havaalanının iki katı maliyetinde. Ama bu da hükümetin Ordu'ya yaptığı en büyük yatırım değil. Ordu çevreyolunun inşaatı hala devam ediyor. Boztepe'nin altından iki tane tünel geçiyor. 25 km uzunluğunda bu da havaalanın tam iki katı maliyetinde. Tam 600 trilyon lira ama bu da Ordu'ya yapılan en büyük yatırım değil. Ordu Üniversitesi 2006 yılında kurduk. Şimdi 16 bin öğrencisi var. Gelecek yıl 20 bin öğrencisi olacak. Biner kişilik kızlı erkekli yurtlar yaptık. Ama bu da Ordu'ya yaptığımız en büyük yatırım değil. Peki nedir? Hastaneler mi? O da değil. Nedir? Spora yaptığı yatırımlar mı? O da değil. Ordu'ya hükümetimizin yaptığı en büyük hizmet Ordu'nun büyükşehir olmasıdır. Bunu da 30 Mart'tan sonra milletimize göstereceğiz. Önce göçü durduracağız. Sonra geriye dönüşü sağlayacağız. Ve Ordu örnek bir şehir olacak Türkiye'de.

BÖLGEYİ UÇURACAK PROJELER

Projeler ile ilgili bilgi verir misiniz?

52 projemiz var. Bunları 2 Mart'ta dev bir organizasyon ile tanıtacağız. 7 mega projemiz var. Bunlardan 3 tanesi Ordu'da, 2 tanesi Fatsa'da, 2 tanesi Ünye'de olmak kaydıyla her ilçemizde en az 2 proje açıklayacağız. Özellikle Fatsa ve Ordu'da açıklayacağımız proje kesinlikle il ölçeğini aşan bölgeye hizmet eden, Türkiye'ye model olan bir proje olacak. Görseli ile sunuşu ile projesi ile ve hukuki alt yapısıyla biz proje açıklıyoruz ama projenin gerçekleşme imkanı var mı yok mu onu önceden bir fizibilitesini yapıyoruz. Kaynaklarımızla her şeyimiz ile hazırız. Bu projelerle insan odaklı bölgede de şimdiye kadar olmayan bölge insanın ilk KEZ göreceği yatırımlar. Özelikle Ordu, Fatsa, Ünye'de mega sıfatıyla adlandırdığımız 7 tane projemiz var. 2 Mart'ta açıklayacağız. Havaalanı projesi bittikten sonra Ordu ciddi bir turizm merkezi haline gelecek. Dört ve beş yıldızlı oteller olmak üzere ciddi inşaat çalışmaları var. Biz seçimle paralel projelerimizin ana ekseninde öncelikle şehir insanımızı bir bütün olarak rahat nefes alabileceği ailesiyle rahat gezebileceği görseli bol yaşam alanı oluşturacağız. Şehrimizde yıllara dayalı enkaz olarak bildiğimiz bazı yatırımlar var onları kaldıracağız.

DEV SAĞLIK PROJELERİ

Sağlık hizmetlerinde ne gibi adımlar atacaksınız?

Başbakanımızın da açıkladığı bir şehir hastanesi yapacağız Ordu'ya. Ordu ilinin tamamının bütün hastalıkları, hastane ile ilgili sorunları ne olursa olsun Ordu içinde çözülebilecek hale getirilecek. İlk etapta 600 yataklı daha sonra ilçelerde ki duruma göre 2000 yatak kapasitesine çıkartılabilecek. Tamamen bölgeye yönelik hizmet verilecek. İlk etapta büyük şehirlerde yapılan şehir hastanelerimiz olacak. 350 dönümlük bir yer arıyoruz biz onun için. Benim zaten büyükşehir olarak yapacağım ilk hizmetlerden bir tanesi başta şehir merkezi yani Altınordu olmak üzere arsa üretmek. Şimdi biz Ordu Tıp Fakültesi'ni yapıyoruz. Tıp fakültesinin inşaat maliyeti 100 trilyon. Ama Tıp Fakültesinin alanına kamulaştırmadan verdiğimiz para 70 trilyon. Halbuki bunu başka illerde, Anadolu'da, İstanbul'da yerel yönetimden arsa üretmek suretiyle yapılacak. Biz de o kaynağı başka hizmetlere yatırım olarak rahat bir şekilde döndürebiliriz. Dolayısıyla bu kısır döngüyü çözebilecek sistem de ancak büyükşehir kanunuyla olabilecek.

Arsa imkanı hem var hem yok. Şöyle; coğrafyası arsa üretimine müsait, fakat imarla ilgili bir çalışma yapılmadığı için, özellikle büyükşehir modeli devreye girmediği için imar düzenlemeleri arsa ürettirmemiş. Şimdi biz kanunun vermiş olduğu yetkiye dayanarak imar alanları yeni imar ilanları açmak suretiyle de öncelikle kamusal alan ve kamuya faydalı arsalar üreteceğiz. Bunun planlamasını da yaptık.

