Dünyanın en başarısız ülkeleri

177 ülkenin dikkat alındığı “Başarısız ülkeler Endeksi”nde Türkiye, “uyarı” sinyali veren başarısız ülkeler arasında gösterildi. Sıralamada Ermenistan daha başarılı gösterildi.

Dünyanın en başarısız ülkeleri
Dünyanın en başarısız ülkeleri
GİRİŞ 19.06.2007 23:00 GÜNCELLEME 19.06.2007 23:00
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Amerikan Foreign Policy dergisi ile Barış Fonu adlı kurumun uzmanları tarafından ortak hazırlanan “Başarısız Devletler Endeksi”nde Türkiye “uyarı” sinyali veren başarısız ülkeler arasında gösterildi.

12 ayrı sosyal, ekonomik, siyasi ve askeri kriter göz önünde bulundurularak hazırlanan listede geçen yıl Türkiye 146 ülke arasında 74.4 puanla 82. sırada ve yine “uyarı” pozisyonunda yer almıştı. Bu yıl aynı araştırma 177 ülkeyle yapıldı ve Türkiye bu kez geçen yıla oranla 0.5 puanlık bir artışla 74.9 puana yükselerek 92. başarısızlık sırasına oturdu.

Bu arada, Arnavutluk, Ermenistan ve Libya gibi ülkelerin Türkiye’den daha başarılı sayılması dikkat çekti. Arnavutluk’un 111. olduğu endekste Ermenistan 112., Libya ise 115. sırada yer aldı.

ABHaber’e göre, bu yılki listede en yüksek puanı Darfur kriziyle nedeniyle Sudan aldı. 113.7 puan alarak liste başı olan Sudan’ı 111.4 puanla Irak takip etti. En başarılı ülke konumunda ise 17.1 puanla Norveç yer aldı. Sudan’la birlikte yedi Sahra Altı Afrika ülkesinin daha ilk 10’a girmesi, Afrika’nın 'alarm' konumu yüksek bir kıta olduğunu tekrar gösterdi.

Dış devletlerden gelen müdahaleler, “derin devlet”, insan hakları ihlalleri, hukukun keyfi bir şekilde uygulanması, kötü ekonomik gelişim, ekonomik istikrarsızlık ve düşüşler, içeride göçe zorlananlar ve insanların kaçışı gibi kriterlerin değerlendirildiği rapor, Foreign Policy ve Barış Fonu adına çalışan analistlerin, küresel ve yerel kaynaklardan gelen yüzbinlerce makalenin değerlendirilmesiyle hazırlandı.

İstikrarsızlığa en açık ülkeler listesi olarak tanımlanabilecek raporda Çin ve Rusya 62. sırada yer alarak “uyarı” kategorisinde kendine yer buldu. Orta düzeyde başarılı ülkeler arasında ise Almanya 154., İngiltere ve Fransa 157., ABD ise 160. oldu. Listede en istikrarlı sayılabilecek ülkeler ise İskandinav ülkelerinden oluştu.

Başarısız devletler endeksindeki sıralama şöyle:

1 Sudan

2 Irak

3 Somali

4 Zimbabwe

5 Çad


.......


92 Türkiye


..........


110 Hindistan

111 Arnavutluk

112 Ermenistan

113 Libya


.......


160 ABD

164 Japonya

174 İrlanda

175 İsveç

176 Finlandiya

177 Norveç

YORUMLAR 26
  • Mahmut Fırtına 16 yıl önce Şikayet Et
    Başarısızlığın en büyük nedeni darbelerdir.. Türkiyenin adı başarısız ülkeler arasında geçiyorsa bunun nedeni Türkiyede yapılan darbe ve muhtıralardır. Yapılan her darbe Türkiye\'yi geri götürmüş,halkı fakirleştirmiş,bazılarını ise ihya etmiştir.
    Cevapla
  • buğra akar 16 yıl önce Şikayet Et
    doktordan tafsiyeler. lütfen çıkan haberleri bi okuyun bi anlayın sonra yorum yazın arkadaşlar. haberde başarısızlıktan bahsediyor.sudan 1 . ırak 2. başarısız ülke diye devam ediyor. türkiye 82. imiş. gelişme kaydetmiş ve 10 sıra ilerlemiş. 92. başarısız ülke görünüyor.çoğu kişi sahip olduğu ideolojiyi üstünkörü savunuyor.bu da ne kişinin kendisine ne ideolojisine ne de vatana millete fayda getirmez zarar getirir.10 düşün 1 yap.yoksa karanlık günler bizi bekliyor. saygılar....
    Cevapla
  • Mirza Budarnayev 16 yıl önce Şikayet Et
    Evrim kardeş. Ailenizdeki hacı sayısı sizi cennete götürmeye yetmiyor :))))) Klasik CHP\'li zihniyeti. Benim dedem hocaydı.. Senin deden hocaydı da sen nesin ? Hesap gününde dedenin entarisine tutunup cennete giremiyorsun maalesef kardeş..
    Cevapla
  • Evrim SAVAŞ 16 yıl önce Şikayet Et
    sayın ben kendim. Keşke cesur olup isim kullanabilseydiniz! öncelikle karşınızdaki herkesi tek cinsiyet sayma sabitliğindesiniz.Ya da benim cinsiyetimi bilseydiniz bana hiç böyle bir yorum yazmayacaktınız bile BELKİ.Adımda yola çıkarak ailemi de analiz ettiniz ama olmadı arkadaşım benim ailemde hacı sayısı fazladır.Ne ilginç di mi ailecek hacı ailecek CHP li:)Ezberleri bozduysam özür dilerim rahatsızlık vermek istemezdim. Bu haberde de yorumumda da dini bir içerik yoktu nasıl bağladınız konuyu buraya? İşte tehlike budur!!
    Cevapla
  • yavuzkaplan 16 yıl önce Şikayet Et
    ??. en istikrarlı 2. ülke ıraksa bu sıralama ne kadar doğru olabilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Başkent Kulisi'nde
Süper Lig devi büyük oynuyor! Di Maria ve Hermoso