Şah Fırat Operasyonu dünya basınında

TSK'nın Süleyman Şah Türbesi'ne düzenlediği gece operasyonu dış basında son dakika gelişmesi olarak servis edildi.

Şah Fırat Operasyonu dünya basınında
Şah Fırat Operasyonu dünya basınında
GİRİŞ 22.02.2015 15:15 GÜNCELLEME 22.02.2015 16:40
Bu Habere 56 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin sınır dışındaki tek vatan toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik IŞİD tehdidi nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye sınırını geçerek düzenlediği sınır ötesi operasyon dış basında son dakika gelişmesi olarak duyuruldu.

İngiltere'nin saygın gazetesi The Guardian düzenlenen operasyonu 'Türk Ordusu Suriye'de bulunan türbedeki askerleri tahliye etmek için sınır ötesi operasyon düzenledi' şeklinde duyurdu.

Uluslararası haber ajansı Associated Press 'Türkiye, Suriye Kobani sınırına yakın bulunan Osmanlı Türbesi'ni tahliye etmek için kara harekatı düzenledi' mesajıyla yayınladı.

Al Arabiya haber ajansı Şah Fırat operasyonunu 'Türkiye, türbedeki askerleri tahliye etmek için Suriye'ye girdi' ifadelerini kullandı.

İsrail haber ajansı Haaretz 'Şah Fırat Operasyonu'nu'Türk Ordusu Suriye operasyonunu tamamladı ve Süleyman şah Türbesi'nde görev yapan askerler başarıyla tahliye edildi' ifadeleriyle servis etti.

Reuters: Türk ordusu 39 tankın da dahil olduğu 100 askeri araçla Suriye’ye girerek gece saatlerinde başlattığı operasyonla Süleyman Şah Türbesi’ndeki askerlerini tahliye etti. Operasyonu Başbakan Davutoğlu açıkladı.

BBC: Türkiye Süleyman Şah Türbesi'ni tahliye etmek için Suriye'ye girdi. Tankların da dahil olduğu büyük bir konvoy, Süleyman Şah'tan geri kalanları ve türbeyi koruyan askerleri geri getirdi.  

CNN: Yaklaşık 40 Türk askeri tarafından korunan Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi devam eden güvensizlik ortamı nedeniyle boşaltıldı. Türbe Suriye'de bulunmasına rağmen Türk toprağı olarak sayılıyordu.

France 24: Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu Pazar sabahı Twitter hesabından yaptığı açıklamada Türk askerleri tarafından korunan Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'nin askeri bir operasyonla başarılı şekilde tahliye edildiğini duyurdu. Türk ordusunun yaptığı açıklamada operasyon sırasında çatışma yaşanmadığı ancak bir askerin kaza sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

TÜRKMENLER GURUR DUYDU

Öte yandan operasyonu değerlendiren Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, "Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucularından Süleyman Şah'ın türbesinin Türkiye'ye getirilmesi Iraklı Türkmenleri gururlandırdı. Gerçekten çok başarılı, mutluluk verici bir operasyon oldu. Karışıklığın olduğu o coğrafyada büyük bir problem olabilirdi. Buraya yönelik bir saldırı savaş nedeni olabilirdi. Türkiye, bu sorunu barışçıl bir yolla çözdü" dedi.

ABD VE KANADA BASINI

New York Times, Türk medyasına dayandırdığı haberde, Türk ordusunun IŞİD'in ablukaya aldığı Süleyman Şah Türbesi'ni koruyan askerleri tahliye etmek için Suriye'ye askeri operasyon başlattığını belirtti.

USA Today gazetesi, "Türk askeri, türbedeki birliklerini tahliye etmek için Suriye'ye girdi" başlığıyla verdiği haberde, bölgede çatışmaların devam ettiğini vurguladı. 

Amerikan yayın kuruluşu ABC, Başbakan Davutoğlu'nun Suriye'deki askeri birliğin bu ülkeden tahliye edildiğini açıkladığını yazdı.

Amerikan FOX kanalı ve Huffington Post da Türkiye'de yapılan resmi açıklamalara yer verdi.

Kanada'nın CBC kanalı, Türkiye'nin askeri birliklerini Osmanlı türbesini koruyan askerleri getirmek için Suriye'ye gönderdiğini duyurdu.

YORUMLAR 56
  • abdullah ünal 9 yıl önce Şikayet Et
    demekki isid önümüzdeki günlerde daha kuvvetli bicimde kobanıye saldıracak....
    Cevapla
  • yazık 9 yıl önce Şikayet Et
    hezimeti başarı diye gösteriyorsunuz.
    Cevapla
  • kendini bilmezler 9 yıl önce Şikayet Et
    siz başarıyı biliyormusunuzda hezimetten bahsediyorsunuz daha düne kadar orada askerleri ölüme terk ettiniz diyordunuz. nekadar yanar dönerli olduğunuzu bu kadar belli etmeyin
    Cevapla
  • şefik 9 yıl önce Şikayet Et
    Toprak gitmedide yeri değişti ama degişmeden kalsaydı daha sert olurdu
    Cevapla
  • MANSUR 9 yıl önce Şikayet Et
    zamanin da mahmuru ve kandili yerle bir etseydiniz o zaman derkik dev operasyon.. suriyeye girip tiriktan bir olaya dev operasyon denmez kimsede bunu yutmaz sacma sapan boburlenmeye gerek yok
    Cevapla
  • levent yılmaz 9 yıl önce Şikayet Et
    T.C. Devleti yapılması gerekeni yapmıştır. Olumsuz eleştiride bulunanların vatanseverliğinden şüphe ederim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu