Hizbullah faaliyetleri PKK'ya yaradı

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan 507 sayfalık gerekçeli kararda, terör örgütü Hizbullah'ın faaliyetlerinin en sonunda yine terör örgütü PKK'ya yaradığı belirtildi.

Hizbullah faaliyetleri PKK'ya yaradı
Hizbullah faaliyetleri PKK'ya yaradı
GİRİŞ 14.07.2007 11:17 GÜNCELLEME 14.07.2007 11:17
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İbrahim Yakut'un haberi


Diyarbakır'da 1992-1994 yılları arasında çoğunluğu terör örgütü PKK sempatizanı olduğu gerekçesiyle 23 kişinin öldürülmesi, 22 kişinin de yaralanması eylemlerini gerçekleştirdikleri iddiasıyla yargılanan ve 10'u müebbet hapis cezasına çarptırılan terör örgütü Hizbullah üyesi 11 sanıkla ilgili gerekçeli karar açıklandı.


-"HİZBULLAH'IN EYLEMLERİ PKK'YA YARADI"-


Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan 507 sayfalık gerekçeli kararda, terör örgütü Hizbullah'ın her ne kadar terör örgütü PKK'nın bölgedeki eylemlerine karşı kurulmuş ve birçok örgüt sempatizanı ve militanını ördürmüşse de bu örgütün faaliyetlerinin en sonunda yine terör örgütü PKK'ya yaradığı belirtildi.


Kararda, şöyle denildi: "Terör örgütü Hizbullah, bu bölgedeki geleneksel ve devletle barışık dini yapıyı zedeleyerek kendine taban bulmak isterken, terör örgütü PKK'nın ideolojik taban kazanmasına hizmet etmiştir. Hizbullahi terminolojide cihat kavramı, belli bir güce erişildikten sonra, içinde bulunulan otoriteye karşı silahlı bir başkaldırı olarak değerlendirilmektedir. Bu, anlamı itibarı ile de terörizmin her çeşidinde olduğu gibi kendi görüşü doğrultusunda faaliyet gösterdiği alanda şiddet eylemlerinde bulunmaktır ki bu yönüyle kullandığı din olgusu haricinde klasik terör örgütlerinden farkı bulunmamaktadır."


-HİZBULLAH'IN İLİM VE MENZİL GRUPLARI-


Kararda, terör örgütü Hizbullah'ı oluşturan "İlim" ve "Menzil" gruplarının amacının, Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinde şer'i hükümlerle yönetilen bir "İslam devleti" kurmak olduğu belirtildi. Kararda, terör örgütünün, mensuplarına verdiği talimatlarda, Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetim biçiminin İslamiyete uygun olmadığı, Türkiye'ye ancak Hizbullah örgütünün, İslami esaslara dayanan İran modeli bir rejim getirebileceğini vurguladığı kaydedildi.


-PKK'YA YÖNELİK EYLEMLER-


İstanbul-Beykoz'da 17 Ocak 2000 günü güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyonda ölü olarak ele geçirilen Hüseyin Velioğlu'nun, terör örgütü Hizbullah'ta inisiyatifi ele almak için terör örgütü PKK'ya yönelik silahlı eylemlere giriştiği belirtilen kararda, "Velioğlu önderliğindeki İlim grubu, özellikle bölgede halka yönelik şiddet eylemlerini yaygınlaştıran terör örgütü PKK'yı hedef almak suretiyle, bu örgüt mensuplarına yönelik gerçekleştirecekleri eylemlerle aynı zamanda bölge insanını yanlarına çekip, bu insanlardan destek almayı ve tabanını genişletmeyi hesap etmiştir" denildi.


Kararda, İlim grubunun faaliyetlerine karşı olan Menzil grubunun ise terör örgütü PKK'nın eylemlerinin, Hizbullah'a katılımı kolaylaştırıcı bir etken olduğunu, kendilerinden daha güçlü ve silahlı olan PKK'ya yönelik olarak eylemlere girişilmesinin, örgütlerine büyük darbe vuracağı gibi nedenlerle silahlı mücadeleye geçilemeyeceği fikrini savunduğu belirtildi.


-KARAR-


Mahkeme heyeti, TCK'nın "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçunu kapsayan 309. maddesi hükümleri uyarınca, sanıklar İhsan Baran, Naşit Tutar, Murat Salur, Asıf Güneş, Hasan Süsli, İdris Şimşek, Mehmet Çiğdem, Mesut Tunce, Hüsamettin Çiçek ve Mehmet Halil Taş'ın, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar vermişti.


Sanıkların yargılama esnasında duruşmalardaki iyi hallerini dikkate alan mahkeme, indirim yaparak cezayı müebbete dönüştürmüştü. Mahkeme heyeti ayrıca, Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanmak için başvuruda bulunan sanıklar Mehmet Halil Taş ve Hüsamettin Çiçek'in başvurusunu, terör örgütünün dağılmasına veya meydana çıkartılmasına ya da örgütün amaçladığı suçun işlenmesine engel olacak mahiyette bilgi ve belge vermedikleri gerekçesiyle reddetmişti. Mahkeme, "Terör örgütü Hizbullah üyesi olmak" suçundan yargılanan sanık Metin Kılıç'ın da atılı suçu işlediğine dair mahkumiyetine yeterli kesin, hukuki ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle beraatına karar vermişti.


(aa) 

YORUMLAR 4
  • mazlum aktaş 16 yıl önce Şikayet Et
    feraset. şuurlu insaların bilmesi gereken bişey olsa gerek bir fasık size bir haber getirdiğinde tam araştırmadan kanmayınız.bu hareketin hangi şartlar altında kurulduğunu ve zorluklarla karşı karşıya kaldığını bilen bilir.pkk nın bölgede ki dayatmalarına riayet etmeyen bir cemaat olduğu için zülme maruz kalmış ama belki daha sonra zülmetmiş te olabilir.güvenlik güçlerinin göz yummasında başka herhangi bir ilişkinin varlığına da inanmıyorum
    Cevapla
  • İslam furkan 16 yıl önce Şikayet Et
    YANILIYORSUNUZ. aziz duyarlılık sahipleri ömrünü bölgenin sıcak şartlarında gecirmiş biri olarak bilmenizi isterim ki sözkonusu islami cemaat hakkındaki iddialar vatanımızı ve islami değerlerimizi ecnebilere peşkeş çekmek isteyenlerin manipülasyonlarıdır. bugün bu hizmet ekolünün yaptıkları kamuoyunun malumudur.kendi ifadelerinden gerçeklere ulaşılması islami ve insani duyarlılık sahiplerine tavsiye olunur
    Cevapla
  • emin dagli 16 yıl önce Şikayet Et
    . Çok çok hayret burda devletin rölü nedir? Bilen varmı ben şahidim oradada çok derin\'de olsa arkası açıktaydı.Yani günahkar sorumlular Ağardan Demirele kadar,bilumum yönetciler.
    Cevapla
  • mustafa yavuz 16 yıl önce Şikayet Et
    . \"Hizbullah\" adlı çetenin hiç bir zaman amacı\"şer\'i devlet\"kurmak değildi.Karagahları da Batmanda çok önemli bir kurumumza 50 metre mesafedeydi!1994 Yılında TBMM.de oluşturulan \"faili meçhul cinayetler\"komisyonunun raporuna bakılırsa görülür ki,bu çete elemeanlarına önemli bir kurum eğitim vermiş ve lojistik destek sağlamıştır.Bu bilgileri parlamenterlere veren Emniyet Müdürü derhal merkeze alınmıştır!Bi tşeron olan bu çete kullanım tarihi bitince tasfiye edilmiştir!Lütfen doğru bigi verelim!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'den İsrail'i çıldırtan karar! Sevkiyat tamamen durduruldu! İpler gerildi...
İsrail Savunma Bakanı, karşılıklı esir takası mutabakat taslağını destekledi iddiası