Ergenekon terör örgütü mü değil mi?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in 'terör örgütü' tanımlaması yaptığı Ergenekon yapılanmasına Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 'açıklık' getirmesi istendi.

Ergenekon terör örgütü mü değil mi?
Ergenekon terör örgütü mü değil mi?
GİRİŞ 29.05.2008 10:20 GÜNCELLEME 29.05.2008 10:20
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ergenekon soruşturmasında, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, avukat Kemal Kerinçsiz ve emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in de (sol baştaki) aralarında bulunduğu 47 kişi tutuklanmıştı. Başsavcı yapılanmayı terör örgütü olarak nitelendirmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in 'terör örgütü' tanımlaması yaptığı Ergenekon yapılanmasına Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 'açıklık' getirmesi istendi.

Soruşturmayı yürüten savcı, topladığı belgeleri Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Harekât Daire Başkanlığı (TEMÜH)'na göndererek, 'Ergenekon yapılanmasının terör örgütü olup olmadığı' yönünde değerlendirme talep etti. TEMÜH Başkanlığı'nca hazırlanan bir brifingde, Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınanların savunduğu 'ulusalcılık' akımı aşırı sağcı terör örgütleri arasında sayılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon yapılanması hakkındaki soruşturmanın kamuoyuna açıklandığı ilk günden itibaren 'terör örgütü' nitelemesi yaptı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, yaptığı yazılı açıklamada, soruşturmanın, 'silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek', 'bu örgüte üye olmak', 'askeri itaatsizliğe teşvik etmek', 'devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek', 'sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri bulundurmak' ve 'patlayıcı madde bulundurmak' suçlamalarıyla yürütüldüğüne dikkat çekmişti. Resmi yazışmalarda da Ergenekon yapılanması hakkında 'terör örgütü' nitelemesinde bulunan savcılık, önceki gün terör konusunda en uzman birime 'çok gizli' bir yazı gönderdi. Ergenekon terör örgütü soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün imzasını taşıyan yazının ekinde Ergenekon yapılanmasıyla ilgili belge ve bilgilere yer verildi. Öz, TEMÜH'ten 'yapılanmanın terör örgütü kapsamına girip girmediğine dair' görüş talep etti.

Emniyet Genel Müdürlüğü TEMÜH Başkanlığı, Zekeriya Öz'ün talebine henüz bir cevap göndermedi. Ancak geçtiğimiz günlerde daire tarafından hazırlanan bir brifingde Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan zanlıların savunduğu 'ulusalcılık' akımına yer verilmişti. Türkiye'deki sağ, sol ve dini motifli radikal terör örgütlerini takip eden TEMÜH'ün ulusalcılık akımını da 'aşırı sağ' faaliyetleri başlığına aldığı anlaşılmıştı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın göreve başlamasının ardından kendisine sunulmak üzere hazırlanan brifingde, 'Ulusalcı kesimler, devlet egemenliğinin özellikle AB sürecindeki yasal değişiklikler ile zedelendiği ve ülkenin bağımsızlığını yitirdiği varsayımını temel almaktadır. Geçmişte sol, sağ ve dinsel arka plana sahip gruplar söylem, propaganda ve eylem birliğine dayanan bir manevra alanı oluşturmakta, bu kapsamda 50'den fazla dernek ve vakıf, 100'den fazla internet sitesi ve medya organı faaliyet göstermektedir.' deniliyor. Geniş kitleleri etkileme ve yönlendirme arayışındaki ulusalcı blok tarafından kullanılan söylem ve birtakım aşırı yaklaşımların, amacını aşan propaganda amaçlı bazı gelişmeleri tetiklediği değerlendirmelerine de yer veriliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Harekât Daire Başkanlığı'nın Savcı Zekeriya Öz'ün talebine önümüzdeki günlerde cevap vereceği kaydediliyor. TEMÜH'ün Ergenekon yapılanmasını da yine ulusalcılık akımı kapsamında değerlendireceği görüşü hakim. Emniyet'in değerlendirmesinin önümüzdeki günlerde İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na ulaştırılacağı ifade ediliyor.

Bu arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinasyonunda sürdürülen soruşturma kapsamında aranan Rasim Görüm (31), Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. İstanbul Adliyesi'ne çıkartılan Görüm, 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

YORUMLAR 4
  • ahmet erd 15 yıl önce Şikayet Et
    terörden daha büyüğüne ne denir. tarihçileri araştırmaya davet ediyorum devlet içine sızmış terörü yöneten kadroya ne denir acaba nedir nedir diye atlamayın yemin ediyorum bunu devletin en üstüde ki ihtiyar heyeti bile bilemez:)
    Cevapla
  • « Prens » 15 yıl önce Şikayet Et
    KESINLIKLE T E R O R!. Kesinlikle ve kesinlikle terör! Değil de ne? Devleti kullanarak çetecilik yapmak değilde ne? İnşaallah bunların sonu en kısa sürede kurur!
    Cevapla
  • bahadır bayram 15 yıl önce Şikayet Et
    hiç olur mu canım. onlar iyi çocuklardır.
    Cevapla
  • ismail öney 15 yıl önce Şikayet Et
    DEVLET İÇİNDE YENİ BİR AKIM GİBİ ANLAŞILIYOR. ergenekomcuların açıklamaları, yetkililerin açıklamaları, medya da yazılanlar siyasi bir akım olduğu anlaşılıyor,şuculuk buculuk gibi siyasi bir akım.her görüşten seçme adamlardan oluşan farklı bir akım.. derin deyin sığ deyin, eski deyin yeni deyin dışa bağlı deyin iç kaynaklı deyin,puzzlenin parçaları hergün meydana çıktıkça hatlar beliriyor. ortaya nasıl bir tablo çıkar allah bilir,AMA HİÇ DE BOŞ MUŞ GİBİ GÖRÜNMÜYOR. mesela açık açık hükümeti yerinden edebilecek güçte oldukları hissediliyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gelecek Partisi'nde restleşmeler! Davutoğlu'ndan ilginç çıkış: Şimdiden ilan etti
Türkiye'den her yıl 30 milyar TL çalıyorlar!