Atatürk: Rauf ben namussuz muyum?

M. Kemal Paşa, Meclis kurulunca yetkileri şahsında topladı. Başbakanlığı devretme zamanı gelince üzerinde ittifak yapılan Rauf Bey görevi kabul etmedi. Atatürk, soruyu yöneltti:

Atatürk: Rauf ben namussuz muyum?
Atatürk: Rauf ben namussuz muyum?
GİRİŞ 17.07.2007 09:56 GÜNCELLEME 17.07.2007 09:56
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Ünal TANIK'ın yazısı

23 Nisan 1920'de Ankara'da ilk Meclis açılmış, Kurtuluş Savaşı'nın başlaması yolunda önemli bir adım atılmıştı.

Mustafa Kemal Paşa, o dönemin şartları gereği hem Meclis, hem hükümet başkanlığı görevini yürütüyor, aynı zamanda da Başkumandan olarak bütün yetkileri elinde toplamıştı. İcra Vekilleri Heyeti (Bakanlar Kurulu) ve reisinin, gizli oy ve mutlak çoğunlukla Meclis'te seçilmesi yolundaki kanunun kabul edilmesi ile bakanlar 10 Temmuz 1922'de teker teker istifalarını sundular.

Ertesi gün, Müdafa-i Hukuk grubu idare heyeti, Mustafa Kemal Paşa başkanlığında toplanıp konuyu ele aldı. Uzun tartışmalar oldu. Yeni hükümeti Nafia Vekaleti'nden (Bayındırlık Bakanlığı) istifa eden Rauf Orbay'ın kurmayı yolunda fikir birliği oluştu.

O zamana kadar, muhaliflerle Mustafa Kemal taraftarları arasında hep arabuluculuk yapması ile tanınan Rauf Orbay, bütün milletvekillerinin gönlünü kazanmıştı. Bir taraftan muhalifler, bir taraftan da Mustafa Kemal Paşa'nın yakın arkadaşları Rauf Bey'den bu görevi kabul etmesini istiyordu.

ATATÜRK: BEN NAMUSSUZ MUYUM RAUF?

Haberin devamını bu linkten takip edebilirsiniz

www.cafesiyaset.com

YORUMLAR 11
  • MUSTAFA AKKUŞ 16 yıl önce Şikayet Et
    . hakikaten bişey bilmiyorsun şapka kanununa karşı çıkmışsın fes i islami bir giysimi sanıyorsun fes rum giysisidir KURAN okuduğun kadar tarihte oku bence.
    Cevapla
  • Yılmaz Çelik 16 yıl önce Şikayet Et
    Bir cevap. Musticik yazmaz mı? sen sanırım Lafonten\'den masallar kitabından bahsediyorsun, bi araştır, düşün bakalım Kur\'an\'da var mı yok mu devlet yönetimi.
    Cevapla
  • mehmet serkan ulu 16 yıl önce Şikayet Et
    sen namuslusun. sen namuslusun ama şuan senin kurduğun partini başıdan bulunanlar namusuz çünkü çıkarları için bu ülkede felaket tellalğı yapıyorlar hepsi bir koltuk sevdasına tutulmuş yok atatürkçüymüşlerde neymiş efendim sadece kendileri bu ülkeyi kurtarırmış yok öyle yağma bu ülke insanların seçecegi politikacıların elinde bu ülke dini bütün ve özgür ülkedir
    Cevapla
  • MUSTAFA AKKUŞ 16 yıl önce Şikayet Et
    yılmaz çelik. laikliği ilk başlatan abdülhamittir fransa ve italyadan ilk kanunlar o dönemde alınmıştır sen 643 yılında kalmışsın sene 2007 İSLAM sadece bir dindir!!ibadet için gönderilmiştir KURAN ın hiçbir yerinde devlet yönetiminde bunu temel alının yazmaz!!!
    Cevapla
  • umut beydağı 16 yıl önce Şikayet Et
    işte BAYKAL İŞTE ATATÜRK FARKI. Atatürkçü gençlik Ata\'sının yolundan ayrılmaz. CHP\'NİN Atatürkçüyüz biz argümanlarına kanmaz. Çünkü şu an ki CHP 50 yıldır Ata\'nın kurduğu halkın partisi değildir.Milleti uğursuzluğa boğan, komünist-ateistlerin cirit attığı, halkı tehdin eden, küçük gören bir CHP\'dir. Atatürk komünizmin görüldüğü yerde başını ezin dediği halde partiyi KOMÜNİSTLERİN OCAĞI haline getiren bugünün chp\'si asla o sandıktan tek başına iktidar olarak çıkmayacak, çünkü halk buna izin vermeyecektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
2024'te Türkiye'de en çok satılan lüks otomobiller
Bursa'da 3 sokak köpeği 3 çocuğa saldırdı: Hastaneye kaldırıldılar!