E-Okul VBS Yazılı Sınav Sonuçları Karne Notu Öğren

E-Okul Veli Bilgilendirme yönetim bilgi sistemi 2.dönemin bitmesine sayılı günler kaldı. E Okul VBS veli Bilgilendirme sistemi giriş ekranı

E-Okul VBS Yazılı Sınav Sonuçları Karne Notu Öğren
E-Okul VBS Yazılı Sınav Sonuçları Karne Notu Öğren
GİRİŞ 19.06.2015 08:57 GÜNCELLEME 19.06.2015 08:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi yine en yoğun günlerini yaşamaya başladı. 2014-2015 2. yarı yazılı ve performans notları ile devamsızlık bilgilerini öğrenmek isteyen öğrenci ve veliler sisteme akın etti. İşte E-Okul veli bilgilendirme sistemine giriş ve VBS hakkında detaylı bilgiler burada. Ayrıca TEOG gibi sınav sonuçlarını da öğrenme imkanınız oluyor. İşte E Okul ile ilgili tüm detaylar haberimizde... E okul veli bilgilendirme ve yönetim bilgi sistemleri öğretmen, öğrenci ve velilerin işlemlerinde oldukça kolaylık sağlayan uygulamalar haline gelmiştir.

E OKUL YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ

E OKUL VELİ BİLGİLENDİRME SİSTEMİ 

E OKUL HABERLERİ 

E-Okul Ortalama Hesaplama

iOS ve Android platformunda bulunan E-Okul Ortalama Hesaplama uygulaması ile takdir veya teşekkür alıp almayacağınızı kolayca öğrenebilirsiniz. Uygulamaya 2. Dönemde almış olduğunuz ders notlarını girerek hangi başarı belgesini alacağınızı görebilir, ailenizi şimdiden sevindirebilir ve karne hediyesi isteyebilirsiniz.

E-OKUL'DA HANGİ İŞLEMLER YAPILABİLİR?

e-okul sisteminde öğrenci kaydı, nakil işlemleri, not girişleri, devamsızlık işlemleri, sınav bilgileri, merkezî olarak yapılacak sınavların (TEOG, DPY-B vb.) başvuru ve tercih işlemleri, belge işlemleri (takdir, teşekkür, onur vb.), haftalık ders programı girişleri, alınan belgeler, e-karne, şube yazılı ortalamaları, duyurular ve birçok modül üzerinden bilgi girişleri T.C. Milli Eğitim Bakanlığı sunucularına girilmektedir.

E-okul modülünün haricinde, velilerin öğrencilerin okul durumlarının takibi için açılmış olan e-okul Veli Bilgilendirme Sistemi (e-okul VBS) bulunmaktadır. Bu sistemde ise öğrencinin devamsızlıkları, ders programı, davranış notları, sınav tarihleri, okul tarafından yapılan duyurular, merkezî sınavların giriş belgeleri veya tercih sonuçları bu sistem üzerinden Türkiye Cumhuriyeti (TC) Kimlik Numarası ve okul numarası girildikden sonra birkaç güvenlik sorusuna cevap verilerek takip edilebilmektedir.

E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?

E-Okul veli bilgilendirme sistemine girdiğinizde karşınıza ilk olarak bir sayfa gelecektir. Bu sayfada ilk olarak resimde verilen sayıları doğru bir şekilde kodlamanız gerekmektedir. Daha sonra öğrenci TC kimlik numarasını girmelisiniz. Son olarak da öğrenci okul numarasını girdikten sonra tamam butonuna tıklamanız gerekir. Daha sonra açılmış olan sayfadan öğrenci fotoğrafı ile birlikte bazı bilgileri girerek E-Okul veli bilgilendirme sistemine giriş yapabilirsiniz. E-Okul veli bilgilendirme sistemine giriş yaptıktan sonra öğrencinin okulla ilgili tüm bilgilerine ulaşabilir okul ve öğrenci ile ilgili tüm gelişmeleri takip altına alabilirsiniz.

