Baykal'dan Menderes kıvırtması!

Menderes'in asılmasını kastederek, Erdoğan'a 'idam sehpası'nı gösteren CHP lideri Baykal gelen tepkiler sonrası çarketti. Baykal, bakın hangi cuntacı albayı kastetmiş?

Baykal'dan Menderes kıvırtması!
Baykal'dan Menderes kıvırtması!
GİRİŞ 15.02.2008 10:15 GÜNCELLEME 15.02.2008 10:15
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Milliyet gazetesi yazarı Fikret Bila, Baykal'ın açıklamalarını köşesine taşıdı...


Baykal, Menderes'i değil, Talat Aydemir'i kastetmiş


Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal'ın, Adnan Menderes'in asılmasını kastederek, kendisine "idam sehpası"nı gösterdiğini öne sürdü. Erdoğan, "Biz o beyaz çarşafla yola çıktık, bedel ödemeye hazırız" diyerek de yanıt verdi.
Deniz Baykal, Anayasa değişikliği tartışmaları içinde gerçekten Adnan Menderes'in idam edilmesini anımsatarak, Erdoğan'a "Sizin de akıbetiniz böyle olur" mesajı mı verdi?
CHP lideri Baykal'a dün bu soruyu yönelttim. Kesin bir dille yalanladığı gibi Başbakan Erdoğan'ı da sözlerini çarpıtmakla, saptırmakla eleştirdi.

Tam aksine
Baykal, bu konuyu şöyle izah etti:
"Bana gazeteciler, TBMM kulisinde yeni bir anayasa yapmanın koşullarını sordular. Ben de yeni anayasa yapmanın yollarını anlattım. Yeni anayasa şöyle hallerde yapılır dedim:
1 Ülke işgal edilmiştir. Milli mücadele verilir. Ülke işgalden kurtarılır. Bayrak başkente dikilir ve bir anayasa yapılır. Bizim Kurtuluş Savaşı'mızdan sonra yapıldığı gibi...
2 Askeri ihtilallerden sonra yeni anayasalar yapılmıştır. Eğer askeri müdahale başarılı olursa yeni bir anayasa yapılır. Nitekim Türkiye'de iki defa böyle yapıldı. Eğer ihtilal girişimi başarılı olmazsa o zaman da o girişimi yapanlar bedelini öderler. Nitekim, Türkiye'de bu da yaşanmıştır. Ben Talat Aydemir olayını kastederek, bu örneği vermiştim. Yoksa, iktidardaki idarenin devrilmesi ve idamlar yapılmasını değil. Merhum Adnan Menderes olayını anımsatmak aklımın ucundan bile geçmedi. Bırakın böyle bir olayı anımsatmayı, tasavvur bile etmem. Tam aksini söyledim. Ama bu sözlerim çarpıtıldı, saptırıldı. Başbakan da bunun üzerinden aynı saptırmayla konuştu.
3 Yeni anayasa yapmanın bir yolu da mevcut Meclis'in, yeni anayasa yapma kararı alması ve bunun için bir kurucu meclis oluşturulmasını kararlaştırmasıyla olur, dedim. TBMM böyle bir karar alır. Kurucu Meclis seçilir. O yeni bir anayasa hazırlar. Bu arada normal Meclis görevini sürdürür. Yapılan anayasa referanduma sunulur, kabul edilirse yeni anayasa yapılmış olur. Benim söylediğim budur."

Aydın Menderes'i aradım


Baykal, rahmetli Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'i de dün telefonla arayarak olayı izah ettiğini söyledi ve şu bilgiyi verdi:
"Aydın Menderes Bey'i dün aradım. Olayı ve söylediklerimi aynen böyle izah ettim. Yanlış anlaşılma olmasın, sizi üzmek istemem, dedim. O da olgunlukla, zaten benden böyle bir anımsatma beklemediğini, ortada bir yanlış anlaşılma olduğunu tahmin ettiğini söyledi."

"Kimse çarpıtmasın"


Baykal, bu konunun Başbakan Erdoğan tarafından istismar edildiğini ve hemen bir mağduriyet edebiyatına yöneldiğini de belirtti ve şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu sözlerim gazetelere çarpıtılarak yansıtıldı. Sanki ben ihtilalden, idam sehpasından, Menderes olayından söz etmişim gibi. Başbakan da aynı çarpıtmayı, saptırmayı kullandı. Oysa ben tam aksini söyledim. Yeni anayasanın demokratik yoldan nasıl yapılabileceğini de anlattım. Ne askeri müdahale ne idam sehpası aklımın ucundan bile geçmedi, geçmez."


(Milliyet)


TALAT AYDEMİR KİMDİR?


Talat Aydemir, (Bilecik 1917 - Ankara 1964) Harp Okulu'nu (1939) ve Harp Akademisi'ni bitirdi (1954). DP iktidarına karşı darbe yapmak için örgütlenen cuntada çalıştı (1956 - 1959).


Kore'ye gitti (1959). 1960 Haziranına kadar orada kaldığı için 27 Mayıs 1960 hareketine katılamadı. Yurda dönünce Milli Birlik Komitesi'nce Kurmay Albay rütbesindeyken Harp Okulu'nun komutanlığına atandı. Albay Talat Aydemir 22 Şubat 1962'de yapılan atama ve tutuklamalara karşı, askeri öğrencilerin de desteğini alarak direniş hareketini örgütledi. Bu direniş hükümetle uzlaşma ile sonlandırıldı ve Aydemir emekli edildi, 10 Mayıs 1962'de çıkarılan özel af yasasıyla serbest bırakıldı.


Talat Aydemir, 21 Mayıs 1963'de Anayasa'da öngörülen reformların gerçekleştirilmediği gerekçesiyle ikinci darbe girişiminde bulunmuş ve başarılı olamamıştır. Yapılan mahkemeden sonra Süvari Binbaşı Fethi Gürcan ile birlikte idama mahkum edildi. Hüküm 5 Temmuz 1964 günü yerine getirildi.


Kaynak: Büyük Larausse

YORUMLAR 34
  • ADNAN KARA 16 yıl önce Şikayet Et
    baykal bu. abilerinden darbe teşvikçiliği ve kaos çıkarmadan başka birşey öğrenmemişki... başbakan astıran zihniyetten başka ne beklenir ki zaten..halk onlara seçimlerde tokadı yapıştırdıkça hırçınlaşıyorlar işte böyle. Türkiye böyle bir siyasi parti ve böyle bir liderin zulmüne maruz kalacak hangi günahı işledi Allahııım))
    Cevapla
  • Metin Yazar 16 yıl önce Şikayet Et
    . Kimsenin elini öpme. Çok öpmek istersen cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi ve sonrasında Tuncay abinin sitesinde A.Gül hakkında döktürenlerin elini öp. Çok kibarlardı:)
    Cevapla
  • zahide özkan 16 yıl önce Şikayet Et
    Meliherdal\'a.... Oooo bayağıdır sesin soluğun çıkmıyordu nerelerdeydin? Ama bi dakika cevabını buldum. Ortalık uzun süredir güllük gülistanlık ve aydınlıktı. Ama,başörtüsü düzenlemesiyle beraber,fitneciler ve kaosçular yüzünden haliyle ortalık biraz karardı. E böylece sanada uçma fırsatı doğdu değil mi bay yarasa !?
    Cevapla
  • irreversible 16 yıl önce Şikayet Et
    bi git yaa. ya bu adamın resmini görmemek sölediklerini duymamak için ne yapmak lazım ????
    Cevapla
  • nurah daginik 16 yıl önce Şikayet Et
    kivirrrrrrrr.. yandan ..bu kacinci yalan yahu ..yüzme isi deboylemiyidi acaba daha ne kivirmalar,sirikla yüksek atlama,engelli,ve nice atlamalar,atmalar,ve kivrimlar dinleyecek sayenizde bu millet chp den...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sokak ortasında 10 yaşındaki kız çocuğunu dövdü! Tepkiler sonrası çocuğunu bırakıp gitti
Bursa'da 3 sokak köpeği 3 çocuğa saldırdı: Hastaneye kaldırıldılar!