"SİZ HALA BURADA MISINIZ BAŞKANIM?"

Belki de ilçelerle ilgili daha önce hiç denenmemiş bir model deniyorsunuz. Her ilçeye gidiyorsunuz 3-5 gece kalıyorsunuz, orada vatandaşlarla bir araya geliyorsunuz, onları dinliyorsunuz, onlarla kucaklaşmış oluyorsunuz. Nasıl bir geri dönüş alıyorsunuz?

Çok ilginç bir tecrübe oldu tabi ki. Acaba tutar mı tutmaz mı derken, çünkü Ordu dağınık bir yer. Bir ilçenin merkeze uzaklığı 130 km. Mesudiye 130 km. İlk Aybastı'dan başladık 3 gün kaldık, 2 gecesini yatmak suretiyle. Tüm Sivil Toplum Örgütlerimizle, Tüm esnaflarımızla, Bütün beldelerimize ve köylerimize tek tek gitmek suretiyle, 2 gecede orda yatmak suretiyle... Sabahleyin onlarla beraber sabah 6'da kalktık. Esnafın dükkan açılışına katıldık. Fırından ilk ekmeği çıkarttık. Fırında kahvaltı yaptık. Hatta Mesudiye'de bana 3. gün 'Başkanım sen hala burada mısın, gitmedin mi?' dediler. Dolayısıyla hemşerilerimizle ilçe bazlı aynı havayı, aynı suyu, aynı taneffüsü yapınca bir aidiyet duygusu, bir samimi diyaloğa da geçmiş olduk. Sonra ben bütün ilçelerimizde bunu yaptım. Kumru'ya gittim kaldım. Aybastı'ya, Akkuş'a, Mesudiye'ye gittim kaldım. En son Fatsa'da tam 6 gün kaldım. Günlük çalışmanın 6 günü Fatsa'da ikamet ettim. Daha 2 günlük bir programımız var. Dolayısıyla biz girdiğimiz her alanda şehrin tamamen bir tomografisini de çekmiş oluyoruz. Ama sahil şeritlerimizi kış mevsimini de dikkate almak suretiyle son 1 aya bırakmıştık. Fatsa'ya indik, pazartesinden itibaren de Altınordu'da bu çalışmalarımızı esnaf ziyaretlerimizle birlikte başladık. Tabi gittiğimiz yerlerde barınmanın, ikametin sorun olduğunu da gördük. Mesela bizim yüksek ilçelerimizin hiç birisinde doğru düzgün bir otel yok, öğretmen evi yok, polis evi yok. Öğrenci yurtlarında kaldık. Mesela ben Korgan'da bir yurtta kaldım. Mesudiye'de bir yurtta kaldım. Akkuş'ta ziraat odalarımızın misfirhanesinde kaldım. Çünkü ekiple de kalıyoruz. 10-15 arkadaş gittiğin zaman ev ortamına misafir olamıyoruz, sayımız kalabalık, kamuya ait alan yok, otel de yok. Buralara ilişkinde zaten açıklayacağımız projelerden, dışarıdan bir hemşehrimiz geldiğinde ya da oraya misafir olmak istediğinde sosyal tesisler ,moteller ,oteller, buna yönelikte bir takım projelerimizi de önümüzdeki günlerde açıklayacağız.

HALKIN 17 ARALIK OPERASYONUNA BAKIŞI

Başkanım gittiğiniz yerlerde vatandaşların talepleri neydi sizden, neler istediler?

17 Aralık sürecine ilişkin tek bir soru gelmedi. Bu anlamda hemşehrilerimiz Başbakanımız gibi düşünüyor. Bir tane soru gelmez mi gelmedi. Başbakanımızın bu olaya bakış tarzı kamuoyunun ve halkımızın bakış tarzı.

Ordu'da lokalde bizim bir ulaşım sorunumuz vardı. Yolları yaptık ama köylerle ve beldelerle, ilçe merkezlerinin yollarında Karadeniz'in coğrafyasını da dikkate aldığımızda sorun var. Yani Çamaş'ın köyünden Çamaş'a ulaşmada sorun var, Kumru'nun köyünden Kumru'ya ulaşmada sorun var. Şimdi bizde bunları büyükşehir imkanlarıyla çözeceğimizi söylüyoruz. İlk etapta ilçeleri merkezlerine bağlayacağım. Bunu da bildiğimiz klasik asfaltla değil. Çünkü Karadeniz Bölgesi'ne asfaltı döküyorsunuz sonra gelecek yıl bir daha döküyorsunuz. Her yıl asfalt dökülen bir memleketiz biz. Hava şartları, coğrafyası, iklim gereği. Ama şimdi biz değişiklikte ve çoğunu hizmet alanı yapmak suretiyle ya beton asfalt ya sıcak asfalt yapacağız. Bu yolar en az 25 yıl garantili olacak.