E-Okul Veli Bilgilendirme Sisteminde Karşılaşılan Bazı Sorunlar

E-Okul veli bilgilendirme sistemi her ne kadar bu alandaki işlemlerimizi kolaylaştırsa da bazı sorunlarla karşılaşılabilmektedir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde karşılaşılan bu sorunlardan bazıları öğrenci listelerinin tam olarak girilememesinden kaynaklanmaktadır. Bu sorun not girişleri yapılmadan düzeltilmelidir. Aksi takdirde öğrenciyi sisteme ekleme şansı kalmayacaktır. E-Okul sistemine öğrencinin aldığı notlar girilemeyecektir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde sınıfı yanlış girilmiş öğrenci ise not giriş işlemleri başladıktan sonra sınıfı düzeltilemeyecek ve karne alamayacaktır. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde okulların çoğu öğrenciyi sisteme işlemekte ancak öğrenciye ait genel bilgiler ve veli bilgileri gibi bilgileri girmemektedir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminin düzenli bir şekilde çalışabilmesi için öğrenciye ait bilgilerin eksiksiz olarak girilmesi gerekmektedir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde öğrenciye ait bilgilerin yanlış girilmesi büyük sıkıntılara yol açabilmektedir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde Milli Eğitim Bakanlığının genelgelerde vermiş olduğu günlük bilgilerin (devamsızlık vb.) her gün girilmesi gerektiği talimatı oldukça önem taşımaktadır. E-Okul veli bilgilendirme sisteminin düzenli çalışabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığının göstermiş olduğu genelgelere uyulması gerekmektedir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde karşılaşılan bu sorunlar sisteme girilen yanlış bilgi veya eksik bilgilerden kaynaklanmaktadır. E-Okul veli bilgilendirme sistemi, bilgiler doğru girildiğinde aksamadan çalışan bir uygulamadır.

e-Okul Nedir?

e-Okul Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2007 yılının Ocak ayında kullanıma açılmış olan bir okul yönetim bilgi sistemi yazılımıdır. Bir öğrencinin okula kaydından başlayıp, mezuniyetine kadar olan tüm süreci içerir.

E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemindeki Bölümler

E-Okul veli bilgilendirme sisteminde sol tarafta öğrenci bilgileri sekmesi yer almaktadır. Bu sekmeden öğrenciyle alakalı aradığınız bütün bilgilere ulaşabilirsiniz. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde öğrenci bilgileri kısmında ilk olarak ‘’Duyurular’’ sekmesi yer almaktadır. Duyurular sekmesinden okulla alakalı veya öğrencileri ilgilendiren bazı duyurulara ulaşabilmektesiniz. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde ikinci sekmede ise ‘’Not Bilgisi’’ bulunmaktadır. E-Okul veli bilgilendirme sisteminin neredeyse kuruluş amacını taşıyan bu sekmede ise öğrencinin her bir dönemine ait sınav notları yer almaktadır. Sınav notları haricinde öğretmenlerin verdiği sözlü notları, proje veya ödev notları da bulunmaktadır. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde diğer bir sekmede ise ‘’Haftalık Ders Programı’’ bilgisi sunulmaktadır. Bu sekmede öğrencinin okulda gireceği derslerin saati ve sıraları verilmektedir. Ayrıca bu derslere giren öğretmenlerin de isimleri bulunmaktadır. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde bir sonraki sekmede ise ‘’Sınav Tarihleri’’ yer almaktadır. Bu sekmede ise öğrencinin gireceği sınavların tarihleri yer almaktadır. E-Okul veli bilgilendirme sistemi önceki dağınık olan bu tarihler, notlar ve program E-Okul veli bilgilendirme sistemi ile düzene girmiştir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde diğer bir sekme ise ‘’Aldığı Belgeler’’ sekmesidir. Bu sekmede öğrencinin dönem sonlarında aldığı belgeler girilmiştir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminin bir kolaylığı da ‘’Yıl Sonu Notları’’ sekmesinde karşımıza çıkmaktadır. Bu sekmede öğrencinin yıl sonundaki not ortalamaları bulunmaktadır. E-Okul veli bilgilendirme sisteminin bir diğer sekmesinde ise öğrencinin ‘’Ortalama Yükseltme Puanları’’ vardır. Bu sekmede öğrencinin kaldığı derslere ait girdiği sınavda aldığı notları veya yükseltmek istediği dersin sınavında aldığı notu görebilmekteyiz. Ayrıca bu bilgilerin dışında öğrencinin bu derslerden geçtiğini veya kaldığını da öğrenebilmekteyiz. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde alt tarafta bulunan ‘’e-KARNE’’ sekmesinden öğrencinizin tam anlamıyla karnesine ulaşabilmektesiniz. E-Okul veli bilgilendirme sisteminin sunduğu bir diğer kolaylık ise ‘’Seçmeli Ders Seçim İşlemleri’’ sekmesinde karşımıza çıkmaktadır. Bu sekmede öğrenciler, seçmek istediği dersi kolaylıkla internet üzerinden online olarak seçebilmektedirler. Seçmeli derslerin internet üzerinden seçilebilmesi öğrenciler açısından büyük bir avantajdır.

