Ayasofya'nın tapusu Fatih Sultan Mehmet'te

Başbakan Yardımcısı Yazıcı, Vakıflar Yasasına getirilen eleştirilerin yersiz olduğunu ifade ederek, Ayasofya'nın tapusunun Fatih Sultan Mehmet Vakfı'nda olduğunu söyledi.

Ayasofya'nın tapusu Fatih Sultan Mehmet'te
Ayasofya'nın tapusu Fatih Sultan Mehmet'te
GİRİŞ 01.03.2008 08:00 GÜNCELLEME 01.03.2008 08:00
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Erhan Seven'in haberi


Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Vakıflar Yasası ile Ayasofya'nın gayri müslim vakıflara verileceği iddialarının gerçek dışı olduğunu söyledi.


Yeni Şafak Gazetesi Ankara Bürosu'nu ziyaret ederek, Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert ve Ankara Temsilci Vekili Abdülkadir Selvi ile görüşen Yazıcı, Vakıflar yasasıyla Türk vatandaşı olan gayri müslimlere, Lozan Anlaşması ile verilen ancak 1974 yılında mahkeme kararıyla ellerinden alınan bazı hakların geri verildiğini, bunun da yanlış bir yönünün bulunmadığını, bugüne kadar adalet dağıtan bir millet olarak aynı şekilde adalet dağıttıklarını belirtti. Yazıcı, muhalefetin zaman zaman Ayasofya'nın statüsünü de gündeme getirdiğini, Ayasofya'nın iddia edildiği gibi cemaat vakfına devredilmesinin sözkonusu olmadığını söyledi.

87 ÖNCESİ İÇİN AİHM'E GİDİLEMEZ

Yazıcı, “Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yargı yetkisini 1987 yılında tanımıştır. Rezerv var, 1987 yılından önceki olayları Avrupa insan hakları mahkemesine getirmesi mümkün değil. Orası bir milat. O şartla kabul edilmiştir. Ayasofya tapu kaydında Fatih Sultan Mehmet Vakfı'na kayıtlı. Böylece cemaat vakfıyla hiçbir alakası yok. Biz de onun tapusunu almıştık hem mecliste gösterdik hem de televizyonda gösterdik. Çünkü onu söyleyeceklerini tahmin ediyordum” diye konuştu.

161 CEMAAAT VAKFI VAR

1926'da çıkartılan Medeni kanundan sonra ırk ve cemaate dayalı vakfın kurulamayacağını hatırlatan Yazıcı, 'Cemaat vakıfları Lozan'dan önce kurulduğu için onların statüleri devam ediyor. Bunların sayıları bellidir. 161 tane cemaat vakfı var. Bunların 74 tanesi Rum, Keldani, Süryani gibi cemaatlere ait' dedi. Bu cemaat vakıflarının bir kısmı mazbut vakıflar kapsamına alındığını kaydeden Yazıcı, 41 bin 550 mazbut vakıf kaldığını, bunu içinde 59 cemaat vakfı bulunduğunu kaydederken, 300 tane de mülhak vakıf bulundugu belirtti.


VAKIF TÜRLERİ


  • Mülhak vakıf: Vakfedenin soyundan gelenler tarafından idare edilir.


  • Cemaat vakıfları: Türk vatandaşları tarafından Osmanlı döneminde kurulmuş vakıflar.


  • Mazbut vakıf: Kuran ve yaşatan aileden hayatta hiç kimse kalmamış olan vakıflardır. Bunların yönetimi Vakıflar Genel Müdürlüğü'ndedir.



    Üniversitelerde Ergenekonvari provokatörler var

    Üniversitelerde başörtüsü yasağının Anayasa değişikliği ile kaldırıldığını kaydeden Yazıcı, “Türkiye'de bir başörtüsü sorunu var. Sorunu düzenlemek için Meclis'te anayasal düzenleme yapanlar, o konuyla ilgili çalışanlar var, ama onun karşısında olanlar da var. CHP'ye sorun Türkiye'de bir başörtüsü sorunu var diyecektir. İktidar olmak demek sorunları çözmek demektir, çözmeye talip demektir. Hem iktidar olacaksınız, hem de sorunu görmem diyemezsiniz. Sorunun çözümü anayasada değişiklikle olur denmiştir, çözülmüştür. Başı örtülü olan da açık olan da beraber okuyor, yaşıyor, aynı ortamı paylaşıyorlar. Ergenekonvari, ulusalcı oluşumlar üniversiteleri, toplumun değişik katmanlarını ajite ediyorlar. Milletimiz bu sorunu çözdü” dedi.

    “Ergenekoncu yaklaşımlar sözünü biraz açabilir misiniz? Duyum ve tespitler mi var” sorusu üzerine de Yazıcı, “Danıştay baskını var.

    HASSASİYET GÖSTERİYORUZ

    Henüz kesinleşmedi, yargıda olan bir konuyu konuşmak çok doğru değil. Ancak fotoğrafları alt alta getirdiğinizde, Türkiye'deki huzur ortamını bozmaya çalışıyorlar, çeteleşiyorlar. Nereye kadar gidebiliyorsa gitmesi lazım. Türkiye hukukun üstünlüğü, hukuk devleti olmanın hazzını yaşamalıdır. Hükümetimiz hassassiyet gösteriyor. Hukuk dışı çeteleşmeleri yapıları devlet içinde devlet olma çabalarının mutlak sonlandırılması gerekiyor. Bu yönde çabalayan kamu çalışanlarının da sonuna kadar arkasındayız” diye konuştu.




    (Yeni Şafak)

  • YORUMLAR 6
    • ibrahim COŞAR 16 yıl önce Şikayet Et
      velevki. akp savunucusu değilim.evet vakıflar yasası çıkaran onlar.ama hiç tarihi gerçekleri araştırma zahmetine giriyormusunuz.ayasofyayı birilerine peşkeş çekiyorlar diyenler.önce ayasofyayı fatihin bedduasından kurtarın.m.kemal burayı zaten ecnebiye çoktan peşkeş çekmedimi müze yapmakla.ha senin olmuş tapusu böyle durumda ha elin.asıl amacı dışında kullanıldıktan sonra ne yazar.beddua edilecek biri varsa oda şu anda anıtmezarda yatıyor.
      Cevapla
    • kadir demir 16 yıl önce Şikayet Et
      müze mi cami mi?. O zaman Atatürk Fatihin mülkünü, vakfının malını nasıl müzeye çevirdi?Vakıf malı müzeye çevrilebilir mi?Atatürke bu yetkiyi kim verdi?Yoksa bilmediğimiz veya gizlenen bazı hesaplar mı var işiniçinde.. Neyse artık vakıflar kanunu kabul edildiğine göre İnşallah Ayasofya da artık gerçek hüviyetine kavuşur ve camiye döner.Böylece Fatih Sultan Mehmet hanın yadigarına yapılan saygısızlık ve haksızlıkta giderilmiş olur.Eller,diller, gönüller 80 yıl öncesine kadar olduğu gibi bu mabedde de Yüce Rahmanına kavuşur.
      Cevapla
    • hanif koray 16 yıl önce Şikayet Et
      tapsu bizde ise yeni yasaya göre ayasofya camisi açılmalı, açılmalı!. vakıflar yasası hakları gasbedilmiş vakıflara ihkakı hak yapmıyor mu? aynı maddelerden ayasofya da yararlanmalı. fatih sultan mehmet vakfının hakları verilmeli. ayasofya camii açılmalı, açılmalı.
      Cevapla
    • yaşar Gürakan 16 yıl önce Şikayet Et
      Fakıf Bedduası. Bu yasayı çıkaranlar inşallah VAKIF BEDDUASINA uğrayacaklardır.İlahi adalet birgün mutlaka tecelli edecektir.Göreceğiz görecekler.
      Cevapla
    • ahmet kavasi 16 yıl önce Şikayet Et
      mutlaka okuyon.fazla söze gerek yok. \'\' bu vakfiyeyi kim değiştirirse, Allah’ın, Peygamber’in, meleklerin, bütün yöneticilerin ve dahi bütün Müslümanların ebediyen LANETİ ONUN VE ONLARIN ÜZERİNE OLSUN, azapları hafiflemesin onların, haşr gününde yüzlerine bakılmasın.\'\'(f.sultan mehmet)ayasofyada konser verd relenlere ve başka amaç için kullanılmasına vesile olanlara itaf olunur.
      Cevapla
    Daha fazla yorum görüntüle
    DİĞER HABERLER
    Bakan Hakan Fidan'dan son dakika Gazze açıklaması: Bu son savaş olmayacak!
    PYD elebaşı Salih Müslim'in eşinden teröristbaşı Abdullah Öcalan hakkında skandal ifadeler