Ordu'da iki yıl içinde yol ve su sorununu bitirdiğimizde hiç bir problemimiz kalmayacak. Bundan sonra da geriye göç başlayacaktır. Sosyal yaşam alanları oluşturacağız. İstanbul'daki nimetleri gören hemşehrilerimiz aynısının Ordu'da olduğunu bilince burada kalmalarını gerektirecek, metropolde kalmalarını gerektirecek gerekçe bırakmayacağız. Şehre geri dönecekler. Ordu, Fatsa, Ünye'de kentsel dönüşüm projelerimiz olacak. Özellikle sahil şeritlerimizde... Yüksek ilçelerimiz dediğimiz küçük ilçelerimizde de. Onları da hayata geçireceğiz. Neyi ne zaman yapacağımızı önümüzde ki süreçte açıklayacağız.

TÜRKİYE'DE HEP İLKLERDENİZ

Şöyle söyleyeyim Ordu, Türkiye'de %40 fındık üreten birinci il. Ordu, Türkiye'de bal üreten birinci il. En fazla kayıtlı bal üretimi olan birinci iliz. Ordu, Türkiye'de kil üretiminde de birincidir. Bunların hepsi resmi kayıttır. Biz üç tarım ürününde birinciyiz. Bunun yanında meşhur markalarımız da var. Başta Sagra olmak üzere fındığa dayalı. Sagra'ya paralel yine fındıkta ilk 500 arasında ihracat yapan Poyraz, Gürsoy, Soya A.Ş gibi ulusala ismini taşımış 4-5 tane kuruluşumuz var ama Ordu bir sanayi kenti değil. Fındık ürününe dayalı bir takım kuruluşları olan ama ara dönem sanayisi gelişmiş, gelecek projeksiyon açısından da bizim algımıza ve yönetim şeklimize, biz sanayi kenti olması planlamayan bir şehiriz. Şehrin dinamiklerinin sanayiye çevrildiği, bunun yanında görseli, turizmi, yeşili bol, ulaşımı rahat turizm kenti vizyonumuz olacak inşallah.

CHP'YE AĞIR GÖNDERME

Aday adaylığı sürecinde yaşananlar var bunun yansımaları nasıl olacak? Bununla ilgili de bir şeyler söylemek ister misiniz? Birlik beraberlik sağlanabildi mi?

Biz her bir ilçemizde en belediye meclis üyeliklerin genel merkeze teslimi ile birlikte ilçe adaylarımızın tamamını adaylarımızın arkasında aday adaylarımızın arkasında kolkola yürüme aşamasına getirdik . Çok ayrışım olmadı. Sadece birkaç kamuya ve basına yansıyan farklı beyanlar oldu ama biz o arkadaşlarımızı da yumuşattık. Zaten benim adaylığım sürecine ilişkin Çok bir olumsuzluk ve sıkıntı oluşmadı .Kamuoyu zaten bekliyordu bunu .İlçelerle ilgili de zaten yoklamalar, anketler, milletvekilleri ve teşkilatların görüşü çerçevesinde bir aday belirleme süreci olduğu için orda bu anlamda bir kırılma, dökülme olmadı. Meclis üyeliklerinde de biz aday adayı arkadaşlarımızın tamamını değerlendirdik. Meclis üyeliklerinde, Büyükşehir meclis üyeliklerinde önümüzdeki süreçte ilçe belediyeleri kazandığı taktirde de başkan yardımcısı olarak çoğu arkadaşlarımızı değerlendireceğiz. Onun içinde çok iyi ve demokratik bir süreç olmuştur. Cumuriyet Halk Partisi gibi böyle kırılmaların, küsmelerin, darılmaların, sandalyelerin, parti işgallerinin olduğu bir il olmadık. Bu anlamda Ordu demokratik tecrübesini, sükunetini, nezaketini her zaman korur.

ORDUSPOR'A MÜJDE!

Orduspor 'a düşkünlüğünüzü biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde de 1 milyon TL'lik bir müjde vermiştiniz Orduspor'a.