E-Okul Yönetim Bilgi Sistemi

Bu sistemden sadece öğretmen ve öğrenciler faydalanabilmektedir. Veli ve öğrencilerin girmesi mümkün değildir. Bu uygulama ile yöneticiler; öğrenci nakil işlemleri, yeni kayıt işlemleri, kayıt yenileme işlemleri ve kayıt silme işlemlerini çok kolaylıkla yapabilmektedir.

E-Okul Tasarımı Yenilendi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) e-okul veli bilgilendirme sistemi ve e-okul yönetim bilgi sistemi tasarımı değişti. Daha önce e-okul sisteminde yaşanan sorunlar artık daha az yaşanacak. Sisteme daha önce farklı tarayıcılardan girmek imkansızdı. Ancak yeni tasarımda bu sorun aşılmış. Peki e-okul sisteminde neler değişti?

 -Artık farklı tarayıcılardan sisteme sorunsuzca giriş yapabilirsiniz
– Tasarım gözü yormayan ve sade bir hale getirildi.
– Eski tasarımda yer alan büyük boyutlu ve geç yüklenen grafik dosyaları yerini daha hızlı olanlarına bıraktı.
– E-okul mobil girişi daha önce sorunlu idi, ancak şu an tam manasıyla sisteme mobil uygulamalardan tam anlamıyla girmek mümkün
– E-okul IOS ve Android uygulamaları geliştirildi.
– Artık e-okul giriş sayfasında , sizi ilgilendiren haber ve duyuruları da görebileceksiniz.
– Tüm tarayıcı sorunları giderilmiş, mobil erişim tam anlamıyla sağlanmıştır.

TEOG SINAVI NEDİR?

TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı) Nedir? sorusunu cevabı Milli eğitim Bakanlığı resmi sitesi www.mebk12.meb.gov.tr adresinde şöyle aktarılıyor:
TEOG, temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liselere yerleşeceksin. 6 temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) öğretmeninin sene içerisinde düzenlediği sınavlardan biri merkezi olacak. 3 sınavı olan derslerin 2. sınavı, 2 sınavı olan derslerin 1. sınavı merkezi olarak gerçekleşecek. Bu sınavlardan aldığın sonuçlar doğrultusunda ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanın hesaplanacak. 6, 7 ve 8. sınıflarda 1. ve 2. dönem sonunda girdiğin bütün sınavlar baz alınarak yıl sonu başarı puanların hesaplanacak ve bu puan senin liseye yerleşme puanını etkileyecek. Sınavlara kendi okulunda gireceksin ve sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak. Yanlışların doğrularını etkilemeyecek. Yeni sistemin kavramlarını inceleyecek olursak: Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP): Bu tanıdık olduğun bir kavram. Sene içerisinde girdiğin sınav (yazılı – test) puanların esas alınarak hesaplanır. Her sınavdan aldığın puan o dersin ders saati ile çarpılır. Senin gözünde 85 de 95 de 5 olarak görünürken bu hesaplamaya göre 95 daha öndedir. Bilgi eksiklerini kapatmak için Dersanem´in fırsatlarından faydalanmalısın. Ağırlıklandırılmış Merkezi Sınav Puanı: 6 temel dersten girdiğin merkezi sınavların ağırlık katsayılarına göre oluşturulur. YBP mantığıyla aldığın her fazla puanın önemi büyüktür. Yerleştirmeye Esas Puan: 6, 7 ve 8. sınıfta aldığın yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının %30´u alınır ve 8. Sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının %70´i ile toplanır. Bu toplam senin liselere yerleşeceğin puanı verir. Sonuç olarak hem okul hem dershane öğretmenini iyi bir şekilde dinlemen gerekiyor. Sınav sistemleri değişse de altın kural değişmiyor: Sıkı ve verimli çalışmak.

