Gazze'de "imar" krizi

Filistinli Müteahhitler Sendikası Başkanı Ebu Muaylık: - "Kabul edilen BM planı mekanizması oldukça yavaş. Bu mekanizmayla Gazze'nin imarı on yıllarımızı alabilir"

Gazze'de "imar" krizi
Gazze'de "imar" krizi
GİRİŞ 27.11.2014 13:53 GÜNCELLEME 27.11.2014 13:53

ULA ATAALLAH - Filistinli Müteahhitler Sendikası Başkanı Nebil Ebu Muaylık, "Kabul edilen BM planı mekanizması oldukça yavaş. Bu mekanizmayla Gazze'nin imarı on yıllarımızı alabilir" dedi.

İsrail'in 51 gün süren saldırılarının ardında bıraktığı yıkım sebebiyle, halkın büyük bir mağduriyet yaşamasının Gazze sokaklarında sosyal patlamaya sebep olabileceği belirtiliyor.

İnşaat malzemelerinin girişi için BM, Filistin ve İsrail arasında varılan üçlü anlaşma uyarınca, çimentoların geleceği ve soğuktan korunmak için başlarını sokacakları bir ev yapacakları günü sabırsızlıkla bekleyen Gazzelilerin, bu duruma artık dayanacak güçlerinin kalmadığı ifade ediliyor.

AA muhabirine açıklamada bulunan Filistinli Müteahhitler Sendikası Başkanı Nebil Ebu Muaylık, "BM Genel Sekreteri'nin Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry'nin imar planının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Böylelikle, inşaat malzemesi girişinin önündeki şartlar ve kısıtlamalar ortadan kaldırılacak, imar programı da fiili olarak başlayacak" dedi.

Filistin tarafının Serry'nin planının değişmesi yönünde baskı yaptığını vurgulayan Ebu Muaylık, "Bu işin gerçeğe dönüşmesi gerekiyor. Kabul edilen BM planı mekanizması oldukça yavaş. Bu mekanizmayla Gazze'nin imarı on yıllarımızı alabilir" diye konuştu.

"Gazze sokaklarında sosyal patlamalar yaşanabilir"

Gazze sokaklarında sosyal patlamaların yaşanmasına ramak kaldığını savunan Gazze'deki İslam Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Hani el-Bessus da BM'nin söz konusu imar planını hızlandırması gerektiğini, Gazzelilerin huzurunun imarla doğru orantılı olduğunu vurguladı.

Bessus, ablukanın şiddetlenmesiyle eş zamanlı olarak imarın da durdurulmasının bölgedeki durumu olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"BM, imarın önündeki tüm şartları ve engelleri kaldırmalı aksi takdirde Gazze sokaklarında sosyal patlamalar yaşanabilir. Öfke her zaman patlamayı doğurmuştur. Bugün binlerce aile başını sokacak, çocuklarını soğuktan koruyacak bir yer bulamıyor. Kimsenin duymadığı sessiz çığlıkların karşı konulamaz seslere ve eylemlere dönüşmesi an meselesi."

"Gazze'nin huzurunun anahtarı, inşaat malzemelerinin kayıtsız-şartsız bölgeye girmesinde"

Filistin İşadamları Derneği Başkanı Ali el-Hayek ise "Gazze'nin huzurunun anahtarı, inşaat malzemelerinin kayıtsız -şartsız bölgeye girmesinde" dedi.

İmar çalışmalarının yalnızca İsrail saldırılarının ardında bıraktığı yıkımı onarmayacağını, aynı zamanda işsizlik sorununun çözümüne de katkı sağlayacağını hatırlatan Hayek, "Fakirlik oranı yüzde 90'ı, işsizlik de yüzde 60'ı aştı. İmar çalışmaları kısmen de olsa insani ve ekonomik durumun iyileşme göstermesi anlamına geliyor. İmar mekanizmasının yeniden düzenlenmesi tüm tarafların çıkarına hizmet edecek" diye konuştu.

Gazze'deki Ezher Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Naci Şerab da halkın son saldırılardan sonra büyük beklenti içinde olduğunu dile getirerek, "Gazze, İsrail'in son saldırısının ardından yıllardır uygulanan ablukanın ve beraberinde getirdiği bir takım sıkıntıların ortadan kalkmasını bekliyordu. Maalesef, durum daha da kötüleşti. Benzeri görülmemiş bir patlamayla karşı karşıya kalacağımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Gazze'deki İnşaat Sektörü Birliği Müdürü Ferid Zakkut, BM'nin imar planının yetersiz olduğunu belirterek, bölgedeki büyük yıkımın imarı için günlük 4 bin ton çimento, bin 600 ton demir ve 16 bin ton mıcıra ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

İsrail, BM imar planı çerçevesinde 14 Ekim'de ilk etapta 640 ton çimentonun, bölgeye girişine izin vermiş, iki hafta BM depolarında bekleyen çimentolar, kimlikleri ve evlerinin durumuna ilişkin yoğun ve detaylı bir araştırmanın ardından evleri zarar gören 70 aileye dağıtılmıştı. Bu çerçevede, 26 Kasım Salı günü de bin ton çimento girişine izin verilmişti.

İsrail'in Gazze'ye 7 Temmuz'da başlattığı 51 gün süren saldırılarında 2 bin 158 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkıldı, binlerce bina hasar gördü.

İsrail, Mısır'ın ara buluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'e lanet gösterileri dünyaya yayılıyor - Gazete manşetleri
Beşiktaş gol düellosunda 3 puanı 90+7'de kurtardı