Biz Ordu sporluyuz, ben sporu seviyorum. Orduspor 2 dönem Süper Lig'de mücadele etti ama talihsiz bir şekilde dünyanın en iyi antrenörü Orduspor'u küme düşürdü. Nasıl küme düştüğünün mantıklı mantıksız hiçbir açıklaması yok, hala da kimse bilmiyor. Bu senede ekonomik sıkıntılarından dolayı gerçi biz yardım ediyoruz ..Super Toto dan Türkiye'ye çoğu üst kulüplere gelmeyen ilk etapta 500 ikinci etapta 500 olmak üzere 1 milyon liralık bir sponsor desteği sağlandı .. Orduspor'un şu anda fikstürdeki durumuda iyi. Orduspor 8 maçını kazandığı taktirde Süper Lig'de. Gidişatı da fena sayılmaz. Biz zaten spora mümkün olduğu kadar yatırım yaptık. Stadyumumuzu genişlettik ki o stadyumu ben oradan kaldıracağım. Orduspor'umuza aynen Rize'de ki gibi ama Rize'ninkinden biraz daha büyük 25 bin kişilik çok şık, şehrin rahat yürüyüş mesafesinde gidiş dönüş yapabilecek, sadece futbol oynanılacak bir alan ve bir stadyum kazandıracağız. Orduspor'un olduğu alana da komple şehrin ferahlama ve yaşam merkezi haline getireceğiz. Takip ediyoruz, destek veriyoruz, maçlarına gidiyoruz. İnşallah 8 maçlık periyotu gerçekleştiği taktirde yüklü borcuyla birlikte Süper Lig'e Orduspor'u bekliyoruz.

2 MART'TA ORDU'DA GÖVDE GÖSTERİSİ

Genel merkez formatında bir aday tanıtım yaptınız. Önümüzdeki günlerde de böyle bir gövde gösterisi anlamında etkinlikler olacak mı?

Bizim aday tanıtımımız Başbakanımızın bizi tanıttığı gibi, genel merkez il adaylarını tanıttığı formatta oldu. Muazzam bir katılım, çok güzel bir görsel. Yerel televizyonlardan hatta ulusal kanalların kısmen yayın yaptığı, haber yaptığı bir program oldu. Onun da Ordu'da muazzam bir sinerjisini, geri dönüşünü gördük. İnşallah 2 mart tarihinde, Türk televizyonlarının canlı yayınlayacağı, görseli bol, bir kültür merkezimizde 1000 kişilik bir salonda, bütün ilin, ilçelerimizin mega projelerin, 52 projenin tanıtımı ve seçim beyannamelerini açıklayacağım. Aynen genel merkez formatında tekrar olacak. İnşallah o projeksiyonda Ordu'ya büyükşehir anlamında neler katacağının bir ön habercisi olur. Güzel bir hazırlığımız var 2 Mart tarihi ile ilgili.

İŞTE HEDEFLENEN OY ORANI

Peki sandıktan ne çıkar? Ne öngörüyorsunuz? Sahada bir ön nabız yoklaması yaptınız mı?

Ordu, tarihine uygun bir il. 3 genel seçim yapmışız iktidar olarak. 2 yerel seçim, 2 de referandum. Toplam 7 seçimde iktidarını devam ettiren, oylarını arttırmak suretiyle iktidarda kalan başka bir parti yoktur. 2011 seçimleri bizim taban oylarımız zaten. Zaten o taban oyumuzu aldığımız anda yani %60-61 lerde bir oy oranımız var. Ama yerel seçimlerde onun bir esnekliği olabilir. Hedefimiz şu; 2011 seçimlerinde aldığımız taban oyun üzerine çıkmak ve oyumuzu arttırmak. %61'in üzerinde bir oyla inşallah hemşehrilerimizin Başbakanımız'a Ordu'yu büyükşehir yapması sebebiyle bir minnetin bir teşekkürün de göstergesi olacağının da kanaatindeyim.

Ordu merkez denilince seçimin genelinin olduğu yer anlaşılıyor. Halbuki Ordu merkez toplam seçmenin 5'te 1'inin olduğu yerdir. Dolayısıyla Fatsa'yla Ünye'yle Kumru'yla ve diğer ilçelerle ciddi bir fark girecek araya. Büyükşehir olunca da her bir ilçenin oyu büyükşehirde kullanılacağı için, köyün oyu büyükşehire geleceği için dediğimiz gibi inşallah seçimlerde 2011 seçimlerini taban kabul ediyoruz. Onun üzerine vereceğimiz katkıyı başarı olarak görüyoruz.

HER YAZDIĞI SORGULANMAYAN HABER SİTESİ

Haber7.com benim Ordu'da da gördüğüm, gözlemlediğim yazdığı her şeyin doğru olarak kabul edildiği, sorgulanmadığı, habercilik mantığında da güven unsurunu hep önde tutan bir yayın organımızdır. Bu anlamda da her bir haberin takip oranı ciddi bir şekilde izlenmektedir. Bütün görevli arkadaşlarınıza teşekkür ediyorum.

emrah.yesilduman@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar yeni gelişmeyi duyurdu: Gökte Akıncı, denize Albatros!
Dünya ekonomik büyümesine katkı sağlayacak ülkeler açıklandı! Türkiye kaçıncı sırada?