TEOG'a formül

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, bu yıl TEOG yerleştirmelerinde yaşanan krizi çözmek için özel okullara yeni bir formül uygulamayı düşündüklerini söyledi, “Özel okullara erken kayıt sistemi getirip, bu tarihi sınırlayacağız. Bir özel okula kayıt yaptıran öğrenci devlete ancak nakille geçebilecek. Kayıt yaptırdığı sistemde görüldüğü için devlet okulunu tercih edemeyecek” dedi.

Geçen yıl hem özel hem de devlet okullarına aynı anda kayıt yaptırıldığı için sürekli kontenjanların dolup boşaldığını belirten Tekin, yeni formülü şöyle açıkladı:

“TEOG sonuçları açıklandıktan sonra, öğrencilerin yerleştirme puanları belli olduğu ilk hafta, özel okulların kayıt takvimi başlatılacak. Bu süre en fazla 1 hafta olacak. Temmuzun ilk haftasında sonuçları ilan edip, aynı haftada özel okullara kayıt için süre verilecek. Bu sürede hem özel okullar hem de açık liseye gitmek isteyenler tercih edecekleri okullara kayıt yaptıracak. Kaydını yapan öğrenciler, devlet okullarının listesinden çıkacak. Bu nedenle veliler iyice düşünüp, gideceği okula kesin karar verip, kaydını buna göre yapacak. Bu formüle göre, özel okula kesin kayıt yaptıran öğrencinin adı e-okul sisteminde görülecek. Böylece öğrenci devlet okuluna otomatik olarak yerleştirilemeyecek. Sisteme göre çocuğunun özel okula gitmesine karar veren veliler kaydını yaptırınca, devlet okulları listesinde ismi olmayacak. Özel okula kayıt yaptıran öğrencinin devlete geçişi ancak nakil yoluyla olacak. Nakilde de puan üstünlüğüne göre öğrenci yerleştirilecek. Bu yıl olduğu gibi önümüzdeki yıl da okullardaki boş kontenjanlara öğrenciler okulun taban puanı dikkate alınmadan puan üstünlüğüne göre yerleştirilmeye devam edecek.

TEOG EBA sınav sonuçları sorgulama

TEOG EBA sınav sonuçları sorgulama 09.06.2015. TEOG sınav sonuçları açıklandı. MEB www.meb.gov.tr üzerinden yaptığı ilan ile TEOG öğrencilerinin çilesi sona erdi. Günlerdir gözü kulağı TEOG'da olan öğrencilerin beklediği sonuçlar kamuyoyuyla paylaşıldı.TEOG sınav sonuçları için heyecanlı bekleyiş sona erdi. MEB'den gelen son bilgiye göre TEOG sınav sonuçları açıklandı. Peki TEOG sınav sonuçları sonrası yerleştirme ve nakil işlemleri nasıl yapılacak? İşte TEOG sonuçları ve yerleştirmelerle ilgili son bilgiler..

TEOG SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

Tercihlere esas kontenjan tabloları ile 8. sınıf Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) 24 Haziran´da ilan edilecek. TEOG kapsamında yapılan merkezi sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanan özel okulların kayıt işlemleri ise 24 Haziran-5 Temmuz´da tamamlanacak. Güzel sanatlar lisesi ve spor liselerine öğrenci kayıtları da 10 Temmuz´da yapılacak.

YERLEŞTİRME SONUÇLARI 14 AĞUSTOS'TA

Öğrencilerin liselere yerleştirme işlemleri için 6-16 Temmuz´da saat 13.00´e kadar tercihler alınacak.

