Üniversitelilere öğrenim kredisi müjdesi

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürü Hasan Albayrak, üniversite öğrencilerine iki müjde verdi: Öğrenim kredisi ve burs miktarı 200 liradan 240 liraya çıkarıldı.

Üniversitelilere öğrenim kredisi müjdesi
Üniversitelilere öğrenim kredisi müjdesi
GİRİŞ 12.11.2010 02:54 GÜNCELLEME 12.11.2010 02:54
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Öğrenci kredi borçlarına faiz affı getirildi. Albayrak, burs ve kredi rakamının en az 240 lira olacağını, bu konuda son kararı ise Başbakan Tayyip Erdoğan'ın vereceğini açıkladı. Erdoğan, arefe günü açıklanacağını duyurduğu 'vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması' çalışmasının içinde öğrenci kredileri de yer alacak. Yeni burs ve kredi alacak öğrenci bilgileri ay sonunda açıklanacak.

Albayrak, öğrenim ve katkı kredilerini zamanında ödeyemeyen öğrencilerin borçlarını da yeniden yapılandıracaklarını belirtti. Bu seneki düzenlemede ana paraya dokunmadan faiz borçlarının peşin veya taksitli ödemeye bağlı olarak değişecek oranlarda silineceğini kaydetti. Geçen seneki yeniden yapılandırmaya 289 bin kişinin başvurduğunu aktaran YURTKUR Genel Müdürü, 2009'daki faiz affına başvuramayan, başvurduğu halde borçlarını düzenli ödeyemeyenlerin de bu yılki düzenlemeye müracaat edebileceklerini bildirdi.

Geçen yılki yeniden yapılanmada 289 bin kişinin 579 milyon lirayı geçen borcunun gecikme zammı tutarı olan 96 milyon lirasının silindiğini vurgulayan Albayrak, böylece hem 482 milyon liralık YURTKUR alacağının geri dönüşünün sağlandığını hem de takipteki 289 bin borçluya borçlarını ödemede büyük bir kolaylık sağlandığını anlattı.

YURTKUR 1962 yılından 2002 yılı sonuna kadar 40 yılda 27 milyon lira tahsilat yaptı. Etkin çalışmalar neticesinde 2003 yılından bugüne kadar 2 milyar 528 milyon lira tahsilat gerçekleştirildi. Ayrıca üniversiteden mezun olduktan sonra bir iş bulamayan, 25 bini öğrenim kredisinden 18 bini de katkı kredisinden olmak üzere, 43 bin 537 borçlunun borçları ertelendi. Öğrenim kredisi isteyen tüm öğrencilere, katkı kredisi (harç) ise vakıf üniversiteleri ile ikinci öğretim dışındaki isteyen tüm öğrencilere veriliyor.

Zaman

YORUMLAR 13
  • abdulkadir sevim 13 yıl önce Şikayet Et
    nerde kaldı adalet. ben öğrenciyken babam 400tl asgari ücretle çalışıyordu ve evimiz kieraydı yanısıra kardeşimde okuyordu ama bana burs yerine kredi çıktı şimdide aman aman diye aksatmadan ödüyorum ama hiçbir mazereti oolmadan ödemeyenlere af geliyor oh ne ala...
    Cevapla
  • Y. Emre Ercan 13 yıl önce Şikayet Et
    çok iyi.. :). bayram öncesi çok iyi haber oldu yaa..
    Cevapla
  • karincayazilim 13 yıl önce Şikayet Et
    zamanında her şeye rağmen ödeyn insanlarımızın dediklerine de katılmamak. elde değil... Ama türkiye de bir tabu hala yıkılmadı. hiç bir başarı cesasız kalmıyor. İnsanlar zamanında her şeye rağmen ödüyor daha sonra ödemeyenlerle aynı keseye koyuluyor. orada haklılar ama 2. bir sorunda şu ödeyemeyen niye ödemiyor. Bu çok önemli işte. eğer gerçekten ödeme güçlüğü çekiyorsa niye burs verilmedi bu insanlara. O kadar insana burs verilemezdi ise bu insanlara af çıkarmak doğru bir uygulama olabilir. ama O halde zamanında borcunu ödeyenlerinde gönlünü almak gerekir. Zengin olur olmaz...
    Cevapla
  • mehmet coban 13 yıl önce Şikayet Et
    Yurt-Kur: üniversiteyi 2.öğretim programını kazanlara harc kredisi yok. Yurt-Kur, üniversiteyi 2.öğretim programından kazanmış fakir öğrencilere, katkı kredisi niçin vermemektedir?Şu anda TC üniversitelerinde 2. öğretimde okuyan 2 yıllık ve 4 yıllık toplam 446.500 öğrenci vardır (2009 rakamları).Bu yanlış bir uygulamadır.Bu öğrenciler ve 446.500 aile zor durumdadır.Devlet in 2.öğretim öğrencisi ile vakıf öğrencileri bir TUTULAMAZ, devletin yıllık harcı 2.000TL, vakıf üniversiteleri (özel) içinse ücret rakamı 20.000TL civarındadır. Yani zengin çocukları VAKIF ta okuyabilir
    Cevapla
  • ekrem atmaca 13 yıl önce Şikayet Et
    Adalet mi bu ?. Be ödemişsem suçum ne ? Tamam iyi bir uygulama ama,birgün gelir afa uğrar der bekler,biride borç borçdur der öder.Neticede halkda alışkanlık yapar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya'da çarpıcı anlar! İki komutan Rusya Devlet Başkanı Putin'i selamlamadı
Gözü dönmüş adam, kadına çocuğunun gözü önünde tekme tokat saldırdı!