TİKA'dan Makedonya'ya sağlık desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Makedonya'nın başkenti Üsküp'te yapılan Üsküp Çocuk Hastalıkları Kliniği Acil Merkezi törenle açıldı.

TİKA'dan Makedonya'ya sağlık desteği
TİKA'dan Makedonya'ya sağlık desteği
GİRİŞ 21.12.2013 20:40 GÜNCELLEME 21.12.2013 20:40

Üsküp Devlet Hastanesi Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Klinik Merkezi'ne bağlı olan Çocuk Hastalıkları Kliniği Acil Merkezi'nin açılış törenine, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve eşi Maya İvanova, Makedonya Sağlık Bakanı Nikola Todorov, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Ali Maskan, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer ve diğer davetliler katıldı.

Makedonya Cumhurbaşkanı'nın eşi Maya İvanova, burada yaptığı konuşmada, çocuk hastalıkları kliniğinin özellikle de acil durumlarda büyük bir yardım sunacağını belirterek, kendi himayesinde yapılan projenin başarıyla sonuçlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

TİKA'nın desteği olmadan projenin bu kadar kısa sürede ve kaliteli bir şekilde hayata geçirilemeyeceğine dikkat çeken İvanova, TİKA'nın tüm masrafları karşılayarak dünya standartlarında bir çocuk kliniğine sahip olmalarında yardımlarının büyük olduğunu söyledi. İvanova, kliniğin 600 metrekare alanda 60 gün süre içerisinde yapıldığına dikkati çekti.

TİKA Başkan Yarımcısı Mehmet Süreyya Er de Türkiye'nin Makedonya'yı anayasal ismiyle tanıyan ilk ülke olması ve bugüne dek verdiği destekleri hatırlatarak, "Makedonya'yla sınırımız yok ama biz Makedonya'yı komşu ülke olarak kabul ediyor ve çok seviyoruz" dedi. Balkanların özel öneme sahip olduuğnu, Makedonya'nın da Türkiye için ayrı bir önemi bulunduğunu belirten Er, "Bu çerçevede yaptığımız çalışmaların bir uzantısı olarak bugün yeni bir projenin açılışında bulunuyoruz. Cumhurbaşkanı makamlarınca davet edilen TİKA, kampanyaya katılmış ve projenin tamamını üstlenmiştir" diye konuştu.

Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Klinik Merkezi'nde tadilat çalışmaların da yapıldığına dikkat çeken Er, Üsküp'te hayata geçirilen projenin, Balkanlar'ın ilk çocuk hastalıkları kliniği acil mMerkezi olduğunu, çocuk kliniğinin son derece modern bir görünüme kavuştuğunu söyledi. Konuşmaların ardından klinik, hizmete açıldı. -

Balkanların ilk "çocuk hastalıkları acil merkezi" Törenin ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Ali Maskan, dost ve kardeş ülke Makedonya'da 2005 yılından itibaren projeler gerçekleştirdiklerini belirtti. Maskan, "Şu anda görmüş olduğunuz mekan ve diğer alanlar da dahil olmak üzere, bütün tadilatlar, tamiratlar ve yeni bölümlerin de inşaatıyla birlikte donanımları TİKA tarafından gerçekleştirildi. Bu, sadece Makedonya'da değil aynı zamanda Balkan ülkelerinde belki ilk çocuk hastalıkları kliniğidir. Bundan sonraki süreçte Makedonya'da inşallah çocuklar hasta olmazlar ama hasta olan çocukların en iyi şekilde tedavi edilmesi ve sağlıklarına kavuşması açısından büyük önem arz ettiğini düşündüğümüz bu önemli projeyi önemsiyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Büyükekşi'yi gönderecek imza sayısına ulaşıldı!
Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem! Her ay hesaplanacak