Yerleştirme sonuçları, 14 Ağustos´ta ilan edilecek. Yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları, 3 dönem halinde yapılacak. Buna göre, ilk nakil başvuruları, 17-21 Ağustos´ta yapılacak ve sonuçları 24 Ağustos´ta açıklanacak. Nakil tercihlerinde 2. dönem başvuruları ise 24-28 Ağustos´ta yapılacak ve sonuçlar 31 Ağustos´ta duyurulacak. 3. dönem yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları da 31 Ağustos-4 Eylül´de yapılacak ve sonuçlar 7 Eylül´de açıklanacak.

Öte yandan, il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları 7-10 Eylül´de alınacak ve sonuçları da 11 Eylül´de ilan edilecek.

NAKİL İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

Yerleştirmeye esas nakil işlemleri sırasında, tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil isteğinde bulunabilecek.

Yerleştirmeye esas nakil işlemi sonucu okul değiştiren güzel sanatlar ve spor lisesi öğrencileri, bu okuldaki hakkından vazgeçmiş sayılacak. Yerleştirmeye esas nakil başvurusunda, 3 tercih alınabilecek. Her okul için boş kontenjan şartı aranmaksızın tercih yapılabilecek. Yerleştirmeye esas nakillerde, il veya ilçe sınırlaması bulunmayacak. Yerleştirmeye esas nakillere isteyen öğrenciler başvuru yapabilecek.

Velinin isteği halinde yerleştirmeye esas nakil için alınacak 3 tercih, üç nakil yerleştirmesi dönemi için geçerli olabilecek.

Açık ortaöğretim kurumuna yerleştirilen öğrenciler için 7-10 Eylül´de, istemeleri halinde il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları alınarak, 11 Eylül´de nakil yerleştirmesi yapılabilecek. Bu işlemin ardından yerleştirme işlemi tamamlanacak ve 14 Eylül´de eğitim öğretime başlanacak.

TEOG SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN (EBA)

2015 TEOG SINAV SONUÇLARI (MEB)

E-OKUL VELİ BİLGİLENDİRME SİSTEMİ

TÜRKÇE SORU VE CEVAPLARI 

MATEMATİK SORU VE CEVAPLARI

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORU VE CEVAPLARI

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ (MUSEVİLİK) SORU VE CEVAPLARI

FEN BİLGİSİ VE TEKNOLOJİ SORU VE CEVAPLARI 

T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK SORU VE CEVAPLARI

ALMANCA SORU VE CEVAPLARI

FRANSIZCA SORU VE CEVAPLARI

İNGİLİZCE SORU VE CEVAPLARI

İTALYANCA SORU VE CEVAPLARI

YERLEŞEMEYENLER NAKİL BEKLEYECEK:

Öğrenci 25 tercihinden birine yerleşemezse sistem tarafından otomatik olarak açık liseye kaydedilecek. Ancak bu öğrenciler Bakanlığın belirleyeceği tarihlerde boş kontenjanlara nakil yapabilecek.

EBA'da neler var?

MEB'in eğitim bilişim ağı EBA'da farklı içeriklerle hazırlanmış 150 binin üzerinden dijital eğitim içeriği bulunuyor. Bakanlık, EBA portal üzerinden merkezi ortak sınavlara girecek 8’inci sınıf öğrencileri için 6 dersten hazırladığı ders videolarını bir süre önce yayınlamaya başlamıştı. Portala, cep telefonlarından, tabletlerden ya da tüm bilgisayarlardan ulaşılabiliyor. Her kademede öğrencinin videolu ders içeriklerine ulaşabildiği EBA portalının 2 milyonun üzerinde kayıtlı kullanıcısı bulunuyor.

İlk dönem sınavları 26-27 Kasım'da, mazeret sınavı 13-14 Aralık´ta yapılan TEOG için öğrenciler Perşembe ve Cuma günleri ter dökecek. İkinci dönem mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015´te yapılacak.

Tek sınavlı sistem yerine merkezi ortak sınavları esas alan MEB, Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden yaptığı sınavlar ile TEOG sistemine göre öğrencileri liselere yerleştiriyor.

eba.gov.tr GİRİŞ NASIL YAPILIR?

