Kalbi durdu, donduruldu 12 saat sonra dirildi

Ankara'da ancak filmlerde olabilecek inanılmaz bir olay yaşandı. Ankara'da bir hastanın üç kez kalbi durdu, elektro şokla kalbi attı ama bilinci açılmadı, son çare olarak donduruldu.

Kalbi durdu, donduruldu 12 saat sonra dirildi
Kalbi durdu, donduruldu 12 saat sonra dirildi
GİRİŞ 13.06.2013 14:24 GÜNCELLEME 13.06.2013 14:39
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Üç kez kalbi durup bitkisel hayata giren Arif Çay, 12 saat buz kalıplarının içinde dondurularak hayata döndürüldü. 2 gün sonra uyandı, hiçbir şey hatırlamıyordu.

Sabah'ın haberine göre 12 saat boyunca buz kalıplarının içinde uyutulan 46 yaşındaki Arif Çay, yeniden hayata döndürüldü. Çay, uyandığında, "Şaka mı yapıyorsunuz? Hiçbir şey hatırlamıyorum" dedi. Annesinin tahlillerini almak için gittiği Sincan Devlet Hastanesi'nde kalp krizi geçiren 46 yaşındaki Ahçı Arif Çay'ın duran kalbi elektroşokla iki kez çalıştırıldı. Solunumu durduğu için boğazından delik açılarak solunum cihazına bağlandı. Çay, kardiyoloji uzmanı olmadığı için ambulansla en yakındaki Sincan Koru Hastanesi'ne sevk edildi. Yolda yeniden kalp ritmi bozulan Arif Çay, hastaneye getirildiğinde tekrar kalbi durdu ve tekrar elektroşokla hayata döndürüldü. Bu arada EKG sonuçlarında kalp krizi geçirdiği anlaşılan hastanın acil anjiyoya alınarak balon stentle tıkanan damarı açıldı. Ancak kalp krizi tehlikesinin atlatılmasına rağmen bilinci açılmayan ve bitkisel hayata giren Arif Çay için Nöroloji, Anestezi ve Kardiyoloji uzmanları bir araya gelerek, hipotermi metoduyla dondurma kararı aldı.

DOKTOR KRİTİK SAATLERİ ANLATTI

Uyku ilaçları verilen Çay'ın vücut ısısı, soğutucu battaniye ve buz kalıpları içinde 32 dereceye indirildi. 12 saat uyutma işlemi uygulandı. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özcan Özdemir, yapılan işlemi şöyle anlattı: "Bir yerde şoklama yaptık. Bu dondurma işlemi sırasında hastanın yaşamsal fonksiyonları en az seviyede çalıştı. Böylece kalp krizi sırasında beyne oksijen gidememesinden kaynaklı beyinsel hasarın önlenmesini amaçlıyoruz. 12 saat dolduğunda hastanın etrafındaki buz kalıpları ve soğutucu battaniyeleri aldık ve vücudun kendi ortamında ortalama ısısı 37 dereceye gelmesini bekledik. Isı normale döndüğünde hastamızın da bilinci açıldı. Hastamızda hiçbir fiziksel tahribat kalmadı. Kalp krizi geçirmeden önceki haline döndü."

DONDURARAK KURTARDILAR

Dr. Özdemir, şöyle devam etti: "Hastanın en büyük şansı hastanede kalp krizi geçirmiş olmasıydı. Anında müdahale yapıldı ancak bilinci açılmadı. Ağır kalp krizi geçiren hastalarda en büyük korkumuz, hayatta kalsalar bile yeterli oksijen gitmediği için beyinde hasar oluşmasıdır. Bu tür hastalar tekrar yaşama dönseler bile büyük oranda ileri beyin hasarlı veya felçli kalabiliyorlar. Soğutma işlemi sayesinde beynin oksijen ihtiyacı azaldığı için zehirli maddelerin salınımı da azaltılıyor ve beyin hücrelerinin ölümü engelleniyor. Böylece hasta hayata döndüğünde hasar kalmıyor."

