II. İslami Türk Edebiyatı Sempozyumu

İslâmi Türk Edebiyatı Sempozyumu'nun İkincisi, “Edebiyatımızda Cenâb-ı Allah” Başlığıyla 5-6 Ekim'de gerçekleşiyor.

II. İslami Türk Edebiyatı Sempozyumu
II. İslami Türk Edebiyatı Sempozyumu
GİRİŞ 03.10.2012 19:15 GÜNCELLEME 03.10.2012 19:15

Geçen yıl Nisan ayında ilki yapılan İslâmi Türk Edebiyatı Sempozyumu'nun ikincisi bu hafta Yağmur Dil, Kültür ve Edebiyat Dergisi tarafından düzenleniyor. İlkinde konu sınırı konulmayan sempozyumun ikincisinin konusu “Edebiyatımızda Cenâb-ı Allah”. Prof. Dr. Mustafa İsmet Uzun'un başkanlığını üstleneceği sempozyumun koordinatörlüğünü ise Yağmur Dergisi Yazı İşleri Müdürü Hasan Ahmet Gökçe yapıyor.

Yıldız Parkındaki tarihi Malta Köşkünde yapılan basın toplantısında sempozyumla ilgili açıklamalar yapan Gökçe, edebiyatımızda dini içeriğin yok sayıldığına vurgu yaparken, sempozyumun bu minvalde önemli bir misyon üstlendiğini söyledi. Kahvaltıyla başlayan buluşmanın son kısmında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gökçe, sempozyumun ilerleyen yıllarda uluslararası bir hüviyete kavuşması öngörülüyor mu şeklindeki soruya, ‘biz yaptığımız işleri çok ses getirmesi için değil, mevzuun hedefine ulaşması niyetiyle yapıyoruz, daha doğrusu gayretimizi bu doğrultuda yoğunlaştırıyoruz. Eğer biz bunu yaparken kapsama alanı genişlerse bizler de himmetimizi âli tutar ona göre pozisyon alırız' cevabını vererek Yağmur Dergisi'nin çizgisiyle ilgili de ipuçları vermiş oldu.

Yurt içi ve yurt dışından 28 bildirinin kabul edildiği sempozyuma bu yıl 128 bildiri gönderilmiş. Üsküdar Gençlik Merkezi'nde gerçekleşecek sempozyum 5 Ekim Cuma sabahı 10.30'da açılış konuşmalarıyla başlayacak. Seyh-ül Hattatin Hasan Çelebi'nin hüsn-ü hat sanatıyla Allah lafz-ı celilini icrasıyla misafirlerin karşılanacağı sempozyumun açılış bölümünde Prof. Dr. Kemal Yavuz'un konferansı başlangıç noktası olacak.

Sempozyum'da sunulacak Cenâb-ı Allah adının geçtiği ürünlerin yer aldığı makalelerde sadece klasik edebiyat ürünleri üzerinde durulmuyor. Bu sempozyumda sunulacak tebliğler yakın dönem edebiyatçılarımızın edebî ürünlerinden halk edebiyatına kadar geniş bir çizgiye yayılıyor. Ayrıca Doç. Dr. Fikret Uslucan'ın “Mehmet Âkif Ersoy'un Şiirlerinde Allah'a Sitem ve İltica” ve Cevat Akkanat'ın “İkinci Yeni Şairlerinde Cenâb-ı Allah: İlhan Berk Örneği” adlı tebliğleri sempozyumun en ilginç başlıkları olarak dikkat çekiyor. Cuma günü açılış ve konferansın ardından öğleden sonra üç oturum gerçekleştirilecek ve saat 18.30'da ilk gün oturumları tamamlanmış olacak.

Sempozyumun ikinci gününde değerlendirme oturumu ile birlikte beş oturum yer alıyor. Saat 10.00'da başlayacak oturumların ikisi öğleden önce üçü öğleden sonra gerçekleştirilecek. Sempozyumun sonunda bir de değerlendirme oturumu yer alacak. Bu oturumda Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Prof. Dr. Bilâl Kemikli, Doç. Dr. Nuran Yılmaz sempozyuma dair başlıkları değerlendirecekler. Oturumlar sonrası saat 18.00'de kapanış konuşmaları yine Prof. Dr. Mustafa İsmet Uzun ve Hasan Ahmet Gökçe tarafından yapılacak.

Sempozyuma dair güncel bilgilere www.islamiturkedebiyati.com ve www.yagmurdergisi.com adreslerinden ulaşılabilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Eurovision yarışmasında İsrailli şarkıcı yuhalandı koşarak sahneden inmek zorunda kaldı
Türkiye’nin boykot kararı İsrail gündeminde: Bizi en zayıf noktasından vurdu