Namaz için işten atılan şahıs davayı kazandı

İstanbul'da çalıştığı şirketteki görevine Cuma namazına gittiği gerekçesiyle son verilen elektrik mühendisi, açtığı davayı kazandı.

Namaz için işten atılan şahıs davayı kazandı
Namaz için işten atılan şahıs davayı kazandı
GİRİŞ 28.02.2012 11:21 GÜNCELLEME 28.02.2012 11:21
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Edinilen bilgiye göre, İstanbul'da bulunan bir elektrik şirketinde 1998-2001 döneminde çalıştıktan sonra askerlik yapan ve ardından tekrar aynı firmada 2002 yılında işbaşı yapan elektrik mühendisi Erdal Kanmaz, çalışma süresinin 5. yılı olan 18 Nisan 2007 tarihinde Cuma namazına gittiği için mesai saatlerinde kısa süreli giriş çıkış yaptığı gerekçesiyle işten çıkartıldı. Elektrik mühendisi Erdal Kanmaz'ın Malatya Barosu'na kayıtlı avukatı Ekrem Karadeniz, Üsküdar 2. İş Mahkemesi'ne açtıkları davayı kazandıklarını belirterek, "Müvekkilim 5 yıldan beri çalıştığı firmada Cuma günleri namaza gitmesinde herhangi bir sorun yaşanmadığı halde, son dönemde müvekkilimin Cuma namazlarına gitmesi nedeniyle ihtar verilerek iş hakkı feshedilmiştir. Ancak mahkeme işvereni haksız bularak, kıdem tazminatı talebimizi kabul etmiştir" dedi.

Öte yandan açılan dava nedeniyle savunma yapan şirket avukatı Güler Polat, "Daha önce belirttiğimiz gibi dava laik Türkiye Cumhuriyeti'nde bir işyerinin Cuma günü mesai saatlerini Cuma namazı saatlerine göre düzenlenmesi gerekip gerekmediği hakkındadır. Davacı işyerinde bu konuda izin istememiş, inançları doğrultusunda o saatlerde izinli sayılmak isteğinde bulunmamış,'Mecbursun o saatlerde mesai yapamazsın, gelmediğim takdirde bunun hesabını soramazsın' tavrından taviz vermemiştir. İnanç özgürlüğü herkes için söz konusudur. İşçi Cuma namazına gitmek isteyen o saatler için izin talep hakkına sahiptir. İşyerinin bu izni verip vermemesi ayrı bir tartışma konusudur. Davacı Cuma günleri belli saatlerde izinsiz mazeret beyansız işe gelemediği için savunma istendiğinde vermemiştir. İşe gelmemiştir. İşe gelmediği için zabıt tutularak ihtarname keşide edilmiştir" ifadeleriyle davanın reddedilmesi talebinde bulundu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 4
  • semra 12 yıl önce Şikayet Et
    ??. İnanç özgürlüğü varsa, çalışanlar işyerlerinden izin almaya mecbur değildir. Bir yerde hem özgürlük var, hemde izine bağlı, bu nasıl özgürlük. Müslüman türkiye de kesinlikle hakları ellerinden alınanlar hep müslümanlar oldu. Susanlar da yine müslümanlar. Dava açan şahıstan Allah razı olsun. bütün müslümanlar adına örnek bir karar çıktı şükür.
    Cevapla
  • turhan 12 yıl önce Şikayet Et
    İnanç özgürlüğü yok bu ülkede. Cuma Namazı zaten öğle arasına denk geliyor. Ayrıca arkadaşında dediği gibi günde 5-6kez sigara içmek için dışarı yada terasa çıkanlara ses çıkartmazsınız. Şuna açıkça dine karşıyım deyin içinizdekini açığa vurun. Allah ıslah etsin.
    Cevapla
  • SELAHATTİN TERZİ 12 yıl önce Şikayet Et
    İBADET HAKKI,. Bu sorun zaman zaman benim çalıştığım şirkette de oluyor bu durumun kanunlaştırılıp resmi gazetede yayınlanması lazım. Yanı çalışanın kendi inaçlarını rahat yaşaması için kanunla belirtilip ibadetinin selameti iş verenin yada yöneticisinin iki dudağının arasında olmamaması lazım.
    Cevapla
  • haşoliköyü 12 yıl önce Şikayet Et
    avukat olmuş ama. avukat hanıma sormak lazım eğer o mühendis cuma namazına değilde sigara veya tuvalet molasında bu kadar zamanını geçirseydi aynı muameleye tabi tutulmacakmıydı avukat hanıma danimarkalı gelin filmini seyretmesini öneririm.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Leverkusen yine kaybetmedi! Avrupa Ligi'nde finalin adı belli oldu
Uzmanlar inceledi! İşte yeni müfredat gerçekleri