SGK işverene prim teşviki fırsatı veriyor! İş kazası yaşanmadığında...

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), 1 Ocak 2019 yılı itibariyle başlayarak 2016 tarihinde çıkarılan yasa gereğince işverene prim teşviki olanağı sağlayacak. İş kazalarının önüne geçebilmek maksadıyla hayata geçirilerek, son 3 yıl içinde çok tehlikeli sınıftaki iş yerinde ölüm yahut sakatlanma olmazsa prim teşviki verilecek.

SGK işverene prim teşviki fırsatı veriyor! İş kazası yaşanmadığında...
SGK işverene prim teşviki fırsatı veriyor! İş kazası yaşanmadığında...
GİRİŞ 25.10.2018 22:28 GÜNCELLEME 25.10.2018 22:28

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından, iş yerlerindeki meydana gelen kazaların meydana gelmesini engelleyebilmek amacıyla çok tehlikeli sınıfta yer çalışanların ölüm yahut sakatlanma durumu yaşanmadığı takdirde işverenlere prim teşviki olanağı sağlanacağı açıklandı. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle başlayarak, 2016 tarihinde çıkarılan yasa gereğince çok tehlikeli kategorisinde bulunan 57 bin iş yerinde, iş kazalarının önüne geçilmesi hedefiyle prim teşviki uygulamaya alınmasını kararlaştırdı. SGK'nın (Sosyal Güvenlik Kurumu) vereceği imkan dahilinde, son 3 yıl süre zarfında ölüm ya da ''sürekli iş göremezlik'' şeklinde iş kazası olmaması halinde başvuru işleminde bulunmaya bile gerek kalmadan iş verene prim teşviki ödenecek. Şayet dikkat edilmesi gereken önemli hususlardır vardır ki o da, iş yerinde çok tehlikeli sınıftan tehlikeli veya az tehlikeli sınıfa düştüğünde ve iş yerinde çalışmakta olan kişi sayısının 10 ve altına düşmesi durumunda da prim teşviki uygulamasının son bulacağı duyuruldu. 

ÇALIŞAN SAYISI 10 VE ALTINA DÜŞERSE PRİM TEŞVİKİ SONA ERECEK!

 

 

Teşvikten yararlanmakta olan işyerinde çalışan sayısının 10 ve altına düşmesi durumunda, izleyen aydan itibaren teşvik uygulamasına son verilecek. Bir iş yeri için her ay sağlanacak teşvik tutarı, SGK'ya bildirilen prim gün sayısı üzerinden hesaplanacak. Prime esas kazancın yüzde 1'i tutarında işsizlik sigortası primi teşviki uygulanacak.

TEHLİKE SINIFI DÜŞERSE TEŞVİK SONA ERECEK!

İş yerinin çok tehlikeli sınıftan tehlikeli ya da az tehlikeli sınıfa dönüşmesi, iş yerinde ölümle veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmesi, iş yerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmeti satın alma sözleşmesinin bulunmadığının sonradan tespit edilmesi durumlarında da teşvik sona erecek. Taşeron firmada ölümle veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan bir kaza yaşanması halinde hem alt, hem asıl işverenin aldığı teşvik kesilecek.

işverene prim teşviki

PRİM TEŞVİKİ İÇİN BAŞVURU YAPMAYA GEREK OLMAYACAK...

Teşvikten yararlanacak işverenlerin başvuruda bulunması gerekmeyecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), her yılın sonunda veri tabanındaki işyerlerini tarayarak, son üç yıl ölümlü ya da sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyenleri saptayacak. Koşulları sağlayan işverene ocak ayından itibaren üç yıl süreyle teşvik verilecek. Teşvikten yararlanmakta iken, şartlardan herhangi birinin kaybedilmesi durumunda, tekrar teşvikten yararlanılabilmesi için işverenin başvuruda bulunması gerekecek.

KAZAYI BİLDİRMEYENE 5 YIL TEŞVİK YOK...

Teşvikten yararlanırken meydana gelen iş kazasını bildirmeyenlerin veya geç bildirenlerin yararlandıkları teşvikler, gecikme faiziyle geri istenecek. Bunlar 5 yıl süreyle teşvikten yararlanamayacak.

prim teşviki

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?