Doktorlardan akıl almaz itiraflar!

Almanya'da, "Hatalardan Öğrenmek" adlı broşür hazırlayan doktorlar, burada yaptıkları büyük mesleki hatalarını anlattılar. Hatalar arasında neler var neler?

Doktorlardan akıl almaz itiraflar!
Doktorlardan akıl almaz itiraflar!
GİRİŞ 29.02.2008 00:07 GÜNCELLEME 29.02.2008 00:07
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Doktorlar, 'açıkça itirafta bulunarak', benzer hataların önlenmesini amaçlıyorlar.

Marburg Üniversitesi Kliniği'nde görev yapan Prof. Dr. Matthias Rothmund (65), yaptığı hatayı şöyle anlattı:

'Hafif kilolu bir hasta, bağırsak kanseri teşhisiyle hastaneme geldi. Hastaya bağırsak ameliyatı yaptım. Birkaç gün sonra hastanın akciğer filmleri çekildi ve tesadüfen, ameliyatta hastanın karnında bir makas unuttuğum görüldü.

İkinci bir ameliyatla makası çıkardık. Ameliyat hemşiresi tamponları kontrol etmiş, ancak aletleri kontrol etmemişti. Olayı sigortama bildirdim, hastaya tazminat ödediler.'

Köln-Merheim Kliniği cerrahlarından Prof. Bertil Bouillon (50) da uzun atlayış yapan genç bir sporcu kızın menüsküs teşhisiyle geldiğini, aynı anda kaza geçirerek yaralanan diğer bir hastayla da ilgilenmek zorunda kaldığını belirterek, şunları kaydetti:

'Yanlış dizi ameliyat ettim'

'Ameliyata girdim, ancak hastada menüsküs olduğuna dair bir ize rastlamadım. Görevli hemşire öğleden sonra, yanlış dizi ameliyat ettiğimizi söyledi. Bu tür hataları önlemek için artık ameliyat edilecek bölgeleri, hasta henüz ayıkken, suda çıkmayan kalemle işaretliyoruz.'

Berlin Tabipler Birliği Başkanı Dr. Günther Jonitz (49) de Bild gazetesine yaptığı açıklamada, genç bir doktor olarak çalıştığı yıllarda, klinikteki yoğun bir günde, yaralı parmağında iltihap olan genç bir kıza kan zehirlenmesini önlemek amacıyla penisilin yazdığını anlattı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

'Dışarıda 20 hasta bekliyordu. Hemşire acele ettiriyordu. Hastaya alerjisi olup olmadığını sormadan penisilini yazdım. Hasta ertesi gün yeniden kliniğe geldi, her yerinde yaralar çıkmıştı. Penisiline alerjisi varmış, ölebilirdi de. O andan sonra bir daha asla aceleci davranmadım.'

Berlin'deki Charite hastanesi doktorlarından Prof. Dr. Joachim W. Dudenhausen de 40 yaşındaki bir kadının ikinci kez sezeryanla doğum yapması sırasında yaptığı hatayı şöyle anlattı:

'Ameliyat sırasında rahmin kenarındaki bağdokusu yırtıldı. Ben de yırtığı onardım. Ancak 2 gün sonra hasta ağrı çekmeye başladı.

Ultrasonla yaptığımız kontrolde, idrar yolunun tıkandığını, sıvının böbreklere kadar biriktiğini gördük. Hastayı ikinci kez ameliyat etmek zorunda kaldık. Daha dikkatli olsaydım hastam ikinci kez ameliyat olmaz, o acıları çekmezdi.'

Witten-Herdecke Üniversitesi profesörlerinden Christel Bienstein (56) da gazeteye yaptığı açıklamada, 1976 yılında bir hastanenin yoğun bakım bölümünde hemşire olarak çalıştığı dönemde, solunum makinesine bağlı genç bir hastanın solunum borusunun tıkandığını, kalbinin durduğunu belirtti ve şunları anlattı:

'Kalbini çalıştırdım, rapor tuttum, eve gittim...'

'Hastanın kalbini yeniden çalıştırdım. Doktoru sürekli telefonla aradım, ancak gelmedi. Sabah nöbeti devrederken rapor tuttum ve eve gittim. Saat 07.30 sularıydı.

Saat 08.00 gibi aynı hasta solunum yolunun tıkanması sonucu hayatını kaybetmiş. Gelmediği halde sürekli doktoru arayacağıma, nöbeti devralacak hemşireyle daha güvenli bir yol bulmalıydım. Kendimi çok suçluyorum.'

