Ehliyet sınav (sonucu) sonuçları 24 Aralık 2014

MEB tarafından yapılan 13 Aralık MTSAS ehliyet sınavı sonuçları soru ve cevapları dün akşam meb.gov.tr adresi üzerinden açıklandı

Ehliyet sınav (sonucu) sonuçları 24 Aralık 2014
Ehliyet sınav (sonucu) sonuçları 24 Aralık 2014
GİRİŞ 24.12.2014 09:11 GÜNCELLEME 10.01.2015 09:28

Ehliyet Sınav Sonuçları

Ehliyet Sınav sonuçları, http://www.meb.gov.tr internet adresinden duyuruldu. Kursiyerler, bu adresten Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınav Sonuçları linkinin üzerine tıklayarak açılacak sayfadan, T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebilir.

13 Aralık Ehliyet Sınav Soruları ve Cevap Anahtarı 

13 ARALIK EHLİYET SINAV SONUÇLARI 

Ehliyet alacaklar dikkat: Son tarih 29 Mayıs

Emniyet yetkilileri, sertifikaların ehliyete dönüştürme süresinin 29 Mayıs 2015'te dolacağı uyarısında bulundu. Sürücü sertifikalarını ehliyete dönüştürmek isteyen vatandaşlar, trafik tescil şubelerine akın etti. Emniyet yetkilileri, ehliyet dönüştürme süresinin 29 Mayıs 2015 tarihinde dolacağı uyarısında bulundu.

Sürücü sertifikasını ehliyete dönüştürmek isteyen vatandaşlar, trafik tescil şubelerine gitti. Ankara Emniyet Müdürlüğüne girmek isteyen vatandaşlar, uzun kuyruk oluşturdu. Ankara Trafik Tescil Şube Müdürlüğü içerisinde de pek çok yere konuyla ilgili yazı asıldı, anonslar yapıldı.

Yoğunluk üzerine vatandaşlara bilgisayarlı randevu sisteminden hafta sonlarına da sıra verilmeye başlandı.

Emniyet yetkilileri, 2014 öncesinde sertifika sahibi olan vatandaşların sürücü belgesi için 29 Mayıs 2015′e kadar zamanları olduğunu bildirdi. Yetkililer, 2014 yılından itibaren alınan sertifikaların geçerlilik süresinin ise 2 yıl olduğunu kaydetti.

Ankara Emniyet Müdürlüğü de 2014 öncesi sertifikaların 29 Mayıs 2015′e kadar, 2014 ve sonrasında alınan sertifikaların da 2 yıl geçerlilik süresi olduğuna dair internet sitesinde duyuru yaptı.

Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz, daha önce yaptığı açıklamada, sürücü belgesi sertifikası alanlar için sürenin yılbaşında dolacağını söylemiş, ancak bu tarihi 29 Mayıs 2015 olarak düzeltmişti.

 

Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu (TUSEKON) Genel Başkanı İsmail Yılmaz, sürücü belgesi sertifikası alanlara, yılbaşına kadar sürücü belgesi almaları uyarısında bulundu. Belgenin alınmaması durumunda yeniden sınava girme zorunluluğuna dikkat çeken Yılmaz "1 milyon 725 bin kişinin sürücü belgesi tehlikede" dedi ve adayların mağdur olmamaları için sürücü belgelerini alması gerektiğini söyledi.

Yılmaz, ürkiye genelinde 3 bin 450 sürücü kursunun bulunduğu ve 40 bin sürücü eğitimcisinin olduğu konfederasyonun 2012 yılında kurulduğunu kaydetti.

Türkiye'nin her bölgesinde aynı heyecanla çalışmalara devam ettiklerini aktaran Yılmaz, "Üzerimize aldığımız sürücü eğitimi sorumluluğu ve bilinciyle hareket etmeye çalışıyoruz. Bu bizim için çok önemli, çünkü insan hayatını, can ve mal kaybını direkt ilgilendiren bir konuda eğitim yapıyoruz. Bu açıdan da bizlere önemli sorumluluklar düştüğü bilincindeyiz" diye konuştu.

Ehliyet sınavı artık yılda 6 kez yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığı, ehliyet sınavlarında değişiklik yaptı.  2015 yılı için hazırladığı 'Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı e-Kılavuzu'na göre, yılda 9 kez yapılan ehliyet sınavı sayısı 6'ya indirildi. 2015 yılının ilk ehliyet sınavı 10 Ocak 2015 Cumartesi günü yapılırken, yılın son sınavı ise 12 Aralık 2015 Cumartesi gerçekleştirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ÖDSGM) ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü '2015 Yılı Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı Kılavuzu' hazırladı. Sınav uygulamasıyla ilgili işlemler için Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne, başvuruyla ilgili işlemler ise bakanlık Bilgi İşlem Grup Başkanlığı'na yapılacak. Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursu (MTSK) Modülü ile ilgili işlemleriyle Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Trafik ve Sürücü Eğitimleri Grup Başkanlığı ilgilenecek.