"ŞAKA MI YAPIYORSUNUZ"

Arif Çay iki gün sonra gözünü açtığında hiçbir şey hatırlamıyordu. "Olanları anlattıklarında. 'Şaka mı yapıyorsunuz' dedim. 'Hatta bugün günlerden salı düştün bayıldın 10 saniye sonra uyandın deseler inanırım. Doktorlar öldün öldün dirildin deyince, 'Demek ki beni öbür tarafa kabul etmediler, tekrar gönderdiler' diye düşündüm."

YORUMLAR 9
  • yunus 9 yıl önce Şikayet Et
    bu şekilde mezarda canlanan bir çok insan var yetkililerin doktorların buna biçare bulması gerekiyor kalb kırizi geçirenler avrupada 3 gün morgda bırakılıp son kontroller yapıldık tan sonra gömülüyor türkiyede apartopar gömulenler mezarda canlanıyor amcamda kalb kirizi geçirdi halam giler mezara dua etmeye gitttiğinde ses inilti duyduklarını söylediler korkularında bırakıp kaçmışlar adam pisipisine öldü beni tahminim
    Cevapla
  • hilmi adaman 10 yıl önce Şikayet Et
    haber abartılmış arkadaşlar bu nasıl haber başlığı... adam dondurulması falan yok ,arkadaşımızında dediği gibi insan vücuduna 5 dk oksijen girmesin kimse kurtaramaz..adamın vücut ısısı 27 olması gerekirken 32 ye yani 5 derece düşürmüşler.amaç vücut fonksiyonlarını yavaşlatmak..ama haberin başlığına baksanız sanki kıyamet kopmuş bukadarda abartılmazki..bide cnn e laf söylüyorlar.bumu habercilik...
    Cevapla
  • soner 5 yıl önce Şikayet Et
    Birincisi arastirmadan konusmak boyle senin yazdigin gibi bir sey .. Vucut isisi insanda 37 derecedir ve 34.5 derece ve altina hipotermi denir ki yapilan islem budur. Ikinci bir hususta sahsen yasadigim bir konudur . 32 yasinda 40 dakika kalbim durdu.. 6 gun uyutuldum ve uyandigimda hic bir sey hatirlamadim.. Beyin tehlikenin buyuklugunu anladigi an butun vucudu korumaya ceker ...
    Cevapla
  • Mehdi Mumin 10 yıl önce Şikayet Et
    ibrahim kardeşim,. Beyne oksijen gitmediğinde 15 dakika değil sadece 5 dk da ölür. zaten sürekli kalp masajı yapıldığı ve kalbin çalışması uzun süre durmadığı için ölmemiş ama beyne giden oksijen azaldığı için hasar oluşması ihtimaline karşı beyin fonksiyonları yavaşlatılarak (soğuk sayesinde) daha az oksijen ihtiyacı oluşması sağlanmış böylece oksijen eksikliği atlatıldıktan sonra normal duruma döndürülmüş.
    Cevapla
  • sahin 10 yıl önce Şikayet Et
    ibrahim yazıyı dikkatli okursan.... dondurulduğunda beynin oksijen ihtiyacı azalıyor demiş.
    Cevapla
  • bekir terzi 10 yıl önce Şikayet Et
    adamın birisi. bir hayat kadını ile bir otele gitmiş. hayat kadını adamın içkisine ilaç atmış ve onu bayıltmış. adam ayıldığında gendini buzla dolu bir küvette bulmuş. karşısında bir not asılıymış ve birde cep telefonu varmış. notlarda şu yazıyormuş. seni bayılltık ve iki böbreğini aldık. sana kendini kurtarman için bir şans veriyoruz. o cep telefonu ile bir ambulans ara ve kurtul... bu olay çokça anlatılır. işin ilginç yanı buz sayesinde adam kurtulmuş...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!