Laiklik için 'Şapka giyin' çağrısı

Şapkalı oldukları gerekçesiyle dün TBMM Genel Kurul toplantısına izleyici olarak alınmayan kadınlardan yazar Meltem Arıkan, cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar, cumhuriyet kadınlarına 'siyah şapka giyin' çağrısı yaptı.

Laiklik için 'Şapka giyin' çağrısı
Laiklik için 'Şapka giyin' çağrısı
GİRİŞ 08.03.2007 18:52 GÜNCELLEME 08.03.2007 18:52

Şapkalı oldukları gerekçesiyle dün TBMM Genel Kurul toplantısına izleyici olarak alınmayan kadınlardan yazar Meltem Arıkan, tüm kadınlara, laikliğin ve kadınların özgürlüğünün altını çizmek adına Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar "şapka giymeleri" çağrısında bulundu.

Arıkan, Balçova Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen "Türkiye'de Kadın Olmak" konulu panelde yaptığı konuşmada, dün TBMM Genel Kurulunda, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle gerçekleştirilen oturuma, kendisinin de yer aldığı bir grup kadının "şapkalı" oldukları gerekçesiyle alınmadıklarını söyledi.

Şapka giyen kadınların böylece Atatürk'ün Meclisine girememiş olduğunu ifade eden Arıkan, "Sizden ricam, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar tüm Cumhuriyet kadınlarının şapka takmasını istiyorum. Bu, Türk kadınının özgürlüğünün ve laikliğin altını çizmek için çok önemli" dedi. Arıkan, kadın olmanın dünyanın her yerinde zor olduğunu, ancak Türkiye'de kadın olmanın ayrıca zorlukları bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu kadar kalabalığız, ama ne yazık ki hiçbir yerde yokuz. Bizi yönetenler, kadınlara 'şiddete sıfır tolerans gösterilmesi gerektiğini' söylüyor. Ancak söylenenlerle yapılanlar arasında büyük farklar var. Kadın istihdamı yüzde 36'dan yüzde 20'lere düştü. Bu hükümet döneminde bazı kurumlarda çalışanların kadın yerine erkek olma şartı konuldu. Kadınlar evlere kapatıldı."

AK Parti iktidarını, kız çocuklarının eğitimi konusunda da eleştiren Arıkan, hükümetin bir taraftan "Haydi Kızlar Okula" gibi kampanyaları sahiplenmeye çalışırken, diğer taraftan kızlarını okula göndermeyen babaların ceza alma durumlarını ortadan kaldırmakla suçladı. Balçova Termal Tesislerinde gerçekleştirilen panele, Meltem Arıkan'ın yanı sıra CHP İzmir milletvekili Türkan Miçooğlulları, gazeteci yazar Güler Kazmacı ve sanatçı Şenay Gürler katıldı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
'Ekrem İmamoğlu'na karşı Özgür Özel mi öne çıkartılıyor?'
ABD'de gençler tekbir getirerek Filistin'e destek oluyor