MEB ilk oturumu dün yapılan TEOG ikinci dönem ortak sınavının, soru ve cevaplarıyla ilgili yeni bir uygulamaya imza attı.
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) ile Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü arasında yapılan işbirliğiyle, 30 Nisan'da gerçekleştirilecek son oturumun hemen ardından, soru ve cevaplar, hem yazılı hem de ders öğretmenlerinin anlatımıyla videolu olarak EBA portalın web adresi "www.eba.gov.tr" üzerinden yayınlanacak.


TERCİH SAYISI 25'E ÇIKTI:

Geçen yıl 15 olan tercih sayıları bu yıl 25'e çıkarıldı. Öğrenci velisi, okulların genel ve özel başvuru şartlarına dikkat ederek, istek sırasına göre farklı il ve ilçelerdeki okullar da dhil olmak üzere okul türlerine göre aynı veya karışık olarak 25 okul tercihi yapabilecek.

TEK LİSTE OLACAK:

A ve B grubu listeleri kalktı. Öğrencilerin, artık okul türüne göre herhangi bir şey yapmaları gerekmiyor, 25 tercihinden birini seçecek.

ÖZEL OKUL KAYITLARI ERKENE ÇEKİLDİ:

Özel okul kayıtları önceden yapılacak. Böylece özel okula gitmek isteyen öğrenciler havuzdan çıkacak. Bakanlığın tercih işlemleri ekranında öğrencilerin karşısına 'Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım' ve 'Tercih yapmak istiyorum' butonları çıkacak. Özel okula kesin kayıt yaptıran öğrenciler, 'Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım' butonunu seçecek. Bu durumda tercih yapmaları gerekmeyecek. Ancak tercihler sonucunda yapılacak yerleştirmelerde istediği bir Anadolu lisesinde boş kontenjan olursa ve puanı okulun taban puanına yakın ise isteyen öğrenci nakil döneminde bu devlet okuluna başvurabilecek.

MATEMATİK GEOMETRİ AĞIRLIKLI OLACAK

Uzmanlar, TEOG 'da matematik sorularında MEB'in belirttiği kriterlerin dışında bir durumla karşılaşmayı beklemiyor. MEB'in eğitim öğretim dönemi başında yayımladığı konu sıralamasına uygun olacak şekilde, yoğun olarak geometri konularını içeren bir sınavla karşılaşabilirsiniz. Üçgenlerin Temel Elemanları, "Üçgenlerin Eşlik ve Benzerliği, Pisagor Bağıntısı, ve Trigonometri konularının geçtiğimiz yıl olduğu gibi sınavın yaklaşık yüzde 50'lik kısmını oluşturması söz konusu. Denklem Sistemleri, Kombinasyon, Olasılık, Sayı Dizileri, Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlik konularının ise sınavın yaklaşık yüzde 35'lik bölümünü oluşturması bekleniyor. Geçen yıl 2'inci TEOG 'da karşılaşmamıza rağmen bu sınavda günlük hayatla ilişkilendirilmiş bir Standart Sapma sorusunun sınavda yer alması kuvvetle muhtemel. Yine geçtiğimiz TEOG sınavlarında olduğu gibi soruların yalın, anlaşılır, çeldiricilerden uzak olması bekleniyor.

ŞAMPİYONLARIN SINAV STRATEJİLERİ

TEOG 1'inci dönem sınavlarında dereceye giren Kadıköy doğa koleji 8'inci sınıf öğrencisi Ece Akman, dersi derste dinleyerek ve düzenli tekrarlar yaparak başarılı olduğunu söyledi. Akman sınava nasıl hazırlandığını şöyle anlattı: "Bu süreç tabi ki kolay olmadı. Fakat çalışan herkes bunun karşılığını aldı. Öğretmenlerimiz bize her zaman bu seneki sabrımız ve fedakarlığımız ile her şeyin daha iyi olacağını söylediler. Haklı da çıktılar. Sınav sonuçlarımızı görünce yaptığımız her şeye değdiğini gördük. Pes etmedik. Sonuç olarak hem bizim hem de öğretmenlerimizin emeğine değdi. Dersi derste dinlemek ve düzenli tekrar yapmak ve sabır, emek, çaba ve okul ile işbirliğimiz beni başarıya götürdü"

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemine göre Merkezi ortak sınavlara 6 ve 7.sınıflar girecek mi?

