Kimlik bilgileriniz internette satılıyor

TC Kimlik no, ad, soyad ve diğer kimlik bilgileri ile adres bilgileri internet üzerinden satışa çıkartıldı. Bin 500 TL'ye satılan bir programla istediğiniz kişinin tüm bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. İşte skandalın ayrıntıları:

Kimlik bilgileriniz internette satılıyor
Kimlik bilgileriniz internette satılıyor
GİRİŞ 11.12.2009 15:32 GÜNCELLEME 11.12.2009 15:32
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

İhsan AYDIN'ın haberi

Adrese dayalı kayıt sistemiyle kayıt altına alınan ve Yüksek Seçim Kurulu tarafından askıya çıkartılan kişisel veriler internet üzerinden satışa çıkartıldı. Bir internet sitesinde bin 500 TL’ye satılan program vasıtasıyla 18 yaşından büyük tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kimlik bilgilerine ve adreslerine ulaşılabiliniyor.

Satıcı ocak ayında ölmüş olan kişilerin de kimlik bilgilerinin yer alacağını söyleyerek ‘Sistemde 120 milyon kişinin bilgisi bulunacak’ dedi. Herhangi bir firmaya ya da kişiye satışı yapılan bu bilgilerin yanı sıra ticari sicil geçmişi de satan başka bir firma, programdaki aksaklık nedeniyle şimdilik ticari bilgilere ilişkin programın satışının durdurulduğunu söyledi.

Tüketici Hakları Merkezi Başkan Vekili Avukat Faruk Hançer, kişisel bilgilerin gizliliğin esas olduğunu ve bu bilgilerin alınıp, satılmasının, saklanmasının suç olduğunu söyledi.

TÜM BİLGİLERİMİZ SATILIYOR

İnternet üzerinden Adres Rehberi adıyla satılan programın özellikleri içerisinde şu bilgilere yer veriliyor; “İcra ve Dava takiplerinizde adres bilgilerine ulaşamadığınız kişilerin sistemlerimizde var olan 18 yaşından büyük 50 Milyon kayıtlı kullanıcının Ad Soyad, T.C. Kimlik No, Anne Baba adı, Doğum Yeri, Bulunduğu İl v.b. farklı kriterlerde arama yapılıp adres bilgilerini bulabileceğiniz ‘Adres Rehberi 1.0’ programı kısıtlı kullanım olup 10 sorgulama yapılmaktadır.”

Ücretsiz olarak yapılan 10 sorgulama sonrasında program sorgulamaya izin vermiyor. Eğer programı almaya karar verirseniz bin 500 TL karşılığında kredi kartı ya da havale ile ödeme seçenekleri bulunuyor.

10 DENEME BEDAVA 9’U DOĞRU

Web sitesinde herhangi bir adres yer almazken bir cep telefonu üzerinden irtibata geçip destek alabiliyorsunuz. Programı kurup denediğimizde ad ve soyadla yapılan aramalarda TC Kimlik No, cinsiyet, anne adı, baba adı, doğum yeri, doğum tarihi, nüfusa kayıtlı olduğu il ve ilçe bilgileriyle birlikte kişinin açık adres bilgisine de ulaşılabiliniyor. Yaptığımız 10 denemeden 1’i eski adres çıkarken diğer denemelerin tamamı doğru sonuç verdi.

Verilerin 18 yaş üstü olması Yüksek Seçim Kurulu’nun askıya çıkarttığı seçim listelerinin ele geçirilmiş olduğunu gösteriyor. Satıcı verilerin nasıl ele geçtiği ise yönünde bilgi verdedi.

ÖLÜLERİN DE KİMLİK BİLGİLERİ SATILACAK

Adres Rehberi’nin satıldığı web sitesindeki telefonu müşteri gibi arayarak bazı bilgilere ulaştık. Satıcı verilerin Ocak ayında güncelleneceğini ve ölmüş kişilerle ilgili kimlik bilgilerinin de sisteme yükleneceği söyleyerek 120 milyon kişi bilgisine erişim yapılacağı bilgisini verdi.

Kredi kartına taksit yapıldığını da belirten satıcı, bir sözleşme imzalandıktan sonra satışın yapıldığını belirti.
Yasal olup olmadığı yönündeki soruya, programla ilgili bir cezai yaptırım olmadığını belirten satıcı programı daha çok avukatlara sattıklarını, avukatların yasal prosedürü bildiklerini aktardı.

Satıcı bilgileri nereden bulduklarını açıklamayacaklarını belirttikten sonra, bu konuda başka firmalar da olduğunu söyledi. 

PROGRAMI AVUKATLAR KULLANIYOR

“Hazırlayacağımız haber için detaylı bilgi verebilir misiniz?” sorumuza satıcının cevabı şöyle oldu:  “Bu konuda bilgi vermem doğru olmaz, bu programı kullanan çok sayıda avukat da var. İnsanların işine teknolojik çözüm üretirken insanları sıkıntıya düşürmek doğru değil. Teknoloji doğru noktalarda kullanmak lazım. Haber yaparsanız karşıdaki insanlar da rahatsız olur?”

Yetkisiz kişilerin eline geçmesi durumunun söz konusu olmadığını belirten satıcı avukatlarla çalıştığı konusunda ısrarcı.

TİCARİ BİLGİLER DE SATILIYOR

Başka bir internet sitesinde ise adres bilgilerinin yanı sıra bankaların bile saklamasının yasak olduğu kişilerin ticari bilgilerinin satışı yapılıyor.

Diğer firmanın sattığı ‘İstihbarat’ adlı programda ise kişilerin Merkez Bankası nezdinde kara listeye düşüp düşmedikleri bilgilerinin yanı sıra, kredi kartı cezası, karşılık çek, protestolu senet bilgisi, kredi geri ödemesinde sorun yaşamış mı gibi konularda bilgi verildiğini vaat ediyor. Sitede bu bilgilerin satıldığı duyurulurken telefonla ulaştığımız firma yetkilisi ‘İstihbarat’ adlı bu pakette çeşitli sorunlar olduğu için şimdilik satışının durdurulduğu bilgisini verdi.

Yetkili diğer firmada bulunan adres defteri  gibi bir programları olduğunu belirtip, paket şeklinde satış yaptıklarını söyledi.

AVUKATLAR DIŞINDA DA SATIŞ YAPILIYOR

Yetkili avukat olup olmadığımızı sorduğunda avukat olmadığımızı, bir firma adına istediğimizi söyledik. Avukatlar dışında programın satılmadığını belirten firma yetkilisi, daha sonra diğer ürünleri almamız halinde adres sorgu programını da hediye olarak verebileceklerini söyledi. 

"YSK’NIN LİSTELERİNİ DERLEDİK"

Kişisel verilerin bu şekilde kullanılmasının hukuki bir sorun teşkil edip etmediği konusunda bilgisi olmadığını söyleyen yetkili, verilerin illegal yollarla toplanmadığını, Mart 2009 yerel seçimlerinde Yüksek Seçim Kurulu’nun askı seçmen bilgilerin derlenmesiyle oluşturulduğunu belirtti.

Yetkili konuyla ilgili haber yapacağımızı söyledikten sonra, avukatlardan başka kimseye satılmadığını belirterek, kişisel bilgilerin satışının yapılmadığını diğer ürünleri alanlara hediye olarak verildiğini belirtti. Avukatların zaten bu bilgilere ulaştığını söyleyen firma görevlisi kolaylık sağlamak için bu programı hazırladıklarını aktardı.

VERİLERİ SATMAK SUÇ

Kişisel bilgilerin satışının yapılması konusunda görüşüne başvurduğumuz Tüketici Hakları Merkezi Derneği (TÜ-MER) Başkan Vekili Avukat Faruk Hançer:

“Kişisel verilerin gizliliği esastır. Kişinin dokunulmazlığıyla ilgili husustur. Bu bilgiler alınıp satılamaz, devredilemez. Kanunlarla çizilmiş sınırlar çerçevesinde resmi ve ilgili şahıslar elde edebilir, öğrenebilir. Kamuya açık bir biçimde paylaşılması suçtur”

“Avukatlar, savcılar, resmi kamu kurumları, kamu kurumu içindeki meslek kuruluşları görevleriyle ilgili hususlarda, resmi kanallarla isteyebilir. Yasaların izin verdiği sınırlar dışında bu bilgilerin paylaşılması suçtur. Cumhuriyet Savcılıklarının derhal harekete geçip soruşturma başlatmalı.”

BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMALI

“ Verilerin sadece avukatlara satılıyor olması durumu kurtarmaz. Verilerin nasıl ele geçirildiği de önemli. Maalesef Türkiye’de sıkıntı, internetin kullanılmasının yaygınlaşması ile özel bilgilere çok kolay ulaşılabiliyor. Bu verilerin nasıl ele geçirildiğinin araştırılması ve sistemdeki açıkların da bir an önce kapatılması gerek.”

(Haber 7)

YORUMLAR 32
  • KADİRUZUNKÖK 14 yıl önce Şikayet Et
    nimetlerin sahibinden mektup var. yediğiniz içdiğiniz nimetler ,benimdir diyor rezzakı ekber,üstünüzdeki elbisei vucud,benimdir diyor ,muhendisi ekber,terzii subhan,işlerini tasarımlarını eksiksiz yapan,mimarı ekber,kainatı kudret elinde tutan ve dönderen KADİRİ EKBER,SİZİ İLK YARATDIĞIM gibi aynısı olarak 2. defa yaratacam diyor ,ALLAHU ekber,mektup göndermiş,dirilere anlayın uygulayın diye,BİZDE o mektubu mezarlık bekcisine vermişiz,al bunu kabirlere ölülere oku diye.ölü ler HUKMULLAHI DUYSA NE YAPABİLİR,ölmüş,kalkamazki uygulasın
    Cevapla
  • KADİRUZUNKÖK 14 yıl önce Şikayet Et
    bu işi hukmullah temizler. kainatın ve sonsuz uçsuz bucaksız cennet , ve cehennemin ezel ve ebed sahibinden korkmuyacağızmı,hükümlerine aldırış etmeyeceğizmi,kime güveniliyor,ALLAH hükümlerini yok sayanlar,mezarlıkta ölülere okutanlar,dirilerin okumasını,ve yaşamasını yasak eden yargıçlar, kime güveniyor,ölümden sonrasında dayılarımı var,başka bir koruyucularımı var ,ALLAH ın sonsuz cehenneminden korkmuyorlarmı,ne ye güvenerek bu milleti lağımın içinden çıkarmıyorlar,hukmullahın dışındaki hayat ,LAĞIM HAYATDIR.
    Cevapla
  • KADİRUZUNKÖK 14 yıl önce Şikayet Et
    bu işi hukmullah temizler. ya kardeşim,biz neyden daha çok korkuyoruz. 4 tane aslan etrafımızı çevirse,yanımızdada lağım olsa ,aslanlar deseki günde 3 kere lağıma girecen ve yarım saat yüzecen. her kes girer ve yüzer,hatta aslanları kızdırmayalım diye 1 saat bile 2 saat bile yüzer,aslanların emirlerini harfiyen yerine getiririz,-varmı ben yapmam diyen yok demi hepimiz uygularız. pekiii yer yüzünün ve gök yüzünün kainatın tek ezeli ebedi sahibi verdiği nimetlere şükür olarak günde 5 kere secde i şükür istiyor çokmu,mektup yollamış
    Cevapla
  • KADİRUZUNKÖK 14 yıl önce Şikayet Et
    demekki kurandaki kuralları anlamamız için. senelerce lağım sistemlerde yüzmemiz,ve kulaç atmamız,saçlarımız kanalizasyonlarda ,yanlış sistemlerde ağarması gerekiyormuş,ben bunu anladım,kuran hükümlerini anlamamız için ,daha ne kadar kurban verecez,ne kadar,kişi tecavüz görecek,ne kadar kişi sistem bozukluğundan,kafayı yiyecek,daha kaç sene lağım sistemlerde yüzeceğiz,daha ne kadar pislik yutmamız gerekiyor,yani aklımız başımıza gelmesi için toplumca akıl baliğ olmak için daha ne kadar lağım yutacağız,yutmadan akıllanamazmıyız,
    Cevapla
  • ahmet müderrisoğlu 14 yıl önce Şikayet Et
    bu kadarıda olmaz demeyin. boşuna dememişler burası türkiye burada herşey olur diye
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İran'ın misillemesi sonrası Putin'den uyarı geldi: Feci sonuçları olur!
Jakuzi yalanı çürüdü: Fonlu medyanın 'Sancaktepe' yayınına Nevşin Mengü bile inanmadı