İşte Öcalan'ın mesajındaki kritik sözler!

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamasında Abdullah Öcalan'ın 5 sayfalık mesajını BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan Türkçe ve Kürtçe okudu.

İşte Öcalan'ın mesajındaki kritik sözler!
İşte Öcalan'ın mesajındaki kritik sözler!
GİRİŞ 21.03.2013 14:10 GÜNCELLEME 21.03.2013 15:16
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Abdullah Öcalan'ın mesajında ön plana çıkan en önemli vurgu ''PKK'ya silahları bırakın, sınır dışına çıkın'' çağrısı oldu. Ancak mesajda PKK'nın ne zaman ve hangi yöntemle silah bırakılacağı konusu yoktu. 

Öcalan'ın dikkat çeken bir diğer mesajı da ''Hz Musa, Hz İsa ve Hz Muhammed'in mesajlarındaki hakikatler bugün yeni müjdelerle harekete geçiyor'' sözleri oldu.

KANDİL BUNU NASIL ANLAYACAK?

Öcalan'ın mesajını Hüseyin Yayman ve Murat Yetkin yorumladı: 

"Bir de Öcalan'ın söylemedikleri var, onlara bakmak lazım. "Savaş devam etsin" demiyor, "ayrılma bölünme olsun" demiyor. Bunların yerine halkların kardeşliği mesajı veriyor. Silahlar sussun diyor. Bu 20 yıllık gecikmeyle gelen bir değerlendirme. Metine baktığımızda bir sürpriz yok. Fırat'la Meriç'in kardeşliğinden, halkların kardeşliğinden söz ediyor. Demokratik siyasetin önünün açılmasını istiyor. Bunlar Türk halkının da beklediği çağrılar. Buradaki en büyük risk Kandil'in bunu nasıl anlayacağı, çünkü aynı mesaj anlaşılamayabiliyor." 

MURAT YETKİN: ERDOĞAN'I KELİME KELİME TEKRARLADI

Öcalan'ın Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'Artık silahlar sussun, fikirler konuşsun' sloganını kelime kelime tekrarlaması sürpriz olmadı, diye açıklama yapan Murat Yetkin şu yorumu yaptı: "Bu tekrar, kitlelere açık, kitleler üzerinden dolaylı diyalogun başlangıcı sayılmalıdır; İmralı'daki PKK liderinin Başbakanın en son Ak Parti Grup toplantısında yaptığı çağrıyı tekrarlamasını önemli sayıyorum."

İşte Öcalan'ın mesajında öne çıkan başlıklar:

HALAY VE HORON AKRABADIR

-Binlerce yıllık bu büyük medeniyeti farklı ırklarla dinlerle mezheplerle kardeşçe ve dostça birlikte yaşayan Kürtler için Dicle ve Fırat, Sakarya ve Meriç nehirlerinin kardeşidir. Halay ve delilo, horon ve zeybekle hısım akraba olur.

MİLYONLAR BARIŞ İSTİYOR

-Ortadoğu ve Ortaasya halkları artık uyanıyor. Kendine ve aslına dönüyor. Birbirine karşı kışkırtıcı ve köreltici savaşlara artık dur diyor. Nevruz ateşiyle yüreği tutuşan yüz binler milyonlar artık barış diyor, kardeşlik diyor, çözüm istiyor.

SİLAHLAR SUSSUZ FİKİRLER KONUŞSUN

-Artık silahlar sussun fikirler konuşsun noktasına geldik. Yoksayan inkar eden dışlayan modernist paradigma yerle bir oldu. Akan kan Kürt'üne, Türk'üne, Laz'ına, Çerkez'ine bakmadan bu coğrafyanın ta bağrına akıyor. Ben bu çağrıma kulak veren milyonların şahitliğine diyorum ki, artık yeni bir dönem başlıyor. Silah değil, siyaset öne çıkıyor.

İSLAM BAYRAĞI ALTINDAKİ KARDEŞLİK HUKUKU

-Saygıdeğer Türkiye halkı, bugün kadim Anadolu'yu Türkiye olarak yaşayan Türk halkı bilmeli ki, Kürtlerle bin yıla yakın İslam bayrağı altındaki ortak yaşamları, kardeşlik ve dayanışma hukukuna dayanmaktadır. Gerçek anlamında bu kardeşlik hukukunda, fetih inkar ret ve imha yoktur, olmamalıdır.

ÇANAKKALE RUHU YENİ DÖNEMİ AYDINLATIYOR

-Zaman çatışmanın, birbirlerini horlamanın değil, ittifakın, birlikteliğin ve helalleşmenin zamanıdır. Çanakkale'de omuz omuza şehit düşen Türkler ve Kürtler, 1920 Meclis'ini birlikte açmışlardır. Ortak geçmişimizin ortaya koyduğu gerçek, ortak geleceğimizi de birlikte kurmamız gerektiğidir. TBMM'nin kuruluşundaki ruh bugün de yeni dönemi aydınlatmaktadır.

MİSAK-I MİLLİ VURGUSU

-Tıpkı yakın tarihte Misak-ı Milli çerçevesinde, Türklerin ve Kürtlerin öncülüğünde gerçekleşen Kurtuluş Savaşı'nın derinleşmiş bir türevini yaşıyoruz. Tüm bu kesimleri eşitlikçi özgür ve demokratik ifade tarzının örgütlenmesini gerçekleştirmeye çağırıyorum.