Merkezi ortak sınavlar, 2013-2014 eğitim öğretim yılında sadece 8.sınıfta uygulanacaktır. Uygulanacak olan merkezi ortak sınavların, ilerleyen yıllarda da bu şekilde devam edeceği öngörülüyor olmakla birlikte -özellikle FATİH projesi tüm bileşenleriyle hayata geçtiğinde- gerekli güncellemeler yapılabilecektir.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemine göre merkezi ortak sınavlar hangi derslerden yapılacak?

Merkezi ortak sınavlar 2013-2014 eğitim öğretim yılı için Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenmiş "temel dersler" olan Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, T.C. İnkılp Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlk Bilgisi derslerinden yapılacaktır.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemine göre Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan öğrenciler de bu dersin sınavına girecekler mi?

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Talim ve Terbiye Kurulunun belirlediği temel dersler arasında bulunmakla beraber, Anayasada da zorunlu ders olarak yer almaktadır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almayan öğrencilerin sayısı çok olmamakla birlikte (2012-2013 eğitim öğretim döneminde Din Kültürü ve Ahlk Bilgisi dersini almayan öğrencilerin sayısı 376'dır.) bu dersi almayan öğrenciler Din Kültürü ve Ahlk Bilgisi dersinden merkezi değerlendirmede muaf olacaktır. Bu öğrencilerin yerleştirmeye esas olacak puanı üzerinde 5 temel dersin etkisi olacaktır. Ayrıca bu durum diğer öğrencilerimiz açısından bir sorun teşkil etmeyecektir.

2015 TEOG taslak kılavuzundaki yenilikler

- Özel okul kayıtları e-okul sistemine alındı ve daha erken bir tarihe çekildi. Buna göre özel okullara 24 Haziran10 Temmuz arasında kesin kayıt yapılacak. Bu tarihler arasında özel okullardan birine kayıt yaptıran öğrenci devlet liseleri için tercih yapamayacak.

- Devlet liselerine yerleştirme işlemleri için tercih başvuruları 6-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

- Öğrencilerin hangi okula kayıt yaptıracağı14 Ağustos'ta ilan edilecek.

- Yeni sistemde tercih ekranına "Özel okula kayıt yaptırdım, tercih yapmayacağım" ve "Tercih yapmak istiyorum" butonları seçenek olarak eklenecek.

- Bu yıl aileler, tercih listesini onaylatmak için öğrencisinin kayıtlı olduğu okul müdürlüklerine gitmek zorunda değil. Aileler, tercih listesini oluşturduktan sonra herhangi bir ortaokula giderek onaylatabilecek. Tercih dönemi özellikle temmuz ayında tatil dönemine denk geldiği için olumlu karşılandı.

- Yerleştirmelerde puanların eşit olması halinde 8'inci sınıf Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP), bunun da eşit olması halinde sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflarda Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü, tercih önceliği, özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı ve yine eşitlik bozulmazsa öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olan dikkate alınarak öncelik verilecek.

- Öğrenciler tüm okul türleri içinden 25 tercihte bulunabilecek.

- Öğrencilerin hangi okula kayıt yaptıracağı ve liselerin boş kontenjanları 14 Ağustos'ta ilan edilecek.

- Nakiller bu yıl il ve ilçe komisyonları tarafından yapılacak ve tek nakil dönemi uygulanacak.

- Hiçbir liseye yerleşemeyenler veya okul değiştirmek isteyenler 5 tercih yaparak il/ilçe nakil komisyonuna başvuracak. Taslak kılavuzda öğrencilerden alınacak 5 tercihin okul kodlarına mı, yoksa türüne göre mi olduğu belirtilmemiş. Öğrenciler bu okullara YEP üstünlüğüne göre merkezi olarak yerleştirilecek.

- Bu durumda nakil komisyonlarının görevi sadece elektronik ortamda başvuruları onaylamak olacak. Ayrıca 24 Ağustos'tan sonra oluşacak kontenjan açıklarının ne şekilde kapatılacağı henüz bilinmiyor. Bunun için aileler ve öğrenciler taslak kılavuzda olması beklenen güncellemelerin yapılıp, son halinin verilmesini bekleyecek.