2014 yılında yılda 9 kez yapılan motorlu taşıt sürücü kursiyerleri sınav sayısı bu yıl 6'ya indirildi. Kursiyer, en fazla 4 (dört) yazılı, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkına sahip. Teorik derslerin sınavlarında başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınavlarında dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler, istemesi hâlinde aynı kursta ilan edilen direksiyon eğitimi dersinin ücretini ödemek ve sertifika sınıfında belirtilen sayıda direksiyon eğitimi dersi almak kaydıyla dört dönem daha sınava girebilecek. Teorik derslerin sınavından dört dönem sonunda, direksiyon eğitimi dersi sınavında ise ikinci dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler, kayıt işlemlerini tamamlamak ve ücretlerini ödemek suretiyle kurslara yeniden kayıt yaptırabilecek.

Teorik sınavda 2014 yılında yapılan düzenlemelerde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Ehliyet sınav soru sayısında ve sınav süresinde 2014 yılındaki gibi uygulanacak. Bütün sertifikalar için soru sayısı 50 ve sınav süresi 60 dakika olarak belirlendi. Ehliyet sınavında trafik ve çevre dersinden 27, Araç Tekniği dersinden (Motor) 10'a ve ilk yardımda dersinden 13 soru sorulacak.

ENGELLİLER İÇİN SINAV SALONUNDA İŞARET DİLİ BİLEN ÖĞRETMEN BULUNACAK

Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan kursiyerler, motorlu taşıtlar sürücü kurs müdürlüklerine kayıt yaptıracak. Kayıt şartları şu şekilde sıralandı: "A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. (Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksek okul ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman Jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.) A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen 'sürücü olur' sağlık raporu almış olmak. 'Sabıka kaydının olmadığına dair' dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını ve nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğü'ne teslim etmek."

İşitme engelli kursiyerler için sınav salonunda görevlendirilecek öğretmenler öncelikle işaret dili bilen ve bakanlığa bağlı okul/kurumlarda görevli öğretmen personelden seçilecek. Yoksa il ve ilçede bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel arasından görevlendirme yapılacak. Ortopedik engeli olan kursiyerler sınav binalarının giriş katlarındaki salonlara yerleştirilecek. Engelli kursiyerin ihtiyacına göre salon düzeni ya da ek oturma düzeni hazırlatılacak.

SINAVA İTİRAZ İÇİN BANKAYA 10 LİRA YATIRILACAK

Sınav değerlendirmesinin güvenliği açısından kursiyerlerin cevap kâğıdı, iki adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulacak. Kursiyerlerin derslere göre sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilecek. Yanlış cevaplar dikkate alınmayacak. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden her bir ders için 100 puandan hesaplama yapılacak. Her ders için 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan kursiyer başarılı sayılacak. Merkezi sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahip olacak. Sınav sonuçları www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacak.

Ehliyet sınavı sorularına, ehliyet sınavı cevap anahtarına ve ehliyet sınavı sonuçlarına yapılacak olan itirazlar internetten yayımlanmasından itibaren en geç 10 (on) gün içinde dilekçeyle yapılabilecek. İtiraz dilekçeyle Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 06500-Teknikokullar/Ankara adresine yapılabilecek. Kursiyerler, sınav sonuçlarına ve sınav uygulamasına ilişkin itiraz başvurularını, T.C. Ziraat Bankası Başkent/Ankara şubesi, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Ankara Merkez şubesi ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. Küçükesat şubelerinden herhangi birine, "Kurumsal Tahsilât Programı" aracılığı ile 10 TL (On TL KDV Dahil) itiraz ücreti yatıracak. Alınan banka dekontu ve sınav adının yazılı olduğu dilekçe ile birlikte yapılacak. Faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacak.

2015 EHLİYET SINAVI TARİHLERİ VE EHLİYET SINAVLARI TAKVİMİ

Milli Eğitim Bakanlığı sürücü adaylarının merakla beklediği 2015 ehliyet sınavı takvimini ilan etti. MEB'in duyurusuna göre yıl içinde 6 ehliyet sınavı (MTSKS) yapılacak. Ehliyet sınavı sonuçları ise sınav yapıldığı tarihten 10 gün sonra açıklanacak. Ehliyet sınavı takvimine göre 2015'in ilk sınavı 10 Ocak'ta yapılacak.

2015-MTSKS-1 Ehliyet Sınavı = 10 Ocak 2015 Cumartesi

2015-MTSKS-2 Ehliyet Sınavı = 21 Mart 2015 Cumartesi

2015-MTSKS-3 Ehliyet Sınavı = 27 Haziran 2015 Cumartesi

2015-MTSKS-4 Ehliyet Sınavı = 22 Ağustos 2015 Cumartesi

2015-MTSKS-5 Ehliyet Sınavı = 10 Ekim 2015 Cumartesi

2015-MTSKS-6 Ehliyet Sınavı = 12 Aralık 2015 Cumartesi

Ehliyet ile ilgili önemli değişiklik

Milli Eğitim Bakanlığı'nın sürücü kurslarına gönderdiği yazıda, yeni bir Karayolları Trafik Yönetmeliği hazırlandığı ve taslakta otomatik vites araç kullanan sürücülere B1 sınıfı ehliyet verileceği belirtildi.