PEYGAMBERLERİN MESAJINDAKİ MÜJDELER HAREKETE GEÇİRİYOR

-Zamanın ruhunu okuyamayanlar tarihin çöp sepetine giderler. Suyun akışına direnenler uçuruma sürüklenirler. Ortadoğu halkları kökleri üzerinden yeniden doğmak ve ayağa kalkmak istiyorlar. Bu Nevroz hepimize yeni bir müjdedir. Hz Musa, Hz İsa ve Hz Muhammed'in mesajlarındaki hakikatler bugün yeni müjdelerle harekete geçiyor. İnsanoğlu kaybettiklerini geri kazanmaya çalışıyor.

HALKLARIN KARDEŞLİĞİ

Selam olsun bu sürece büyük destek verenlere. Selam olsun halkların kardeşliğine. Yaşasın Nevruz, yaşasın halkarın kardeşliği.

YORUMLAR 28
  • PUTURGELI 11 yıl önce Şikayet Et
    hayir gorduklerimizde ser,ser gorduklerimizde hayir olabilir. zerreler adedince hayirli olmasini diliyorum...fakat buyuk israil planlari icin halk olarak tedbiri asla elden dusurmemeliyiz! vesselam
    Cevapla
  • Emre ARSLAN 11 yıl önce Şikayet Et
    İsmet yavuz... Şunu söyliyim Bu ülkede Kardeşlik Filan yok.. Ben devlete Vergi verip Vergi vermeyen biriyle neden kardeş olayım? Ben Doktorlara öğretmenlere saygı gösterirken doktorları öldürenlerle neden kardeş olayım? Bnm vergilerimle yapılan okulları yakan birisiyle neden kardeş olayım.? Ben bayrağım için canımı vermeye hazırken bayrağımı indirenle neden kardeş olayım.? En önemlisi Benim kardeşime Kurşun Sıkanla neden Kardeş olayım.?? Bunları hiç düşündünüz mü? Yook Düşünemessiniz Çünkü siz gerçek Türk değilsiniz Lafla Türk'sünüz..
    Cevapla
  • kazımm 11 yıl önce Şikayet Et
    kardeşlik ütopya değil bu ülkede.... insanları sadece kendi ırkımızdan olduğu için değil, aynı dine mensup, Aynı ALLAH'ın kulu olduğumuz için, aynı kitabı okuyup aynı Peygambere tabi olduğumuz için kardeş görseydik belki bugün bunlar yaşanmazdı. Video paylaşım sitelerinde en alakasız videoların altında bile Türk-Kürt çatışması yaşanıyo. ne içiyo bu insanlar? Müslümanın diyen her insan benim öz kardeşimdir, Allah kardeşlikle imtihan etmesin inşallah...
    Cevapla
  • kazımm 11 yıl önce Şikayet Et
    hala savaşırız asarız keseriz diyen arkadaşlara.... sizler olayı ülke menffati açısından düşünmüyorsunuz, olay sizin için kan davasından başka birşey değil. Aziz şehitlerimizin kutsal değerlerimiz için tekrar tekrar şehit olmak isteyebileceklerinden eminim. Şehidimizin kanını yerde bırakmayın, gidin öclerini alın dediğiniz zaman ne olmasını bekliyorsunuz, yeni şehitler gelmeyecek mi? öc için gönderdiğiniz mehmetçiklerin de öcünü almak için yenilerini göndereceksiniz... peki nereye kadar? ne zamana kadar akan kanın öcü alınacak? Biraz düşünmeye davet ediyorum sizleri,şehit haberlerinin artık biteceği düşüncesine 30 yıldır ne zaman ve ne kadar yaklaştık? Türk ve Kürt gençleri olarak aklınızla hareket edip artık tahriklere, oyunlara kapılmayalım diyeceğinize en ufak bir tahrikte yok kanımızı yerde komıycaz, dalıcaz- saldırıcaz- yok apo Kürtlere oyun oynadı vs.. böyle vatansever olunmaz, bu milletin gençleri bu vatana canlı lazım anlayın artık anlayın
    Cevapla
  • Sabit Kal 11 yıl önce Şikayet Et
    Öyle yorumcular varki, Öcalan ''vurun, kırın, yıkın, yakın, kesin, biçin'' deseydi, zevkten dört köşe olacaklardı.. Sanki 30 senedir Diyarbakır'da Türkiye bayrağı vardıda şimdi yok diye yakınıyorlar, yakınanlarda Kürtlerin Türkiye Bayrağını taşmaması ve hatta ondan nefret etmeleri için ellerinden geleni arkalarına bırakmayan Türkler değilmidir? Irkçı söylemleriyle, düşmanlıklarıyla, aşağılamalarıyla, inkarlarıyla Kürtleri Türkiye'yeye düşman edenlerin şimdi çıkıp '' bayrak nerde, hani nerde?'' diye feryad etmeleri saçmalıktan başka bir şey değil. Aman yorum/gölge yapmayın, başka ihsan istemez. Böylelerini şimdi ortaklıkta görünmemeleri bu millete yapacakları ne küçük iyiliktir. Bütün İslam Dünyasına hayırlı olsun. Diğer bölgelerde, diğer devletlerde müslüman barışması için dua edelim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi