33 yıl sonra ortaya çıkan gerçek

Türkiye'yi 70 Cent'e muhtaç eden ambargonun sırrı 33 yıl sonra ortaya çıktı. Devlet eski Bakanı Kamran İnan, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra Türkiye'ye uygulanan silah ambargosunun sırrını anlattı.. İşte ülkeyi zorda bırakan isim..

33 yıl sonra ortaya çıkan gerçek
33 yıl sonra ortaya çıkan gerçek
GİRİŞ 16.07.2007 10:35 GÜNCELLEME 16.07.2007 10:35
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış
MUHAMMET KUTLU'nun özel haberi

Türkiye’yi 70 Cent’e muhtaç eden ambargonun sırrı 33 yıl sonra ortaya çıktı. Devlet eski Bakanı ve AP eski Senatörü Kamran İnan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ardından Türkiye uygulanan silah ambargosunun uzun sürmesinin faturasını dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’e kesti.

İnan, “Ambargonun kaldırılmasını dönemin başbakanı istemedi” dedi.

Yayın hayatına yeni başlayan aylık haber dergisi Kırmızı Bülten Dergisi, piyasaya çıkacak ilk sayısında , 33 yıllık sırrı kapağına taşıdı.

Politika duayeni olarak bilinen ve yıllarca milletvekilliği ve bakanlık yapan, özellikle dış politika alanında uzman isimlerden biri olarak kabul edilen Kamran İnan şunları dile getirdi:

“1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında Türkiye’ye uygulanan ambargoyu kaldırmak için büyük çaba sarf ettim. O dönem ABD’ye en az on kez gittim. Günlerce kaldım. Son gittiğimizde ambargoyu neredeyse kaldırtacaktım. ABD Başkan Yardımcısı Rockefeller de yardım ediyordu bize. Sonradan öğrendim ki, Türkiye’den çok üst düzey biri (Demirel mi sorumuza, “Ben ismini vermeyim” yanıtı veriyor) heyettekileri arayarak, “O adam ambargoyu kaldırtmış biri olarak Türkiye’ye dönmesin” demiştir. Ambargo 1978’e kadar sürmüştür. 20 dolarlık bir uçak yedek parçasını karaborsadan güç bela 600 dolara bulabiliyorduk. Türkiye çok büyük sıkıntılar çekmiştir bu nedenle. Bu kişinin beni kendisine rakip olarak gördüğünü düşünüyorum.

O dönemde ilginçtir, artık Amerikan Senatosu koridorlarında o kadar sık görmüş ki, bir sabah Başkan Yardımcısı Rockefeller ile karşılaştığımızda “Günaydın Sayın Senatör” diye selamladı. Gerçekten beni kendi senatörlerinden biri zannetmişti sanıyorum.”

“Anayasa Dışişleri Bakanı olmamı engelliyor”

Kamran İnan’ın bir başka çarpıcı açıklaması da bir türlü Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturamaması ile ilgili oldu. “Türkiye’de İngiltere ve ABD’nin onaylamadığı kişi Dışişleri Bakanı olamaz” diyen İnan, şunları söyledi:

Sanki Anayasa’da görünmez harflerle “Kamran İnan Dışişleri Bakanı olamaz” diye bir madde varmış gibi bir türlü Dışişleri Bakanı olamadık. Pek çok bakanlığa, Başbakanlığa bile vekâlet ettim, ama Dışişleri Bakanlığı’na vekâlet bile edemedim. Demek ki Dışişleri Bakanları atanırken farklı kriterler gözetiliyor. Bu ülkede bir Başbakan, “Ben ABD’ye, İngiltere’ye danışmadan Dışişleri Bakanı atayamam” demiştir. Acı olan budur. Demek ki bu türden bir engel vardı benimle ilgili olarak.”


YORUMLAR 14
  • ş.ş.taşeri 16 yıl önce Şikayet Et
    geç kaldın be . kamran bey bu adamların pisliklerini ortaya çıkarmak için biraz geç kalmadınmı türkiye bu ve bunun gibi siyasetçilerin yaptıklarının faturasını ödüyor ve sende günah çıkarır gibi ortaya çıkmış söylüyorsun.bunları o zaman açıklamadığın için sende suçlusun.bu söylediklerin doğru isede o kişi ve onun ekibide vatan hainleridir.bu hainliğe sende ortak oldun maalesef.
    Cevapla
  • Bekir Özeren 16 yıl önce Şikayet Et
    bi morrisonluk ta orda yapmış desenize...
    Cevapla
  • dosta dost 16 yıl önce Şikayet Et
    seni bilen bilir. evet dahi adam neden dışişleri bakanı olamayacağını tam olarak açıklamıyorsun babanın ve atalarını bir tanıtabilseydin. Allah kullarını herkesten daha iyi tanır ve bilir. Yıllarca Bitlis Milletvekilliğini yaptın ama memlekete bir taş bile dikemedin. Birde sürgün hayatını ve kimler tarafından nerelerde okutulduğunu bir açıklayabilseydin kamran inan(ma) bey yada avrupalıların mustakbel enişte hazretleri. ZALİMLER İÇİN YAŞASIN CEHENNEM
    Cevapla
  • ilyas parlakkılıç 16 yıl önce Şikayet Et
    masondur ne yapsa yeridir. çoban sülü
    Cevapla
  • hakan.demir 16 yıl önce Şikayet Et
    eğerki . syn kamran inan ambargoyu kaldırmak yerine uzaması için uğraşsaydı demirelin aile fotoğrafınada girerdi dışişleri bakanlığınında daimi sahibi olurdu.bu memlekete faydalı işler yapmak istiyorsan hiç bir değer göremezsin faydasız boş işlerle uğraşırsan sn. demirel gibi 7 defa gidip sekiz defa gelirsin ve hala doksanına merdiven dayamışken örümcek kafalıların umudu olursun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail ordusu Gazze’deki BM binasını bombaladı
2024'te Türkiye'de en çok satılan lüks otomobiller