-Otomatik vites kullananlara ayrı ehliyet

-1997 öncesi ilkokul mezunlarına ehliyet hakkı

-Ehliyet çeşidi artıyor

-Ehliyetlere süre kısıtmalası geliyor.

Ak Parti milletvekillerinin Nisan 2012'de Meclis Başkanlığı'na sunduğu ve Trafik Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifinde, otomatik vitesli araçlar için özel ehliyet verilmesi, ilköğretimin 8 yıl olmasından önce (18 Ağustos 1997) ilkokul diploması alanlara da ehliyet sahibi olma hakkı tanınması gibi düzenlemeler yapılması öngörüldü. Bu teklifin ardından sürücü ehliyetleri ile ilgili yeni düzenlemeler de tartışılmaya başlandı.

ADAY SÜRÜCÜYE 'K SINIFI'

Milli Eğitim Bakanlığı'nın sürücü kurslarına gönderdiği bir yazı ehliyetle ilgili yeni düzenleme için altyapı hazırlığını gündeme getirdi. Yazıda sürücülerin AB ülkelerinde sıkıntı yaşamaması için yapılacak değişiklikle ehliyet çeşidinin 9'dan 17'ye çıkacağı bildirildi. Yeni yönetmeliğin henüz yayınlanmadığı vurgulanan yazıda, taslak hakkında bilgi de yer aldı. Buna göre ehliyetler ömür boyu değil, sınıflarına göre 5 ya da 10 yıl geçerli olacak. Sadece otomatik araç kullanan sürücülere B1, aday sürücülere ise K sınıfı ehliyet verilecek.

5 VE 10 YIL GEÇERLİ OLACAK EHLİYET SINIFLARI

Buna göre yeni sürücü belgeleri; A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, M, F, G ve K sınıfından oluşacak. A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetler 5 yıl geçerli olacak. 

EHLİYET İÇİN GEREKLİ BELGELER

Diploma Fotokopisi (Aslı veya Noter tastkli) veya Öğrencilerden 2 adet öğrenci belgesi asıl olacak

Nüfus Cüzdan Fotokopisi

7 Adet Fotoğraf

Savcılıktan Temiz Kağıdı

( Adliyeden Ehliyet için olacak veya Beyan Dilekçesi e-devlet sitesinden de alabilirsiniz)

Sağlık Raporu (Tek tabibten veya hastaneden sürücü olur raporu Aile hekimleri ücretsiz veriyor)

Evli Bayanlardan Evlilik Cüzdanı Fotokopisi

Kan Gurubu Kartı

Ehliyeti Olup Büyütmek İsteyenler

(Ayrıca Yukarıdakilere ek olarak)

Sürücü Belgesi Fotokopisi

Yeni ehliyet alma süresi 6 ay uzatıldı

29 Mayıs 2013 tarihinden önce alınmış sürücü sertifikalarının yenileme süresi 29 Mayıs 2015'e kadar uzatıldı.

Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu (TUSEKON) Genel Başkanı İsmail Yılmaz, sürücü sertifikalarının yenilenme süresiyle ilgili açıklamada bulundu. Yılmaz, sürücü kurslarına giderek sertifika almaya hak kazanan ancak bunu sürücü belgesine dönüştürmeyenler için tanınan 2 yıllık sürenin 29 Mayıs’ta sona erdiğini belirtti.

29 MAYIS 2015'E KADAR ALINMALI

İsmail Yılmaz, "29 Mayıs 2013'ten önce alınmış sürücü sertifikalarının 29 Mayıs 2015'e kadar sürücü belgesine dönüştürülmesi gerekiyor" dedi. Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nin, 29 Mayıs 2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yılmaz, şunları söyledi;

"SERTİFİKALARIN GEÇERLİLİĞİ SONA ERER"

"İlgili yönetmelikte, 'Sürücü sertifikasının sürücü belgesine dönüştürülmesi süresi en çok iki yıldır. Süresi içerisinde sınıfına uygun sürücü belgesi ile değiştirilmeyen sertifikaların geçerliliği sona erer. Sertifikalar sürücü belgesiyle değiştirilmedikçe karayolunda araç kullanama yetkisi vermez' denilmektedir. Geçici 2’nci maddede ise 'Bu yönetmeliğin yayımı tarihinden önce, düzenlenmiş olan sürücü sertifikaları bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde sürücü belgesine dönüştürülür. Süresi içerisinde sınıfına uyan sürücü belgesi ile değiştirilmeyen sertifikaların geçerliliği sona erer' ifadesi yer alıyor."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
Yerel seçim; Panorama; Son durum