Regensburg'taki St. Joseph hastanesinde görev yapan Dr. Marita Eisenmann-Klein da yaptığı hatayı şöyle anlattı:

'Bir hastadan yağ bezesi alınmıştı. Vizit yaparken, ameliyat yerinde sıvı biriktiğini gördüm. Çok ince bir iğneyle sıvıyı çektim. Kısa süre sonra hasta güçlükle nefes alır oldu. Akciğeri sönmüştü. Sıvıyı çekerken herhalde akciğere zarar vermiştim. Hasta acil ameliyata alındı. O kadar ince bir deliğin akciğeri iflas ettirebileceğini asla tahmin etmezdim.'

YORUMLAR 23
  • Engin Xxx 16 yıl önce Şikayet Et
    . mesela yine kendi fakultemde 2-3 yillik hastasinin 180 lira muayene masrafi cikismayip 150 lira verince sanki 30 liraya cok ihtiyaci varmis gibi `bi dahaki sefere tamamlarsin` diyen profesor de gordum! ama bunu tum doktorlara mal etmek mantiga sigar mi? turkiyede doktorlar diger ulkelerle karsilastirilamiyack kadar agir sartlarda calisiyor. nobetlerle haftada 80 saat calismak zorunda olan asistanlar var! saat basi maasini hesaplasaniz ogretmenden daha az maas aldigini rahatca gorebilirsiniz bu asistanlarin
    Cevapla
  • yorumcu yorumcu 16 yıl önce Şikayet Et
    hatalara. hatalara gelince bizim ülkemizde bunların çok çok ötesinde hatalar yapılıyor.maaş olayına gelince zannedersem tam çalışan bir hekim artık 5 milyar civarında aylık alabiliyor.ve hala hükümete küfredenler var.branş nöbetine itiraz edenler var.çünkü hükümet hastaneleri doktorların(hepsi demiycem ama benim gördüklerim hep böyle idi) çiflik olarak kullanmasını engellemeye çalışıyor.bence bıçak parasına karşı daha geniş kampanya gibi bişi yapılmalı.bu bi gercek.acı ama gerçek.
    Cevapla
  • yorumcu yorumcu 16 yıl önce Şikayet Et
    evet. ameliyatta unutulan makastan konu doktor maaşlarına gelmiş ne acı,ne kadar azaldı bilmiyorum ama buzdolabı,çamaşır makinası pazarlığı gibi bıçak parası yapılıyo idi.öleki mideniz bulanır.bıçak parası konu edlincede biz 6 yıl okuduk, yok o kadar süre uzmanlık yaptık.bu vatandaşı soymayı gerektirmez.vatandaşımız zaten halden anlar parası olan zaten çıkarıp siz istemeseniz bile vermeye çalışıyordu.ama daha-daha-daha vatandaşın köy otobüsüne vereceğim dediği parayaı bile alanlar oldu biliyormusuz.
    Cevapla
  • beyazz beyazz 16 yıl önce Şikayet Et
    yani çok şaşırıyorum!!!. konu nerden nerden yine paraya geliyor..ben anlamıyorum bu işi..tıpla,doktorla ilgili bi haber olsa yorumlar direkt olarak doktor maaşlarına dönüyor..ne alıyolarsa alıyolar..bizi neden ilgilendiriyor bu..aklımız fikrimiz para mı??
    Cevapla
  • mimiga mimiga 16 yıl önce Şikayet Et
    Bazılarının tek derdi para malesef. Seneler önce kulaklarımdaki iltihaplanmadan dolayı işitme kaybı oluştu özel bir hastaneye gittim.Doktor öyle mükemmel bir doktordu ki(!)uyguladığı tedavi sonucunda tad ve koku alma duyularımı da kaybettim. Sonuçta bana dediği şu oldu \"tad ve koku almada problemin olabilir ama kulaklarının duyuyor olması gerekir\"Her kontrole gidişimde aynı ücreti ödeyerek 2 sene boyunca koku,tad,işitme duyularımı para vererek kaybettim.Sonunda devlete sığındım ve Vakıf Gureba\'da kaybettiklerimin hepsini beleşe geri aldım:))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD Deniz Kuvvetleri yetkilisi: İsrail ordusu kendi İHA'larını vuruyor
Bursa'da 3 sokak köpeği 3 çocuğa saldırdı: Hastaneye kaldırıldılar!