Özel okullar farklı puan türü hesaplayacak

Kesin olarak özel okullardan birine kayıt yaptırmak isteyen öğrenci ve veli, özellikle 5 Haziran'dan itibaren 2 ayrı başlık altında çeşitlenecek farklı türleri ile karşılaşacak:

1 - YEP ile öğrenci alacak okullar

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her aday için e-okul'da ilan edilen Yerleştirmeye Esas Puan (YEP). Öğrencinin 8'inci sınıfta birinci ve ikinci merkezi sınav sonuçları ile 6-7-8'inci sınıflardaki yıl sonu başarı puanlarından oluşuyor.

2 - Kendi okul puanlarını belirlemek üzere ayrı yönetmelik onaylatan okullar

Bunlar da 8'inci sınıfta merkezi olarak yapılan sınavlardan Türkçe, matematik, fen bilgisi, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ya da yabancı dil sınav sonuçlarını kullanarak puanlarını belirleyecek. Bu başlıkta da kullanılan dersler, derslerin sınav sonuçlarının çarpıldığı katsayılar ve ilk sınav ile ikinci sınav ağırlıkları farklı olmak üzere 4 ayrı puan türü görülecek. Biri 400'lük, ikisi 900'lük ve biri 1000'lik sistemde olacak.

SONUÇLAR BİR AY SONRA AÇIKLANACAK

TEOG kapsamında ikinci dönem ortak sınavları 29-30 Nisan'da yapılacak. Öğrenciler Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil olmak üzere 6 dersten sınava girecek. Her testte 20 soru yer alacak ve öğrencilere 40 dakika süre verilecek. Sınavlar 29 Nisan Çarşamba ve 30 Nisan Perşembe günleri yapılacak.

MEB'in '2015 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu' taslağına göre ortak sınav sonuçları 5 Haziran'da açıklanacak.

GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSELERİNE MERKEZİ YERLEŞTİRME

Güzel sanatlar ve spor liselerine yerleştirme işlemleri, güzel sanatlar ve spor liselerine giriş mevzuatı esas alınarak, tercihler doğrultusunda merkezi olarak yapılacak. Bu kurumlara giriş için okullarda yapılan ve yönetimleri tarafından ilan edilen özel yetenek sınav sonuçları dikkate alınacak. Yeni getirilecek sisteme göre, bu okulları seçecek öğrenciler, yine yetenek sınavına alınacak ancak yerleştirmeler bakanlık tarafından merkezi yapılacak.

İTİRAZLAR 5-9 HAZİRAN ARASINDA

TEOG puanları 5 Haziran'da açıklandıktan sonra adaylar aynı günden itibaren 9 Haziran akşamına kadar sonuçlara itiraz edebilecek. 24 Haziran'da öğrencilerin Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) da bakanlık tarafından duyurulacak.

TERCİH YAPMAMA NEDENİ YAZILACAK

Taslak kılavuzda, ortaokul müdürlüklerinin, öğrencilerin tercih yapmama nedenlerini e-okul sistemine işlemesi gerektiği de belirtiliyor. Buna göre 'özel okula devam edecek, askeri lisede öğrenim görecek veya yurtdışındaki öğrenciler' gibi nedenler e-okul sisteminde yazılacak.

TERCİHLER TEMMUZ AYINDA

TEOG kapsamında devlet lisesi tercih işlemleri, öğrenci velisi tarafından 6-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları, 14 Ağustos'ta duyurulacak. Aynı tarihte boş kontenjanlar da ilan edilecek. 17-21 Ağustos arasında İl veya İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları tarafından tercih başvuruları alınacak. Bir liseye yerleşemeyen ya da okulundan memnun olmayanlar, komisyonlar tarafından boş kalan kontenjanlar için il veya ilçe sınırları içinde 5 tercih alınarak, YEP üstünlüğüne göre merkezi olarak okullara atanacak. Kesin kayıtlar sistem tarafından otomatik olarak yapılacak. Tek nakil dönemi olacak ve yedek yerleştirme yapılmayacak. Kesin kayıtlar ise 24 Ağustos 2015 tarihinde ilan edilecek.

YORUMLAR 1
  • zerin verim 5 yıl önce Şikayet Et
    e okula girmek
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti