K.Irak'a girersek NATO ne yapar?

Ankara'da bulunan NATO Genel Sekteri Jaap de Hoop Scheffer'e, Türkiye'nin olası Kuzey Irak operasyonunda, NATO'nun nasıl bir tavır alacağı konusundaki fikri soruldu.

K.Irak'a girersek NATO ne yapar?
K.Irak'a girersek NATO ne yapar?
GİRİŞ 12.06.2007 01:15 GÜNCELLEME 12.06.2007 01:15
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Ankara'ya gelen NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Türkiye'nin Irak'a yönelik olası sınır ötesi operasyonu ile ilgili sorulan bir soruya, 'Türkiye, NATO'nun bir müttefikidir. Irak'ta ise eğitim için bulunmaktadır. PKK'nın terörist bir örgüt olduğunu daha önce söylemiştik' diye cevap verdi.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonunu değerlendirerek, 'Biz PKK'nın terör örgütü olduğunu daha önce de söylemiştik. Türkiye, NATO'nun önemli bir müttefikidir. NATO, Irak'ta ise sadece eğitim için bulunmaktadır' dedi. Türkiye'ye geniş bir gündem ile geldiğini söyleyen Scheffer, Türkiye'nin NATO ile AB arasındaki ilişkilere de yapıcı katkıda bulunacağını düşündüğünü belirterek, 'Ben Türkiye'yi dost olarak görüyorum, bu nedenle de buraya eşimle
geldim' diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, resmi ziyaret için akşam saatlerinde Ankara Esenboğa Havalimanına geldi. Özel uçak ile Türkiye'ye gelen Scheefer, Büyük VIP Salonu'nda Dışişleri Bakanlığı NATO Dairesi'nden Büyükelçi Tomur Bayer tarafından karşılandı.

Türkiye ziyaretine, eşi Jeannine de Hoop Scheffer ile gelen NATO Genel Sekreteri Scheffer, VIP Salonunda bir süre dinlendikten sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Geniş bir gündem ile Türkiye'ye geldiğini belirten Scheffer, Türkiye'nin NATO'nun önemli bir ortağı olduğunun altını çizdi. Afganistan Operasyonu ve Kosova konularını görüşeceğini belirten Scheffer, sadece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile değil Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile de birer görüşme yapacağına dikkat çekti.

Gazetecilerin, Türkiye'nin terörle mücadele kapsamında olası sınır ötesi operasyonuna NATO'nun nasıl baktığı yönündeki sorularına Scheffer, Türkiye'nin NATO'nun önemli bir müttefiki olduğunu, buna karşılık NATO'nun Irak'ta sadece eğitim amaçlı bulunduğunu ifade etti. Scheffer, Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonunu, 'PKK'nın bir terör örgütü olduğunu daha önce de söylemiştik' diye değerlendirdi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden askeri desteğini çekmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise Scheffer, kendisinin AB Genel Sekreteri değil, NATO Genel Sekreteri olduğunu belirterek, 'Ancak Türkiye'nin AB ile NATO arasındaki ilişkilere yapıcı katkıda bulunacağını düşünüyorum' dedi. Türkiye'yi dost olarak gördüğünü vurgulayan Scheffer, bu nedenle de ziyarete eşi Jeannine de Hoop ile birlikte geldiğini söyledi. Scheffer konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Avrupa Birliği adına konuşamam ama bir Avrupalı olarak Türkiye'nin AB ile görüşmelerine devam etmesini istiyorum.' Scheffer, akşam saatlerinde geldiği Ankara'da özel bir akşam yemeğine katılmasının ardından Hilton Otel'de dinlenmeye çekilecek.

Scheffer'ın yarinki programı ise Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile sabah saatlerinde Dışişleri Konut'ta başlayacak. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile bir görüşme yapacak olan Scheffer, Bakan Gönül'ün onuruna vereceği öğle yemeğine katıldıktan sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından kabul edilecek. Scheffer, son olarak akşam saatlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi öngörülüyor.

Ziyaretin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden askeri desteğini çekmesinin hemen ardından gerçekleşmesi dikkat çekti. Scheffer'ın Türkiye temaslarında, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin Kosova'ya göndereceği polis birliklerine engel olmamasını talep ederek ittifakın çözüm önerilerini sunması bekleniyor. Kosova'da polis operasyonlarının komutasının NATO'dan Avrupa Birliği'ne devredilmesi planlanıyor. Ancak Türkiye, AB operasyonları için Kıbrıs Rum Kesimi'nin Kosova'ya polis göndermesine karşı çıkıyor.

Scheffer, Ankara ziyaretinden önce Brüksel'de yaptığı açıklamada, bu konuda tek sorunun Türkiye'nin tavrı olmadığını, Lefkoşa ve Brüksel'de de çaba harcanması gerektiğini söylemişti. Görüşmelerde Afganistan başta olmak üzere, Türkiye'nin katkıda bulunduğu NATO operasyonları da ele alınacak.

Türkiye'nin Avrupa Birliği operasyonlarında askerlerini çekmesinin Scheffer'in ziyaretiyle ilgilisinin olmadığını belirten Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, 'Bu konuda doğru muhatap, NATO Genel Sekreteri değil' diyorlar. Genel Sekreter ise, Ankara ziyareti öncesinde Brüksel'de yaptığı bir değerlendirmede, ittifak ile AB arasında işbirliğinin geliştirilmesinin istendiğini, Ankara'da yapılacak görüşmelerde bu konunun da gündemde olacağını söyledi.

TÜRKİYE'NİN AB'YE KARŞI TAVRI

Türkiye'nin, AB ile Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) çerçevesinde sürdürdüğü askeri işbirliğinden duyduğu hayal kırıklığını yansıtması ve bu işbirliğinin bugünkü koşullarda devam edemeyeceğine yönelik açık mesajlar vermesi de Brüksel kulislerinde çalkantılar oluşturmaya devam ediyor. AB'nin çeşitli operasyonlarına hava ve deniz unsurlarıyla desteklenmiş tugay düzeyinde desteğini 2000'li yılların başından beri sürdüren Türkiye, AGSP'ye verdiği askeri desteği geri çekme kararına, 'sıkıntılara çözüm getirilmemesini ve beklentilerinin yanıt bulmamasını' gerekçe gösterdi.

Ankara'nın bu kararı, NATO ve AB nezdinde Türkiye'nin en yüksek düzeydeki askeri temsilcisi olan NATO Askeri Temsilciliği (TMR) Başkanı Korgeneral Yılmaz Oğuz tarafından, geçen Mayıs başında AB'ye resmen bildirildi. Türkiye'nin bu kararını NATO'ya danışmadığı ve bildirmediği, NATO bünyesinde konunun tartışılmadığı ifade edildi. Türkiye'nin askeri katkısını geri çekme kararının AB bünyesinde şok etkisi yarattığı, kararın ulaşmasından bu yana bazı 'ikna girişimlerinin' sürdürüldüğü belirtiliyor.
NATO Genel Sekreteri'nin Ankara temasları sırasında bu hassas konunun da ele alınması bekleniyor. Jaap de Hoop Scheffer, Salı akşamı Türkiye'den ayrılacak.

İHA

YORUMLAR 21
  • MUSTAFA AKKUŞ 16 yıl önce Şikayet Et
    ARTIK. artık kuzey ıraka girmekten başka çare yok pkk için değil abd düşmanımız olduğu için her fırsatta bizle dalga geçti askere çuval geçirdi kırmızı çizgilerimizle dalga geçti resmen dünya kamuoyunda küçük düştük abd gazeteleri türkiye çöküşte diyor onurumuzu kurtarmak için girmemiz lazım
    Cevapla
  • Kartal Uçar 16 yıl önce Şikayet Et
    gerek yok . bence kuzey ıraka gimemize garak yok çünkü seçimle hortlayan terör seçimle bitecek yeterki biz şaşırmayalım ve oynanan oyunlara alet olmayalım TÜRKİYE,de elde edilen başarıları çekemeyenler ve bu başarıdan dolayı akp nini daha da büyümesini hazmedemeyenler ve son olarak halkçı ve gerçek bir anaddolu çocuğunun cumhur reisi olacağını anlayanlar bunu engellemek için terörü hortlatmıştır bunu üç yaşındaki çocuk bile anladı yani artık pkk kürtleri temsil etmiyor pkk ve derin devlet işbirliği içindedir.saygılar
    Cevapla
  • tayfun albasan 16 yıl önce Şikayet Et
    düşünmek gerek. Ey Türk gençliği! Birinci vazifen,Türk İstiklalini,Türk Cumhuriyetini ilelebet Muhafaza ve Müdafaa etmektir.ulu önder Atatürk ne güzelde söylemiş ey millet artık NATO ve ABD nin ne dediği diyeceği önemli değil 22 temmuzda tek parti seçerek askeriye ve hükümet el ele vererek biz bu dünya ya TÜRK ün ne demek olduğunu göstermek için siyasi olayları bırakıp seçimler sağlıklı şekilde yapılıp(şehitler üzerinden siyaset yapmadan)gün birlik günüdür.aslında siyasiler bunu gördü sağ-sol diye birşey kalmadı.akp-tsk el
    Cevapla
  • Bana Göre 16 yıl önce Şikayet Et
    . Bu tsk ile teror filan bitiremezsiniz ancak bildiri yayınlarsınız ihtilal yaparsınız kısacası milletin anasını aglatmak icin birebir ...
    Cevapla
  • aydın çak 16 yıl önce Şikayet Et
    ABD IRAKTA -NATO NE YAPTI. soru güzel,ancak ABD ırak\'ta değilmi.binlerce masum insanlar ölmedimi.BM leri abd dinledimi.saddam dan şüphelendikleri konularda hiçbirinin gerçek olmadığını,hata yaptıklarını söylemelerine karşın.NOTO NE YAPTI.yıllardan bu yana doğdurup,büyüttükleri PKK terör örgütünü ülkemize yönlendirildiğini kahveci mehmet efendi biliyorda;NATOMU BİLMİYOR.nato nun da kim olduğu anlaşılmıyormu.EY MEDYA YAZAR ÇİZERLERİ VE SİYASETCİLER SİZLERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR.saygılarımla.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya açıkladı! Terör saldırısında acı bilanço
Bayraktar TB3'ten bir büyük başarı daha