NATO Komutanından dikkat çeken Türkiye açıklaması

NATO Irak Misyonu Komutanı Tümgeneral Dany Fortin, "Türkiye, NATO Irak Misyonu'nda çok önemli bir yardım hattı ve kilit katkılar sağlıyor. Türkiye'ye misyonunun karargahı için sağladığı katkılardan dolayı özellikle müteşekkiriz" dedi.

NATO Komutanından dikkat çeken Türkiye açıklaması
NATO Komutanından dikkat çeken Türkiye açıklaması
GİRİŞ 08.11.2019 13:34 GÜNCELLEME 08.11.2019 15:53
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Kanadalı Tümgeneral Dany Fortin, Brüksel'deki NATO Karargahında AA muhabirine ittifakın Irak misyonu hakkında açıklamalarda bulundu.

 

NATO Irak Misyonu'nun 2018 Ekim'de başkent Bağdat'ta kurulduğunu anımsatan Fortin, misyonun muharip olmadığının, Iraklılara eğitim ve danışmanlık hizmeti sağladığının altını çizdi.

Fortin, misyonunun temel amacının Iraklı güvenlik güçleri ve askeri eğitim kurumlarını kuvvetlendirmek ve "kendi kendine yetebilecek" hale getirmek olduğunu aktardı.

 

"Türkiye'ye müteşekkiriz"

"Komşu ülke olarak Türkiye'nin misyona ne tür katkılar sağladığının" sorulması üzerine Fortin, tüm müttefiklerin katkı sağladığını, güvenlik nedeniyle net istatistiksel veriler paylaşamayacağını söyledi.

Fortin, "Türkiye NATO Irak Misyonu'nda çok önemli bir yardım hattı ve kilit katkılar sağlıyor. Türkiye'ye misyonun karargahı için sağladığı katkılardan dolayı özellikle müteşekkiriz." vurgusunu yaptı.

Tümgeneral Fortin, Türkiye'nin aynı zamanda Irak'ın Taji kentindeki İdari ve Lojistik Askeri Okulu'nda önemli eğitim ve danışmanlık hizmeti üstlendiğinin altını çizdi.

"Iraklı güvenlik güçlerinin kendi kendilerine yetmelerini istiyoruz"

Fortin, sivil ve askeri olmak üzere yaklaşık 500 kişilik bir personelden oluşan misyonun yıl boyunca önemli bir düzeyde gelişme kaydederek, Irak'taki eğitim faaliyetlerini büyüttüğünü belirtti.

Misyonun Bağdat'ta Savunma Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı Ofisi ve üniversitelerle, Irak'ın Besmaya ve Taji kentlerinde de askeri okullarla çalıştığını aktaran Fortin, tüm muhataplarıyla önemli bir güven ortamı ve iş birliği inşa edildiğini ifade etti.

Fortin, misyonun hem Irak hem de bölgedeki uluslararası aktörler tarafından kabul gördüğünü ve çalışmalarının takdir edildiğini belirterek, "Iraklılara sağladığımız eğitim ve danışmanlık hizmeti, ihtiyaçları olan özel askeri kabiliyetleri kapsıyor. Irak'ta eğitmenlere bu hizmeti sağlayarak ileride kendi kendilerine yetmelerinin önünü açıyoruz." diye konuştu.

Misyonun aynı zamanda NATO ve Irak arasında uzun dönemli bir ortaklık inşa edilmesi için gerekli koşulları oluşturmaya çalıştığını kaydeden Fortin, "Irak'ın NATO'nun sağladığı imkanlardan faydalanması, ittifakı bölgede bir güvenlik ortağı olarak görmesi, tatbikat ve faaliyetlere katılması için çalışmalar yürütüyoruz. Aynı zamanda NATO'nun da Irak'tan bilgi alabileceği bir ortak olması önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Fortin, misyonunun ne kadar süre Irak'ta faaliyet göstereceğine ilişkin henüz bir karar bulunmadığını, eğitim faaliyetlerinin Iraklı güvenlik güçlerine önemli katkılar sağladığını ve misyon süresinin bazı koşulların yerine getirilmesine bağlı olduğunu dile getirdi.

"NATO, fiziksel olmasa da Irak'ta kalacak"

Tümgeneral Fortin, Iraklı muhataplarına "NATO, fiziksel olarak olmasa da katkılarıyla ve oluşturulan ortaklıkla hep Irak'ta kalacak" sözlerini aktardığını kaydetti.

"Bağdat'ta süren hükümet karşıtı protestoların misyonunun faaliyetlerini etkileyip etkilemediğinin" sorulması üzerine Fortin, genel anlamda faaliyetlerin aksamadan sürdüğünü, sadece misyon personelinin zarar görmemesi için protestoların devam ettiği yerlerdeki bazı eğitimlerin askıya alındığını bildirdi.

Protestolar nedeniyle Iraklı yetkililerin de "çok yoğun" olduğunu belirten Fortin, bu nedenle kişisel görüşmelerde de ufak tefek aksamalar olduğunu söyledi.

NATO liderleri 2018'de Brüksel'de düzenlenen zirvede Irak'ta bir eğitim misyonu kurma kararı almıştı. 2018 Ekim'de kurulan misyonun komutanlığını Kanada üstlenmeye karar vermişti.

Terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ta tekrar faaliyet göstermesini engellemeyi amaçlayan misyona, 29 NATO üyesinin yanı sıra ortak ülkeler Avustralya, İsveç ve Finlandiya katkı sağlıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • Hadi Ordan !!! 4 yıl önce Şikayet Et
    İşgal gücünün adını Irak misyonu koymuşlar sahtekârlar sizi Hadi Ordan!!! Hadi Ordan!!!!
    Cevapla
  • İss.. 4 yıl önce Şikayet Et
    Ortadoğu'yu Türkiye'yi yönetenler bu hale getirdi. İzin vermeseydiler. Savaş olmazdı nokta.
    Cevapla
  • Kayi beyi 4 yıl önce Şikayet Et
    Isiniz gucunuz yalan natonun girdigi hicbiryer ihyaa olmadi zaten iraki bu hale siz getirdiniz isid agac kabugundan mi cikdi elindeki silahlar kim verdi isidi kim olusturdu pkk pyd sizlerin eseriniz sizin tek derdiniz var oda petrollere konmak bunu irakda kuveytte libyada simdi suriyede bu oyunu oynuyorsunuz allah belasini versin natonuzun isin kan goz yasi insanlara tecavuz katliyam barbarlik ve sonra petrole konmak
    Cevapla
  • Çavuş 4 yıl önce Şikayet Et
    Önce takdir ederler sonra Türkiye,nin bütün yaptıklarını inkar ederler, Bunları anlayamadık nasıl bir millet.
    Cevapla
  • Ergün 4 yıl önce Şikayet Et
    Coniiii coniiii
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu