Baraj iptal olsa dahi seçim %10’la yapılır

Emir Kaya, “Anayasa’nın 67. maddesine göre, AYM seçim barajını iptal etse dahi 2015 seçimleri yüzde 10 barajıyla yapılacaktır” dedi.

Baraj iptal olsa dahi seçim %10’la yapılır
Baraj iptal olsa dahi seçim %10’la yapılır
GİRİŞ 09.12.2014 12:02 GÜNCELLEME 09.12.2014 12:01
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Eski Anayasa Mahkemesi raportörü Yrd. Doç.Dr. Emir Kaya, AYM’nin vereceği olası bir iptal kararının seçim yasasında bir değişiklik anlamına geldiğini, seçimlere bir yıl kala yapılan değişikliklerin ise uygulanmayacağının anayasa hükmü olduğunu ifade etti. Kaya, “Dolayısıyla AYM seçim barajını iptal etse dahi 2015 seçimleri yüzde 10 barajıyla yapılacaktır” dedi.

Kaya, “Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuruda seçim barajının hak ihlali olduğuna karar vermesi bir şey, seçim barajına ilişkin hükümlerin iptaline karar vermesi ise ayrı şeydir. Bu iki karara ayrı mekanizmalarla ulaşılır ve bu kararların anlamı da farklıdır” dedi.

Hak ihlali barajı kaldırmaz

Kaya, “İhlal kararı verilmesi, otomatik olarak seçim barajını ortadan kaldırmaz. İhlalin giderilmesi için yasa değişikliği gerekir ki seçimden önceki bir yıl içindeki değişiklikler uygulanmaz” dedi. Bireysel başvurularda bölümlerce verilmesi gereken kararın AYM Genel Kurulu’nda ele alınmasının anayasa ve ilgili yasalara aykırı olduğunu ifade eden Kaya, “Bu uygulama AYM’nin kendi hazırladığı ve dış denetime kapalı İçtüzük’le ihdas edilmiştir” dedi. Kaya sözlerine şöyle devam etti: “Yine iptal kararı verilebilmesi için bireysel başvuruya bakan Bölümün ‘mahkeme’ sayılması gerekmektedir. Bunun için de bireysel başvurunun ‘başvuru’ değil, ‘dava’ sayılması gerekir. Bu da tartışmalıdır.”

KAYNAK: STAR GAZETESİ
YORUMLAR 52
  • Beni Adem 9 yıl önce Şikayet Et
    Baraj aynen devam etmeli
    Cevapla
  • Beni Adem 9 yıl önce Şikayet Et
    İstikrarın devamı için baraj kalmalı.
    Cevapla
  • AHMET TOKKAN 9 yıl önce Şikayet Et
    Bunları en kısa sürede kaldırıp çöpe atmalı,Meclisin kararının üzerinde karar olamaz.Ne zannediyor bu Akparti düşmanları kendilerini acaba.
    Cevapla
  • hakan 9 yıl önce Şikayet Et
    kriz ile hisse senetleri ucuzlatıp mal toplayıp seçim sonrasında olası ak parti iktidarı ile zenginliklerini katlamayı düşünen adamların olduğu bir zamandayız
    Cevapla
  • FATSALI 9 yıl önce Şikayet Et
    SEÇİM BARAJININ KALKMASINA ANCAK MİLLET KARA VERMELİDİR VE KESİNLİKLE KALKMAMALIDIR BÖL PARÇALA YUT MANTIĞI İŞLETİLMEK İSTENİYOR HİÇ BİR ÜLKE HİÇBİR ZAMAN KOALİSYONLARDAN FAYDA GÖRMEMİŞTİR BU OYUNA GELMEMEK LAZIMDIR
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
KAAN İtalya'da manşet oldu: Kralların kralı
Rusya'da çarpıcı anlar! İki komutan Rusya Devlet Başkanı Putin'i selamlamadı