İskoç Ulusal Partisi'ne yeni lider

İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) yeni lideri Nicola Sturgeon oldu

İskoç Ulusal Partisi'ne yeni lider
İskoç Ulusal Partisi'ne yeni lider
GİRİŞ 14.11.2014 15:16 GÜNCELLEME 14.11.2014 15:16

İskoçya'da geçen ayki referandumdan Birleşik Krallık'ta kalma kararı çıkmasının ardından hem İskoç Ulusal Partisi (SNP) liderliğinden hem de bölgesel hükümetin başbakanlığından istifa edeceğini açıklayan Alex Salmond'ın yerine, partinin Genel Başkan Yardımcısı Nicola Sturgeon geçti.

SNP'nin başkanlığı için adaylığını koyan tek isim olan Sturgeon, görevi Salmond'dan İskoçya'nın Perth kentinde düzenlenen parti kongresinde devraldı. SNP'nin yeni lideri Sturgeon, yaptığı konuşmada, SNP yolculuğuna üyesi olarak 16 yaşında başladığını hatırlatarak partinin liderliği görevini yürütmenin kendisi için taşıdığı önemi dile getirdi.

Konuşmasında, İskoçya'nın bağımsızlığı ile gelecek yıl mayıs ayında Birleşik Krallık'ta düzenlenecek genel seçime değinen Sturgeon, şu ifadeleri kullandı:

"Bağımsız olacağımıza, şimdiye kadar olduğu gibi bugün de belki daha da güçlü bir şekilde inanıyorum. Ancak bu, sadece vatandaşlarımızın çoğunluğu referandumda bu yönde oy verdiği zaman gerçekleşecek. Westminister'da güçlü İskoç milletvekilleri istiyorum. Bunu tek bir gerekçe için istiyorum, sadece tek bir gerekçe. SNP güçlü olduğunda, İskoçya güçlü oluyor. Sesimiz duyulacak, çıkarlarımız korunacak".

SNP Genel Başkanı görevini alan Sturgeon'un, aynı zamanda İskoçya bölgesel hükümetinin de başbakanı olması bekleniyor. Halihazırda hükümette başbakan yardımcısı olarak görev yapan Sturgeon'un başbakan olması için parlamentonun onayı gerekiyor. İskoçya Parlamentosu Holyrood'un önümüzdeki hafta oylamaya gitmesi öngörülürken, Sturgeon'un seçilmesi halinde 44 yaşındaki siyasetçi İskoçya bölgesel hükümetinin 5. başbakanı olacak.

Öte yandan, 10 yıl boyunca SNP genel başkan yardımcılığı görevini yürüten Sturgeon'dan boşalan koltuğa ise partinin sözcülüğü görevini yürüten Stewart Hosie seçildi.

İskoçya'da Birleşik Krallık'tan bağımsızlık için 18 Eylül'de 32 bölgede yapılan referandumunda seçmenlerin yüzde 55'i "hayır", yüzde 45'i ise "evet" oyu kullanmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması